Proliferarea de informații inexacte sau de-a dreptul false nu reprezintă doar un atac la adresa valorilor și unității europene, ci poate reprezenta chiar un pericol la adresa vieților oamenilor, spune ambasadorul României la UE, Luminița Odobescu, într-un interviu acordat EurActiv.ro.

Luminita OdobescuFoto: Facebook/ Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa UE

La valurile de dezinformare venite în ultimele luni, „răspunsul european a fost unul în acord cu valorile asumate ale Uniunii, axat pe furnizarea de informații actualizate și cu un înalt grad de acuratețe”, spune Luminița Odobescu.

Ce-i drept, unele dintre informațiile care au atacat UE, au pornit de la un sâmbure de adevăr - răspunsul lent al Uniunii la debutul pandemiei și deciziile luate individual de unele state membre, fără un acord comun.

Această situație a accentuat, în anumite cazuri, percepția că UE este doar o structură birocratică și că, atunci când e vorba de salvat vieți, doar în guvernele naționale este baza.

„Este adevărat că, în România, ca și în alte state membre, în cazul specific al actualei crize, anumite dificultăți întâmpinate, inițial, de instituțiile europene, alături de diversele reacții ale statelor membre, au influențat, în mod previzibil, percepțiile cetățenilor europeni cu privire modul de reacție al UE”, spune și Luminița Odobescu.

Dar aceste dificultăți au fost inevitabile, adaugă ea, având în vedere „contextul fără precedent în istoria contemporană” al acestei pandemii, precum și reacția naturală a guvernelor de a încerca să își protejeze cetățenii. În plus, UE are competențe limitate în domeniul sănătății, cea mai mare parte a responsabilității revenind guvernelor naționale.

„Un factor negativ a fost, fără îndoială, și volumul consistent de informații false sau intenționat eronate, fie și prin prezentarea incompletă, a inițiativelor lansate de UE pentru gestionarea crizei”, mai spune ambasadorul României la UE. (integral pe EurActiv.ro)