Ministrul de Interne Marcel Vela a vorbit marți despre situația muncitorilor români sezonieri care au plecat la muncă în străinătate din zone aflate în carantină. Vela dă vina pe primarii PSD din acele zone care ar fi prezentat sute de declarații că oamenii respectivi erau neinfectați și puteau pleca la muncă în străinătate.

Marcel VelaFoto: INQUAM Photos/Octav Ganea

„V-am explicat și atunci, ei nu au folosit drumurile publice pe care erau instituite filtre la momentul respectiv. În urma cercetărilor efectuate, ei au trecut prin zone care nu țineau de zona de trasee publice, unde conform legii erau filtre și puteau verifica cine trece și cine nu trece, au trecut prin extravilanul localității, prin zone care nu puteau fi controlate. Motiv pentru care am luat imediat măsuri pentru a vedea aceste posibile încălcări ale regulilor de carantinare. Am folosit chiar drone la vremea respectivă, după ce s-a întâmplat acest caz. Dar cazul respectiv a fost generat și de alte motive, strict administrativ-locale. Așa cum știți, este un dosar pe rol, nu mă pronunț asupra vinovăției, dar un primar, care este coleg cu domnii senatori care mă acuză acum de asemenea chestiuni, avea peste 100 de declarații, de adeverințe, prin care adeverea că oamenii sunt sănătoși, că pot să plece la muncă în străinătate... Aceste lucruri domnii senatori văd că nu le-au expus”, a declarat Vela.

Moţiunea simplă depusă de PSD contra ministrului de interne, "Democraţia românească în derivă. Cu vela ruptă, în timp de pandemie", este dezbătută, marți după-amiază, în plenul Senatului.

Semnatarii moţiunii îi solicită ministrului de Interne "să plece" de la conducerea acestui minister pentru că prin ordonanţele militare emise a fost luat "un lung şir de decizii contradictorii" şi au fost impuse o serie de interdicţii pe care, ulterior, le-a anulat.

Potrivit acestora, structurile coordonate de Marcel Vela "nu au pregătit ţara pentru pandemie, pentru că au minimalizat riscul de pandemie în pofida avertizărilor OMS (...), nu s-au ocupat de achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru personalul medical şi nu au achiziţionat la timp teste şi aparatură de testare pentru noul coronavirus".