DNA a decis clasarea unei fapte de trafic de influență în dosarul disjuns din cauza Microsoft în care este cercetată Elena Udrea. Șeful Direcției Naționale Anticorupție, Crin Bologa, spune că procurorul de caz - care s-a schimbat între timp - a dispus clasarea pentru că acea faptă nu a putut fi probată.

Elena Udrea (foto arhiva)Foto: Agerpres

Procurorul șef al DNA spune că dosarul Microsoft a fost instrumentat începând din 2015 până în urmă cu un an sau doi de un alt procuror care între timp a plecat din instituție. Dosarul a fost repartizat apoi unui alt procuror, care a clasat o faptă de trafic de influență de care era acuzată Elena Udrea. Bologa a susținut că procurorul care a preluat acest dosar disjuns din cauza Microsoft a studiat toate volumele pentru a-și face o imagine clară asupra faptelor.

"S-a ajuns la concluzia că o faptă de trafic de influenţă, una singură, pe care s-a pronunțat clasarea, nu poate fi probată, nu poate fi dovedită. Procurorul şi-a asumat această soluţie, pe care a însuşit-o şi a fost de acord şi procurorul ierarhic superior, studiind la rândul său cauza după ce s-a dat soluția de clasare”, a afirmat șeful DNA, într-o conferință de presă.

Bologa a mai spus că DNA își asumă dosarele instrumentate şi soluţiile atunci când are şi argumentele. "Nu voi comenta dosarul cu privire la care fosta noastră colegă a propus amumite măsuri, doar pot să afirm că soluţia de clasare a fost verificată. Procurorul de caz a argumentat convingător soluţia de clasare”, a adăugat procurorul șef al DNA.

Dosarul a fost instrumentat de procurorul Mihaiela Moraru Iorga, care între timp s-a transferat la Secţia de anchetare a magistraţilor.

În februarie 2015, DNA cerea Camerei Deputaților încuviințarea urmăririi penale a Elenei Udrea, pe care o acuza că ar fi cerut 500.000 de euro unui om de afaceri vizat de ancheta procurorilor în cauza Microsoft. Anchetatorii spuneau că Udrea i-ar fi promis că îl scapă de problemele din justiţie. ”Există indicii în sensul că remiterea sumelor de bani ar fi avut loc în mai multe tranşe în perioada iulie 2013 – februarie 2014”, anunța atunci DNA. Elena Udrea a fost acuzată de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea); - trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); trafic de influență; spălare de bani; fals în declarații de avere. În acest dosar, Elena Udrea a fost arestată preventiv pentru câteva zile, apoi plasată sub control judiciar.