Pensiile vor crește cu atât cât va permite economia, a declarat sâmbătăă seară premierul Ludovic Orban, întrebat dacă pensiile vor fi majorate cu 40% de la 1 septembrie, așa cum prevede legea. Despre dublarea alocațiilor pentru copii, el spune că această decizie populistă a PSD nu are un fundament economic: "De unde să găsim o asemenea sumă?".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Pensiile vor crește. Cu cât, depinde de starea economiei și de capacitatea efectivă de a plăti pensiile nu numai anul acesta, ci și anii următori. Sustenabilitatea este fundamentală și vrem să oferim garanția oricărui pensionar că va primi pensia pe care o merită", a declarat Orban, la România TV.

El a spus că la 6 luni va trebui prezentat un raport privind situația bugetară și se va lua o decizie în baza acestuia și a prognozelor instituțiilor internaționale.

"La baza deciziei va sta realitatea economică. Pensiile vor crește, dar vor crește cu atât cât permite economia", a adăugat Orban.

Despre dublarea alocațiilor: De unde să găsim asemenea sumă?

Legat de dublarea alocațiilor pentru copii, el a arătat că a fost o decizie superpopulistă a Parlamentului, care nu este sustenabilă și nu are fundament economic.

"7,3 miliarde de lei este acum impactul pentru alocații. De unde să găsim o asemenea sumă? A fost o decizia a Parlamentului superpopulista. Nu se poate de două ori într-un an să dublezi alocațiile. Nu poți să generezei astfel de decizii fără să ai un fundament economic", a afirmat Orban.

El a afirmat că Guvernul va încerca să mărească alocaţia pentru copii "cu cât va permite situaţia bugetară şi situaţia economică şi mai ales prognozele economice”.

Comisia Europeană a avertizat că majorarea pensiilor cu 40% din septembrie este un risc asupra sustenabilității finanțelor publice.

Sustenabilitatea pe termen lung a finanțelor publice din România era deja în risc înainte de apariția COVID-19, ca urmare a deficitelor mari și a creșterii semnificative prognozate a costurilor de îmbătrânire, în special a pensiilor, se arată în recomandările anuale către cele 27 de state membre, denumite Semestrul European, publicate miercuri de Comisia Europeană.

"Pensiile au crescut cu 15% în septembrie 2019, în urma adoptării legii pensiilor din vara aceluiași an, și ar urma să crească cu 40% în septembrie 2020 și apoi să urmeze recalcularea în septembrie 2021. Astfel, cheltuielile cu pensiile vor crește substanțial în perioada 2020-2022. Riscurile asupra sustenabilității fiscale cresc în continuare prin impactul pandemiei COVID-19 asupra activității economice și a efortului fiscal necesar pentru amortizarea acesteia”, se arată în document.

Potrivit acestuia, deciziile anterioare de politici fiscale au lăsat România cu un buffer fiscal mic pentru a face față COVID-19.