Dezastrul produs de pandemia coronavirusului se face simţit şi în Europa de Est, o regiune care a înregistrat cele mai mari creşteri economice la nivel european în primul trimestru din acest an. Acum, însă, mai toate ţările din zonă sunt ameninţate de o criză economică ce ar putea aminti de perioade economice de la căderea comunismului, scrie Bloomberg.

EuroFoto: pxfuel.com

Chiar dacă ţările regiunii dintre Marea Baltică şi Marea Neagră nu au avut număr record de morţi din cauza COVID-19, ele au fost însă puternic lovite de închiderea fabricilor, a magazinelor, de scăderea profiturilor companiilor şi de creşterea ratei şomajului.

Încetinirea creşterii economice a început cu Polonia, unde cifrele au fost mai mici faţa de cele estimate, în Ungaria această creştere s-a înjumătăţit la finalul lui 2019. Economiile Cehiei şi Slovaciei s-au contractat, în timp ce ale României şi Bulgariei au crescut peste aşteptări, dar acest lucru s-ar putea schimba în lunile aprilie - iunie.

Economia întregii regiuni s-a contractat cu 1,1% în total față de trimestrul precedent, cea mai gravă scădere din 2010 până în prezent, potrivit Capital Economics. Totuşi, o scădere mai mică faţă de scăderea record de 3,8% din primul trimestru, înregistrată de ţările din zona euro, principala destinație de export pentru statele din Europa de Est.

Skoda Auto, cea mai mare companie cehă, a suferit o scădere a producţiei cu peste 100.000 maşini în ultimele luni, în care fabrica a fost închisă, iar livrările de maşini au scăzut cu un sfert în primele trei luni, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Analiştii amintesc şi de rivalul lui Skoda Auto, Dacia Renault România care a început deja să-şi revină datorită comenzilor din Germania, Franţa şi Marea Britanie.

"Totuşi, revenirea economică va fi mai lentă decât ne-am aşteptat", susţin reprezentanţii Băncii Centrale a Cehiei, citaţi de Bloomberg.

„Probabilitatea de a evita recesiunea este foarte mare” în România, a spus Andrei Rădulescu, economist la Banca Transilvania. „Potrivit scenariului nostru, economia României ar creşte cu un ritm mediu anual peste 2,5% în perioada 2020-2022”, a mai declarat el, pentru Bloomberg.

Economiile din estul UE vor continua probabil să depăşească Europa occidentală după ce epidemia va trece, susține Beata Javorcik, economistul principal al BERD. Ţările estice au reacţionat mai rapid decât cele vestice, inclusiv Franţa, Spania şi Marea Britanie, ceea ce a dus la un număr mult mai redus de decese cauzate de coronavirus.

Cu toate acestea estimările specialiştilor par să contureze o criză care va aminti de transformările dureroase prin care a trecut această zona a Europei în urmă cu 30 de ani, când scăderile au fost drastice, de la 13% din PIB în Polonia, până la 40% în România şi Bulgaria, mai scrie Bloomberg.