Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I se menţine aglomerat, marţi dimineaţa, când se aşteaptă circa patru ore pentru parcurgerea formalităţilor de intrare în România, însă în ultimele 24 de ore au fost înregistraţi mai puţini călători. Haosul de la Nădlac a început în weekend, când sâmbătă și duminică sute de persoane au așteptat ore întregi la coadă și au declanșat o adevărată revoltă la punctul de trecere a frontierei.

Aglomeratie mare la Vama NadlacFoto: Captura YouTube

Reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Arad au declarat, pentru Agerpres, că de luni, de la ora 8.00, până marţi la aceeaşi oră, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac I au intrat în ţară 4.600 de persoane, faţă de 4.800 în ziua anterioară. De asemenea, pe aici au ieşit din ţară 2.000 de persoane, faţă de 2.400 în ziua anterioară.

O reducere mai mare a tranzitărilor s-a observat la PTF Nădlac II, pe unde în ultimele 24 de ore au intrat în România 3.650 de persoane, faţă de 5.800 în ziua anterioară, şi au ieşit din ţară 2.700 de persoane, faţă de 3.200 la raportarea anterioară.

În total, prin cele două puncte au venit în România, în ultimele 24 de ore, 8.250 de persoane, faţă de 10.600, câte au fost în ziua precedentă. De asemenea, au ieşit din ţară 4.700 de persoane, faţă de 5.600.

Marţi dimineaţă, la Nădlac I era aglomeraţie şi se aştepta patru ore pe sensul de intrare şi o oră pe sensul de ieşire din România.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei de Frontieră Arad, Filip Ionuţ Matei, a declarat că Nădlac II a fost închis din nou traficului uşor, călătorii fiind redirecţionaţi încă de pe teritoriul ungar către Nădlac I. Conform sursei citate, PTF Nădlac II este rezervat traficului greu.

"În momentul în care traficul de automarfare va fi în scădere, se va permite din nou tranzitarea autoturismelor prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II", a precizat Matei.

Până la sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile ungare permiteau tranzitarea propriului teritoriu, pe culoarul special deschis în acest sens, doar prin Nădlac I. În vederea fluidizării traficului la graniţa dintre Romania şi Ungaria, autorităţile române au cerut ca autoturismele să fie trimise şi spre alte puncte de frontieră, fiind deschise astfel PTF Nădlac II şi Vărşand.

Marţi dimineaţă, la Vărşand se aştepta 10-20 de minute pentru tranzitare.

În weekend-ul care s-a încheiat, primul după ieşirea din starea de urgenţă, la PTF Nădlac I s-a înregistrat un val de persoane care au tranzitat frontiera în ambele sensuri, astfel că au apărut tensiuni între autorități și sutele de persoane care aşteptau efectuarea formalităţilor şi anchetelor epidemiologice. Din când în când, călătorii au huiduit, fluierat şi claxonat insistent, în semn de nemulţumire că trebuie să aştepte chiar şi opt ore pentru a trece graniţa. Jandarmii au mobilizat echipaje care să asigure ordinea publică, fără a fi nevoie de intervenţia acestora.

Aproximativ 39.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 21.700 de mijloace de transport (din care 14.500 automarfare), au efectuat formalităţile de control prin punctele de frontieră de la nivelul întregii ţări, în data de 18 mai, potrivit IGPF.

Frontiera cu Ungaria a fost tranzitată de aproximativ 26.000 de persoane şi 14.200 de mijloace de transport (8.800 automarfare), din care pe sensul de intrare în ţară au fost aproximativ 16.500 de persoane cu 7.800 mijloace de transport.

În urma verificărilor suplimentare efectuate în linia a doua, au fost trimise spre izolare/ carantină la locuinţă de către specialiştii Direcţiei de Sănătate Publică 8.310 persoane.

Principalele puncte de trecere unde au fost dispuse astfel de măsuri sunt: PTF Nădlac I - 3.714 (din care 921 pe jos), PTF Nădlac II - 1.689, PTF Borş - 2.001, PTF Vărşand - 392, PTF Petea - 511.