Credincioşii musulmani vor celebra, începând din 24 mai, timp de trei zile, Ramazan Bayramul. Muftiatul Cultului Musulman din România a anunțat condițiile în care se vor desfășura ceremoniile, în contextul pandemiei de coronavirus.

Rugaciune moscheeFoto: Profimedia Images/Cesar Liana/Alamy

Manifestările religioase dedicate marii sărbători islamice vor debuta la ora 6,07, atunci când muftiul Muurat Iusuf, Şeful Cultului Musulman din România, va oficia slujba de Ramazan Bayram la Geamia Hunchiar din Constanţa.

Slujbe religioase cu ocazia Ramazan Bayramului vor fi oficiate pe lângă toate geamiile din România dar, având în vedere contextul actual, "toate ceremonialurile religioase se vor desfăşura în conformitate cu prevederile în vigoare şi respectând întru totul măsurile privind prevenirea infectării cu virusul SARS CoV-2", a anunțat Muftiatul, într-un comunicat de presă citat de Agerpres.

Slujbele religioase se vor desfăşura în exteriorul lăcaşurilor de cult, fiind recomandată purtarea măştii de protecţie, păstrarea unei distanţe de minimum doi metri faţă de persoanele din jur, participarea cu propriul covoraş de rugăciune, efectuarea ritualului de ablaţiune acasă, evitarea adunărilor în faţa lăcaşurilor de cult înainte sau după slujbă şi a interacţiunii directe prin strângerea de mână sau îmbrăţişare.

Potrivit Muftiului Muurat Iusuf, zilele de Ramazan Bayram sunt "o binecuvântare pentru credincioşii care de-a lungul Lunii Sfinte Ramazan au ţinut asprul post de 30 de zile, sărbătoarea ce urmează fiind un prilej de apropiere, de deschidere a sufletului şi de împărtăşire a bucuriei comune".

Pe parcursul bayramului, credincioşii obişnuiesc să îşi viziteze rudele şi prietenii.

"Anul acesta este un an greu, însă ne vom exprima dragostea faţă de cei dragi păstrând distanţa fizică, dar apropiindu-ne sufleteşte mai mult decât până acum. Chiar dacă, pentru o perioadă, unitatea noastră nu mai înseamnă să fim fizic unii lângă alţii, fiecare dintre noi ştie şi simte că ne susţinem reciproc prin gânduri, prin credinţă, respectând întru totul recomandările autorităţilor. Avem convingerea că nu vom lăsa această barieră fizică temporară să afecteze credinţa noastră care ne-a ţinut mereu împreună şi depinde numai de noi să nu permitem ca distanţarea fizică să aducă cu ea şi o izolare identitară", a transmis Muftiul Iusuf în mesajul său.