Chestorul principal de poliţie Liviu Buteva ocupa funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, după demisia din funcţie a lui Ioan Buda.

Liviu ButeFoto: Politia de Frontiera

"Atribuţiile funcţiei de inspector general vor fi preluate de chestorul principal de poliţie Liviu Bute, adjunct al inspectorului general al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne", a informat, joi, Biroul de presă al MAI.

Șeful Poliției Române de Frontieră, chestorul general de poliție Ioan Buda, a demisionat din funcție, "din motive personale". Demisia are loc pe fondul haosului de la Vama Nădlac, unde mii de oameni au stat ore în șir la cozi, iar în weekend au declanșat o adevărată revoltă la punctul de trecere a frontierei - au scandat, au huiduit și chiar s-au îmbrâncit cu jandarmii.

Poliția de Frontieră a anunțat joi, printr-un comunicat de presă, că în cursul acestei zile Ioan Buda a demisionat din funcția de inspector general al Poliției de Frontieră Române, "din motive personale".

"La final de mandat, chestorul general de poliție Ioan Buda transmite polițiștilor de frontieră întreaga sa apreciere pentru efortul depus și pentru profesionalismul de care au dat dovadă constant. De asemenea, chestorul general de poliție Ioan Buda mulțumește pentru implicare și pentru sprijin tuturor colaboratorilor instituționali, celor din rândul societății civile, dar și organizațiilor profesionale și sindicale ale polițiștilor. În conformitate cu prevederile legale în vigoare, raportul a fost înaintat, pentru aprobare, ministrului afacerilor interne", a transmis Poliția de Frontieră.

Demisia are loc pe fondul scandalului de la frontiera cu Ungaria, unde din 15 mai, de la ridicarea stării de urgență, au fost zilnic cozi kilometrice, mii de oameni așteptând ore în șir pentru a putea intra în țară.

Ioan Buda a condus Poliția de Frontieră în perioada 2010-2015, apoi a fost secretar de stat în Ministerul de Interne, pentru aproximativ un an. La sfârșitul lui 2016, el a revenit la conducerea Poliției de Frontieră. În iunie 2018, a fost numit de Carmen Dan, ministrul de Interne la acea vreme, la conducerea Poliției Române.

În august 2019, Buda a fost demis de la conducerea Poliției Române, în contextul crimelor de la Caracal. De la acea dată, el a revenit la conducerea Poliției de Frontieră.