Profesorul Silviu Gurlui de la Facultatea de Fizică a Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași care a semnalat că presupuse fragmente de meteorit au căzut sâmbătă la Iași spune că a intrat în posesia acestora și prezintă noi imagini cu bucățile de rocă, afirmând că pare să fie vorba despre un corp tip meteorit descompus în atmosferă. Mai mulți localnici i-au semnalat că au auzit o bubuitură puternică din zona în care au fost găsite fragmentele.

HotNews.roFoto: Hotnews

El a postat pe Facabook mai multe fotografii și imagini video cu fragmentele de rocă, spunând acestea se află la el pentru analize specifice.

Profesorul de fizică afirmă că i s-a semnalat că fragmentele au lovit violent acoperișul, au ricoșat apoi într-un copac aflat în imediata vecinătate, ele regasindu-se apoi lângă casa, pe sol.

"După zgomotul puternic de la impactul cu acoperișul a urmat zgomotul undei de șoc din aer. Ar fi fost 1-2 secunde declalaj temporal între cele doua evenimente. Menționez că zgomotul l-am putut recepționa de la Bacău. Eram pe câmp, la treabă (spatiu deschis). Zgomotul sesizat de mine a fost asemănător cu cel de anul trecut de pe 9 iulie. Zgomotul s-a resimțit în foarte multe localități învecinate, până la Iași (Cug)", afirmă profesorul Gurlui.

El îi roagă pe oameni să îi trimită în continuare informații despre loc și moment, pentru a descifra fenomenul și traiectoria eventualelor corpuri care au intrat în atmosferă și eventuale detalii cinetice, rog populația să trimiță mai departe informații aici.

"După aparențe, pare un corp tip meteorit care s-a descompus în atmosfera și apoi fragmentele s-au răspândit spre localitatea Ipatele (Iași). În afara de cele două corpuri, deocamdată nu mai sunt găsite alte fragmente. Doar după analize fizico-chimice detaliate am putea să confirmam originea și caracteristicile corpurilor", a adăugat profesorul.

Mai multe persoane i-au scris pe pagina sa de Facebook că au auzit o bubuitură puternică.

Direcția de cădere a fragmentelor de rocă ar fi fost Scânteia-Ipatele-Țibănești-Tansa/Voinești, semnala profesorul, sâmbătă. "Cu un an în urmă deasupra Iașului un meteorit se dezintegra la mare înălțime și a produs un zgomot puternic pe o rază de cel puțin 80 Km. Astăzi, se pare că s-a întâmplat din nou!!!! La ora 13:15 la sud de Iași, s-a resimțit un zgomot puternic, caracteristic unei explozii mari", scria sâmbătă profesorul.