Planul de creare a unui fond de redresare, în valoare de 500 miliarde de euro, propus de Franţa şi Germania pentru a ajuta UE să depăşească criza provocată de pandemia de coronavirus (COVID-19), ar reprezenta un pas important spre uniunea fiscală a blocului comunitar, a declarat Mario Centeno, şeful Eurogrupului, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Iniţiativa este un pas curajos în direcţia potrivită pentru a depăşi această criză", a afirmat Centeno într-un interviu acordat săptămânalului german Welt am Sonntag.

Acesta a adăugat: "Propunerea franco-germană ar fi un mare pas înainte spre o uniune fiscală şi spre o funcţionare adecvată a uniunii monetare, chiar dacă fondul de redresare este doar temporar".

Franţa şi Germania, cele mai mari ţări din UE, au propus luni un fond de redresare în valoare de 500 de miliarde de euro, constituit prin emiterea de datorie comună prin împrumuturi atrase de pe pieţele financiare ''în numele UE'' şi care ar urma să ofere granturi pentru regiunile şi sectoarele Uniunii Europene care au fost cel mai grav afectate de pandemie.

Conform previziunilor economice de primăvară, publicate în 6 mai de Comisia Europeană, zona euro ar urma să înregistreze în acest an o contracţie record de 7,7%, urmând ca în 2021 să cunoască o creştere de 6,3%, în timp ce economia Uniunii Europene va scădea cu 7,4% în 2020, dar va înregistra un avans de 6% în 2021.