Episcopia Hușilor a afirmat, vineri, în dosarul de agresiune sexuală a fostului episcop Corneliu Bârlădeanul, arestat preventiv pentru 30 de zile, că "regretă sminteala creată în acest caz” și că ”nicio instituţie nu poate fi confundată cu o persoană”. Totodată, Episcopia îi îndeamnă credincioşi ”să nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent”.

Fostul episcop Corneliu BarladeanuFoto: EpiscopiaHusilor.ro

”Regretăm sminteala creată de acest caz, precum şi implicaţiile morale care nu fac cinste nimănui, cu atât mai puţin cu cât acestea sunt asociate imaginii unui slujitor al Bisericii, care trebuie să fie, prin excelenţă, un exemplu de moralitate. Nicio instituţie, însă, nu poate fi confundată cu o persoană. Mecanismele de combatere a faptelor penale trebuie să funcţioneze, indiferent de persoana în cauză”, arată

un comunicat de vineri al Episcopiei Hușilor.

Potrivit Episcopiei, cazul, fiind de natură penală, ţine de competenţa organelor abilitate ale Statului, iar Episcopia Huşilor aşteaptă finalizarea procesului.

”După ce va fi emisă o hotărâre de necontestat în acest caz, forurile prevăzute de Statutul şi Regulamentele bisericeşti sunt abilitate să ia măsurile care se impun”, mai spune Episcopia.

Totodată, aceasta îi îndeamnă pe credincioși să ”nu lase ca acest caz, profund nefericit, să îi tulbure mai mult decât a făcut-o până în prezent” și subliniază că, ”până la o decizie finală, își rezervă dreptul de a nu dezvolta mai mult acest subiect, în afara celor deja precizate”.

Magistraţii Curţii de Apel Iaşi au dispus, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a fostului episcop al Huşilor, Corneliu Bârlădeanul, pe numele de mirean Corneliu Onilă, potrivit Agerpres.

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi au dispus începerea urmăririi penale faţă de fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, şi a fostului călugăr arhimandrit, Sebastian Cristi Jitaru.

Potrivit unui comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi, fostul episcop de Huşi, Corneliu Onilă, este cercetat pentru "agresiune sexuală în formă continuată în dauna unei persoane vătămate minore la momentul comiterii faptei", precum şi o infracţiune de "viol în formă continuată".

În cursul zilei de joi fostul ierarh a fost reţinut pentru 24 de ore.

În dosarul preoților Corneliu Onilă și Sebastian Jitaru sunt trei victime minore, iar una dintre ele a fost abuzată de ambii preoți, potrivit referatului cu propunere de arestare.

Avocata lui Sebastian Jitaru susține că clientul său a pledat nevinovat în fața instanței și că faptele ar fi avut loc cu multe luni înainte ca acesta să fie arestat sau condamnat în dosarul de șantaj.