Procurorii îşi fac datoria prevăzută de lege, şi nu pe cea indicată de persoanele publice, a afirmat joi şeful DNA, Crin Bologa, întrebat despre declaraţiile secretarului de stat Raed Arafat şi ale managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, privind achiziţiile de echipamente medicale făcute în timpul pandemiei de coronavirus.

HotNews.roFoto: Hotnews

Procurorul-şef al DNA a fost întrebat, într-o conferință de presă, despre declaraţiile lui Raed Arafat şi Adrian Streinu-Cercel în privinţa achiziţiilor pentru spitale.

"Le-am şi citit, le-am şi auzit şi reafirm hotărârea procurorilor de a-şi face datoria prevăzută de lege şi nu datoria indicată de persoanele publice. Nouă ni se par mult mai grave infracţiunile săvârşite în contextul pandemiei, decât în context normal. Infracţiunile de corupţie sunt grave indiferent când s-au săvârşit, dar acum sunt cu atât mai grave cu cât pun în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor. Vă pot confirma că am auzit aceste declaraţii, dar noi ne ghidăm după prevederile legale şi ne vom face datoria indiferent despre cine este vorba", a afirmat șeful DNA.

El a spus că procurorii nu îi vizează în anchete pe cei care greşesc, ci pe cei care săvârşesc fapte de corupţie şi se îmbogăţesc profitând de pandemie.

"Am simţit că este o situaţie stresantă, având în vedere şi calitatea celor doi. Am simţit că au foarte mult de lucru şi le este frică să nu greşească. Dar noi nu urmărim greşelile sau nevinovăţiile, noi urmărim infracţiunile intenţionate. Faptele de corupţie se săvârşesc intenţionat. Noi nu ducem o luptă împotriva unei corupţii eventuale şi împotriva unor oameni care îşi fac datoria, ci împotriva unor persoane care, profitând de această situaţie, vor să se îmbogăţească în dauna sănătăţii cetăţenilor şi chiar a vieţii acestora", a adăugat Crin Bologa.

Managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, declara, în martie, că cei care fac achiziţii publice de echipamente de protecţie medicale ar trebui să fie protejaţi de eventuale anchete după ce se încheie starea de urgenţă. "Primul lucru de care avem nevoie este să fim lăsaţi în pace să ne facem treaba. (...) Al doilea lucru este să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâşniţa asta, respectiv pandemia, or să vină alţii să ne tragă de mânecă: <>. (...) Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, în această situaţie de urgenţă, în care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor", afirma Streinu-Cercel.

La rândul său, Raed Arafat spune că cine a ocolit birocrația acum pentru achiziții sanitare nu ar trebui să fie pedepsit.