Ministerul Afacerilor Externe îi avertizează pe cetățenii români care vor să tranziteze Bulgaria că, din cauza numărului mare de cereri pentru tranzit transmise de misiunile diplomatice, durata de procesare a acestora de către autoritățile bulgare a crescut în mod semnificativ, astfel că timpii de așteptare la intrarea în țară pot ajunge până la 6 ore.

BulgariaFoto: NIKOLAY DOYCHINOV / AFP / Profimedia

Tranzitarea teritoriului Republicii Bulgaria este permisă doar pentru întoarcerea în statul de reședință și numai în cazurile în care se poate garanta părăsirea imediată a teritoriului Republicii Bulgaria.

Conform reglementărilor în vigoare, cetățenii români pentru care se permite tranzitul pe teritoriul Republicii Bulgaria trebuie să informeze în prealabil Ambasada României la Sofia, care, cu sprijinul Ministerului bulgar al Afacerilor Externe, obține acordul Ministerului bulgar al Afacerilor Interne cu privire la punctele de trecere a frontierei pentru intrare, respectiv ieșire pentru trecerea în regim de tranzit.

Având în vedere numărul foarte mare de solicitări de aprobare a intrării/tranzitului pe teritoriul Republicii Bulgaria, MAE recomandă cetățenilor români care intenționează să tranziteze teritoriul Republicii Bulgaria în scopul întoarcerii în statul de reședință să informeze Ambasada României la Sofia cu minimum 48 de ore înainte de data sosirii în Bulgaria, pentru a putea efectua demersurile necesare pe lângă autoritățile bulgare cu privire la traseul de tranzit.

Astfel, cetățenii români sunt rugați să transmită o solicitare pe adresa de e-mail a Secției Consulare a Ambasadei României la Sofia: sofia.consul@mae.ro. Solicitarea transmisă trebuie să conţină următoarele informaţii:

  • 1) numele şi prenumele persoanelor;
  • 2) numărul paşaportului / seria şi numărul cărţii de identitate;
  • 3) data intrării pe teritoriul Bulgariei (data şi ora zborului, dacă este cazul);
  • 4) traseul tranzitului (punctul de intrare, respectiv punctul de ieşire în/din Bulgaria);
  • 5) dacă este disponibil, numărul de înmatriculare al mijlocului de transport care asigură deplasarea pe teritoriul Bulgariei.