Cei 36 de muncitori din Sri Lanka ce au fost dați afară de la fabrica din Botoșani unde lucrau și abandonați duminică pe Otopeni fără posibilitatea de a se întoarce acasă au primit oferte de la șase angajatori, potrivit ministrului muncii, Violeta Alexandru.

Recrutare angajati Sri LankaFoto: Romulus Badea/Facebook

Aceștia urmează să își aleagă unde vor munci, marți, apoi, de miercuri, să se prezinte la serviciu.

„Au rămas să se gândească după ce au ascultat ofertele a 6 angajatori. Eu nu am făcut decât să creez cadrul în care să fac să se întâlnească cererea cu oferta și le-am dat posibilitatea să adreseze singuri toate întrebările pe care le-au avut pentru a se lămuri înainte de semnarea contractelor”, a spus Alexandru.

Potrivit ministrului, unii dintre angajatori au oferit locuri de muncă pentru toate cele 36 de persoane, precum și pentru alte câteva care sunt încă în Botoșani și urmează să finalizeze perioada de carantină, iar alte companii au oferit locuri de muncă pentru un număr mai mic de persoane.

„Pe acești oameni i-am văzut încântați de ceea ce au auzit, i-am văzut deciși să aleagă între opțiunile prezentate chiar astăzi. Sunt conștienți că fiecare zi în care nu muncesc este de în defavoarea lor. Nu îi prestez, dar sunt conștienți că trebuie să ia o decizie pentru a putea avea un salariu, pentru a se putea angaja. Mă aștept să ia decizia astăzi și de mâine (miercuri – n.r.) să intre în contact cu angajatorul”, a mai spus Alexandru.

Companiile care vor să preia muncitorii din Sri Lanka desfășoară activități în industria de producere de echipamente de cafea, confecții, domeniul sanitar sau în domeniul ambalării produselor alimentare.

Zeci de muncitori din Sri Lanka au fost abandonați duminică pe Aeroportul Otopeni. Ei au lucrat la o fabrică de confecții din Botoșani, s-au aflat în carantină după ce unul dintre ei a fost confirmat cu COVID-19, apoi autoritățile au decis repatrierea lor. Ajunși pe aeroport cu autocare puse la dispoziție de Prefectură, ei au aflat că nu au cu ce să plece pentru că nu există niciun zbor către Sri Lanka.

Violeta Alexandru anunțase de luni ca niciunul dintre cei 36 de muncitori nu au dorit să părăsească țara. „Niciunul nu a dorit să se întoarcă în Sri Lanka și mi-au cerut să îi sprijin prin găsirea altor soluții. Sunt dispuși să se împartă în grupe mai mici. Nu doresc să se întoarcă la firma la care au lucrat.