EXCLUSIV Comisia de la Veneția a primit cererea de eliberare din funcție a lui Tudorel Toader

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 27 mai 2020, 13:54 Actualitate | Esenţial


Tudorel Toader
Foto: Facebook
Comisia de la Veneția a primit de la Guvernul României cererea pentru eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al prestigiosului for consultativ al Consiliului Europei.

„Putem confirma că Comisia de la Veneția a primit într-adevăr cererea ca dl. Tudorel Toader să nu mai fie membru din partea României”, a răspuns Comisia, la o întrebare adresată de HotNews.ro.

Tudorel Toader este membru al Comisiei de la Veneția din 2014. În 2018 a mai primit un mandat de patru ani, după ce s-a autopropus în funcție. Potrivit procedurii, Ministerul Justiției formulează propunerea privind numirea reprezentantului României în Comisie, Ministerul Afacerilor Externe dă un aviz iar primul ministru aprobă. Tudorel Toader era ministru al Justiției când s-a autopropus pentru un nou mandat, în intervalul 2018 - 2022.

Deocamdată nu este clar când va înceta mandatul lui Tudorel Toader de membru al Comisiei de la Veneția.

Potrivit procedurilor Comisiei, mandatul unui membru expiră în următoarele condiții:
 • la finalul mandatului de patru ani (23 mai 2022 în cazul lui Tudorel Toader)
 • prin demisie
 • în momentul în care Comisia constată, la propunerea Biroului, printr-o majoritate de două treimi a membrilor, că persoana în cauză nu mai este capabil sau nu mai este calificat să-și exercite funcțiile
„23 mai 2022 este data la care expiră mandatului dl Toader, dar este neclar dacă va pleca înainte de această dată”, a precizat Comisia, în răspunsul transmis HotNews.ro de purtătorul de cuvânt Panos Kakaviatos.

Ce activitate a desfășurat Tudorel Toader la Comisia de la Veneția


O căutare pe site-ul Comisiei de la Veneția indică faptul că Tudorel Toader a participat, în cei 7 ani de mandat, la două lucrări, legate de sistemul judiciar din Muntenegru.

Înainte de a fi membru al Comisiei, în 2013, Tudorel Toader a realizat un raport împreună cu Marieta Safta.

Cererea de eliberare din funcție, după sentința CEDO în cazul Kovesi


Ministerul român al Justiției a anunțat în data de 5 mai că propune Guvernului eliberarea lui Tudorel Toader din funcția de membru al Comisiei de la Veneția. Instituția a argumentat prin implicațiile deciziei CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi "privind credibilitatea angajamentului Guvernului României față de independența procurorilor și respectul regulilor de drept".

Fosta șefă a DNA a fost revocată din funcție la propunerea ministrului de atunci al Justiției Tudorel Toader, actual rector al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași.

Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA.
Ce a decis CEDO:
 • A fost încălcat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) al Convenției europene pentru drepturile omului
 • A fost încălcat articolul 10 (libertatea de exprimare) al Convenției Europene
Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader, cel care a propus revocarea șefei DNA, a susținut după ce Laura Codruța Kovesi a câștigat la CEDO că președintele nu a revocat-o din funcție pe baza cererii sale, ci a executat o decizie a Curții Constituționale.

"Pe firul acestui proces de demitere au fost trei factori care şi-au împlinit misiunea, Eu ca ministru am făcut raportul de evaluare şi am propus revocarea. A fost sesizată CCR, ministrul nu este autor al dreptului de sesizare al Curţii, o face Guvernul, președintele Camerei, președintele Senatului. CCR a dat o decizie şi preşedintele a revocat-o în baza acelei decizii. Președintele nu a revocat-o în baza propunerii mele, ci decizia CCR se execută”, a spus Tudorel Toader într-un interviu pentru Bună Ziua Iași.

De notat că fostul ministru al Justiției, care s-a aflat la originea procedurii de destituire, nu-i dădea șanse Laurei Codruța Kovesi. "Este un om liber și se poate adresa oricărei instanțe din România sau europeană. Pot să spun însă că deciziile Curții Constituționale sunt definitive de la momentul publicării în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că nu sunt cu cale de atac. La CEDO se duce partea dintr-un proces nemulțumită de decizii definitive rămase la instanțele de drept comun", spunea atunci Tudorel.

Kovesi a fost demisă din funcție în 9 iulie printr-un decret semnat de Klaus Iohannis, după ce o decizie a Curții Constituționale a statuat că „Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, doamna Laura Codruţa Kövesi”.

Procedura a demarat în 22 februarie 2018, când ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, a anunțat că declanșează procedura de revocare a procurorului şef al DNA Laura Codruța Kovesi, prezentând un raport cu 20 de "acte și fapte de netolerat într-un stat de drept".

Toader i-a reproșat șefei DNA tergiversarea unor dosare, depășirea atribuțiilor atunci când DNA a anchetat Guvernul pentru controversata Ordonanță 13, comportament autoritar și discreționar, prioritizarea dosarelor în funcție de impactul mediatic, refuzul de a se prezenta la audierile din Parlament sau lipsa unei reacții adecvate în cazul presupuselor abuzuri de la DNA Ploiești. De altfel, punctul culminant al scandalului din jurul șefei DNA fusese atins atunci când fostul deputat PSD Vlad Cosma a făcut publice înregistrări care ar fi demonstrat abuzurile comise de procurori de la DNA Ploiești, iar PSD - ALDE au cerut să fie luate măsuri împotriva pretinselor abuzuri.

Raportul ministrului Justiției referitor la șeful DNA a primit aviz negativ din partea Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), iar președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu va da curs cererii de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi.

În replică, ministrul Tudorel Toader a sesizat Curtea Constituțională în cazul acestui refuz, iar CCR a constatat, în 30 mai, existenta unui conflict juridic de natură constituțională, pe acest subiect, între ministrul Justiției și președintele Klaus Iohannis. Urmarea - în 9 iulie Iohannis a fost nevoit să semneze decretul de revocare.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17489 vizualizari

 • -61 (87 voturi)    
  perfect! (Miercuri, 27 mai 2020, 13:59)

  cucuveauamov [utilizator]

  si in locul sa fie numit d. Negulescu (alias Portocala). Noua guvernare trebuie sa-si promoveze valorile.
  • +25 (35 voturi)    
   Altcineva (Miercuri, 27 mai 2020, 14:08)

   finutza [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Cred ca trebuie un constitutionalist. Or fi existand in Romania?
  • +48 (68 voturi)    
   Pt cucuveauamov (Miercuri, 27 mai 2020, 14:17)

   Bitzer [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Ba tu chiar esti rupt de lume? Acum sincer, te plateste cineva pentru ce comentezi pe hotnews sau esti postac benevol? Daca te pleteste, inteleg, daca nu, atunci e grav. N-ar fi rau poate sa-ti faci un control, daca nu ti-ai facut deja...
   • -9 (25 voturi)    
    E prima oară când i am dat + (Miercuri, 27 mai 2020, 14:51)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui Bitzer

    Portocala ar Rade Mulți Corupți !
  • +20 (32 voturi)    
   Negulescu (Miercuri, 27 mai 2020, 15:09)

   Cozmin II [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Negulescu a fost un procuror foarte bun.
   Singura vina a lui Negulescu a fost ca a incercat sa profite de favorurile unei prostituate, dar nu santajand-o cu vreun dosar (pentru ca nici nu ar fi avut cum), ci promitandu-i ca ii va inchide un dosar.
   Pentru aceasta fapta a fost pedepsit.
   Mafia psd a reusit sa blocheze condamnarea prostituatei, procesul a fost reluat, iar prostituata a fost condamnata la 4 ani cu executare, dovada ca dosarul facut de Negulescu a fost corect.
  • +4 (20 voturi)    
   Acestea ... (Miercuri, 27 mai 2020, 15:20)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   ..sunt comentariile tale pline de argumente, spre deosebire de comentariile altor cititori despre care spuneai ca sunt lipsite de argumente.
  • +1 (7 voturi)    
   da, da, cam ustura nu? (Miercuri, 27 mai 2020, 19:50)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Sa ne lamurim, portocala sau negulescu nu au fost niciodata minsitri ai justitiei si au fost copii de mingi pe langa master Tudorel.
   E ca si cum l-am compara pe Salazar cu Stalin! Stiu ca te depaseste intelectual comparatia dar mai cauta.
 • +34 (46 voturi)    
  Ar trebui (Miercuri, 27 mai 2020, 14:13)

  fokerul [utilizator]

  să i se pună şi bubele la loc pe faţă
 • -51 (67 voturi)    
  nu exista natie care sa isi denigreze... (Miercuri, 27 mai 2020, 14:18)

  demaGOGU [utilizator]

  ...valorile in exterior ca rumanul.

  ramane cum am stabilit: nu ne mai facem bine.
  • +25 (35 voturi)    
   Vrei să spui (Miercuri, 27 mai 2020, 14:29)

   fokerul [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   că bubonel e vreo valoare?
  • +27 (37 voturi)    
   Ti-e dor de Slugarel? (Miercuri, 27 mai 2020, 14:35)

   midufi [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Tie si cucuvelei de mai sus.
   Dar de abuzurile lui iti aduci aminte?
  • +25 (35 voturi)    
   Cum l-ai ievaluat (Miercuri, 27 mai 2020, 14:44)

   justin puscasu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ca sa ajungi la concluzia ca "are valoare"?
   • +1 (7 voturi)    
    Tudorel are valoarea (Miercuri, 27 mai 2020, 22:30)

    Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui justin puscasu

    negativă mai mare, în modul, decât valoarea pozitivă a lui Codruței. Dovada este că a reușit s-o demită.
  • +10 (20 voturi)    
   Tu faci asta 7/24 (Miercuri, 27 mai 2020, 14:52)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Acum sa recunoști fără sa fi întrebat este ceva Nou !
  • +18 (28 voturi)    
   deci buborel este o valoare (Miercuri, 27 mai 2020, 15:11)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   a Romaniei???? La fel ca liviu dracnea care tot o valoare este.Valoarea mea , valoarea mea ...!
  • +26 (38 voturi)    
   Nu exista natie .. (Miercuri, 27 mai 2020, 15:18)

   Alius [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   ...care sa considere valoare un personaj trist cum este tudorica lingaul fara frica. Un om caruia i s-a spus si demonstrat clar ca a incalcat Constitutia, un om care se dadea rotund pe-aici ca alde Koves nu are nici o sansa sa castige la CEDO si nici ca o sa ajunga procuror-șef european, un om care i-a cantat in struna puscariabilului dracnea, a ajuns sa fie considerat valoare.

   Dar sunt de acord cu tine: nu ne mai facem bine.
   • -8 (12 voturi)    
    din păcate (Miercuri, 27 mai 2020, 17:08)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    nu ne mai facem bine...Lucovid, Flutur, Rîmbu, Vela, Falcă, Cîțu, ministru grindă, fac parte din aceeași familie de valori cu daddy, Veorica, Nicolicea, Oprișan...și fabulosul Chirica de Iași, ăsta-i coagulează...n-avem cum să ne facem bine...în țara asta ai șanse dacă ești magistrat, securist, apevist, milițian...în rest trăiești și muncești să plătești pensii speciale la tot felu de speciali
   • -2 (8 voturi)    
    Sunt nedumerit (Joi, 28 mai 2020, 0:17)

    man-on [utilizator] i-a raspuns lui Alius

    Domnule Alius,imi scuzati indrazneala de a ma adresa dvs direct,dar cum am scris si in titlu,sunt nedumerit si va rog daca va sta in putinta sa incercati sa ma lamuriti dvs. de unde si pentru ce dispretul fata de ministrul Tudorel Toader!
    Ca un mic comentariu referitor la scriitura dvs. stiu ca d=nul ministru este profesor universitar la facultatea de drept din Iasi. Nu a fost angajat politic in PSD iar deciziile domniei sale,atat cat stiu eu, au fost conforme cu Constitutia Romaniei si legile tarii.
    Fosta procuroare sefa a DNA a terminat facultatea de drept cu nota 5.Daca ati fost si dvs student stiti ce inseamna nota 5. Continuand va pot informa ca Laura Kovesi are relatii foarte stranse cu fostul sef al SRI Virgil Magureanu,un personaj mai mult decat controversat.
    Am sa inchei deoarece ma napadeste scarba de persoanele astea,spunandu-va ca la CEDO se judeca doar procesele care privesc incalcari ale drepturilor omului la un proces corect: CEDO-Comisia Europeana a Drepturilor Omului! Domnule Alius,oamenii ca dvs trebuiesc lasati sa se trezeasca.Atunci cand deschideti ochii,beti o cafea tare!
  • +24 (32 voturi)    
   Valorile? (Miercuri, 27 mai 2020, 15:22)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Adica Tudorel Toader e o valoare? A Romaniei?

   HN troll...
  • +20 (30 voturi)    
   /// (Miercuri, 27 mai 2020, 15:25)

   hmara [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Daca Tudorel este vreo valoare a acestei natii pt tine, atunci ma intreb ce sistem de valori ai tu.
  • +11 (11 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 27 mai 2020, 16:09)

   [anonim] i-a raspuns lui demaGOGU

  • +5 (7 voturi)    
   deci cand Tudorel o denigra pe Kovesi (Miercuri, 27 mai 2020, 19:54)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Si spunea ca nu demna de sefia Procuraturii Europene era ok?
   Fiindca doar Tudorel e o somitate, un geniu, un rector, un viitor fost judecator la Venetia iar Kovesi era o neica nimeni?
   Ati luat-o in bot pe toata linia tovarasilor si mai urmeaza! Ne vedem la toamna!
   • -3 (7 voturi)    
    AliKimiku (Joi, 28 mai 2020, 0:24)

    man-on [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    AliKimiku era porecla data fostului ministru de externe al lui Sadam Huseinn,parca,nu
    Pentru ca ordonase asasinarea in masa a opozantilor sistemului politic irakian prin gazare,parca...nu?
    Care apoi a fost condamnat la moarte si spanzurat? Si tu,Ali de Romania,spui ca noi,care nu o iubim pe Kovesi,suntem tovarasi? Adica comunisti? Omule....maturizeaza-te!
 • +23 (31 voturi)    
  Tudorel... (Miercuri, 27 mai 2020, 14:29)

  ElDiablo [utilizator]

  ...de la inaltimea functiei pe care o detinea a considerat ca e normal sa se sacrifice pentru tarisoara lui si drept urmare s-a autopropus ca membru al Comisiei de la Venetia. Te umfla rasul, nu alta!
  Tovarasul Melescanu a dat aviz, iar doamna neconflictuala Dancila, singura specialista in zacusca din lume care a ocupat functia de PM, a aprobat.
 • +19 (27 voturi)    
  BINE!!! (Miercuri, 27 mai 2020, 14:36)

  ..13 [utilizator]

  suntem pe calea cea buna - dupa ce Comisia de la Venetia va da un verdict cred ca este momentul sa se dea un verdict simular si cei de la IASI. Poate ma intreaba unii daca vad in stele??? Nu, dar este un caz asa de evident!

  Tudorele - lasa-ne, nene, lasa-ne!
  • +7 (13 voturi)    
   Comisia de la Veneția (Miercuri, 27 mai 2020, 15:57)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   a acceptat CU PLĂCERE propunerea!
 • +24 (28 voturi)    
  Perfect! (Miercuri, 27 mai 2020, 14:42)

  Remarque [utilizator]

  Iar urmatorul pas ar trebui sa fie evaluarea intregii sale activitati ministeriale. Daca se gasesc fapte de coruptie, de instigare sau de incercare de aservire politica a justitiei, sa raspunda in fata legii.
  • +2 (4 voturi)    
   Tudorel (Miercuri, 27 mai 2020, 23:26)

   Petre Stavre [anonim] i-a raspuns lui Remarque

   A incalcar Constitutia prin manevre de abuz de putere
   Prin aceste manevre a exclus dreptul oricarui cetatean de a se adresa justitiei in apararea sa...
   E un drept constitutional cum afirma si CEDO !
   Acum ,Tudorel ,o da "cotita ."O manevra dun nou smintita ...!..
 • -9 (23 voturi)    
  pacat (Miercuri, 27 mai 2020, 15:12)

  nonpostac [utilizator]

  Pacat ca oamenii pregatiti, putini cat sunt, nu isi canalizeaza intreaga energie pentru a construi ceva bun pentru tara (ex. negocieri pentru bugete mai mari de le UE, stergereea statutului de tara care si vinde resursele, achizitii de armament prostesc cat razboaiele sunt altfel acum etc). Daca vine vorba de stricat cate ceva inteligeta lor este de invidiat (este valabil pentru multi politicieni, inclusiv Basescu etc) ... nici strainii nu inteleg de ce ne sabotam
 • +10 (14 voturi)    
  Era o nulitate (Miercuri, 27 mai 2020, 16:41)

  Sparafucile [utilizator]

  Valoarea lui era, cum zicea Vadim, zero spoita cu Dero.
 • +5 (11 voturi)    
  2 probleme de lămurit. (Miercuri, 27 mai 2020, 17:23)

  spirache [utilizator]

  1. Cererea de eliberare din funcție a fost trimisă întâi pe stația spațială internațională și de acolo în Micronezia, de a ajuns atât de târziu?!!!
  2. Tot aud de la apărătorii lui Tudorel,care cu multă elocință a slugărit dubioase personaje, că e cel mai bun penalist. In țărișoara noastră subdezvoltată, acest "cel mai bun", de obicei, de multe zeci de ani se identifică cu factori de oportunitate in ocuparea unei funcții. Adică, faci facultatea de drept înainte de '89( deci ai terminat liceul), ai "origine sănătoasă", primești la repartiție funcție fara examen în zilele noastre, iar de acolo, sistemul de rotire a cadrelor și politețea falsă te împinge în față în zeci de ani, fara sa mai dai alte examene. Sunt suficiente alea principale la 19 ani și cel de la licență. In stare dezvoltate, se dau examene toată viața, iar funcțiile nu sunt viagere. Nu e dubios că Tudorel la 22 de ani, la absolvirea fac a fost numit procuror la Procuratura Panciu, iar zeci de ani mai târziu propune că cei care termină fac pentru a participa la examen la INM, in prealabil sa lucreze 5 ani in domeniul juridic (sclavi probabil), să aibă minimi 30 de ani. Apoi, INM sa dureze 4 ani. Deci, magistrat la 34-35 de ani minim, când " cel mai bun" la 22 de ani, fara examen pe funcție ancheta hoții sacilor de porumb din avutul obștesc. Si, Nota bebe, fenomenul nu e singular : see întâmplă să avem lupi moraliști mai in toate profesiile. In schimb, daca ii scutura o comisie de examen independenta nu scoate mare lucru de la ei.
 • +2 (6 voturi)    
  echipa sudata (Miercuri, 27 mai 2020, 17:31)

  Filbert [utilizator]

  Slugarel a facut tot felu' de raporturi cu Marieta ;)
  • +3 (5 voturi)    
   Marieta (Miercuri, 27 mai 2020, 21:42)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Filbert

   Fiind Mazeta
 • +3 (5 voturi)    
  Bubonel a frecat buha (Joi, 28 mai 2020, 0:58)

  Parzivall [utilizator]

  si a mestecat vorbe. N-a facut nimic. Tot ce a facut el in viata a fost sa fure, pt el sau pt Mafie!!! Ca doar e tractorist de Vulturu!!!
 • -3 (9 voturi)    
  CEDO abereaza (Joi, 28 mai 2020, 5:04)

  Mihai1985 [utilizator]

  Cum sa spui ca s-a incalcat dreptul la libera exprimare si dreptul la un proces echitabil?

  Pai LCK nu a fost parte la proces. Pentru ca nu a existat un proces. A fost vorba de un conflict de natura costitutionala intre doua puteri ale statului. Nici vorba de proces.

  Este vorba de o decizie pur politica. Asta ca sa-si atasamentul stapanul fata de ucenic.

  Oare cum explica profesorii de Drept Penal aceasta situatie. Vor fi pusi intr-o situatie imposibila.

  Daca tot CEDO vrea ca se faca de ras, se poate face pana la capat. Atunci, sa ne spuna CEDO care este numarul de inregistrare al dosarului procesului la care s-a referit ? Asta, asa ca sa vada cat de scurte picioare are minciuna. Vor zice ca a fost parte intr-un proces care nu are numar, deci nu are dosar, deci nu exista! Sau vor face confuzia cu o sesizare si o decizie a CCR!
 • 0 (0 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 28 mai 2020, 7:55)

  [anonim]

 • 0 (2 voturi)    
  Din cele de mai sus se trage concluzia ca (Joi, 28 mai 2020, 9:18)

  xrogo [utilizator]

  Tudorel va sta bine mersi ca membru al Comisiei de la Venetia pana in mai 2022, nu exista un motiv solid de inlocuire!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by