Căldura verii va opri coronavirusul? Din păcate, nu. Căldura și umiditatea au mai puţină putere împotriva epidemiei dacă majoritatea populației este susceptibilă la infecții. În esență, canicula verii nu oprește virusul dacă există puţini imuni, scrie Il Mesaggero.

Vreme calduroasaFoto: Flickr/ Paulo Otavio

Constatarea a fost dezvăluită în revista Science, unde cercetătorii de la Universitatea Princeton, conduși de Rachel Baker, au publicat un studiu care a avut în vedere numeroase cazuri înregistrate la tropice.

Mai multe studii preliminare au sugerat că factorii climatici, cum ar fi umiditatea, ar putea afecta transmiterea virusului, dar nu este clar dacă acești factori ar putea schimba soarta pandemiei pentru restul anului 2020, având în vedere imunitatea scăzută a populației la virus. Pentru a înțelege mai bine acest lucru, cercetătorii au folosit un model epidemiologic construit cu date din SUA despre alte patru coronavirusuri sezoniere aflate în circulație.

Simulările făcute pentru mai multe orașe situate la latitudini mari și pentru altele mai tropicale au relevat că, chiar și în orașele tropicale, ale căror condiții ar trebui să împiedice transmiterea virusului, creșterea epidemiei va rămâne în continuare semnificativă. Cercetătorii au remarcat de asemenea că, deși efectele climatului pot duce la modificări modeste ale dimensiunii vârfului și a duratei pandemiei, foarte probabil vara nu va limita creșterea pandemiei, care este ghidată mai mult în traiectoria sa de populația care nu este încă imună.

Analizând modul în care măsurile de control non-farmaceutic au influențat răspândirea noului coronavirus, cercetătorii subliniază că pot limita interacțiunea climat-pandemie într-un singur fel, prin îndepărtarea persoanelor sensibile. Rezultatele, concluzionează cercetătorii, sugerează că persoanele care nu s-au îmbolnăvit încă sunt factorul cheie al răspândirii virusului pe timpul verii și, dacă nu se mențin măsuri de control eficiente, vom asista şi în următoarele luni la un număr mare de cazuri de Covid-19, chiar și în zonele cele mai calde și mai umede.