Aparatul de ventilație pulmonară Twinstream™ constă în două unități de ventilație care pot funcționa separat sau simultan pentru un singur pacient. Practic, integrează două ventilatoare într-unul singur și asigură cel mai eficient schimb de gaze controlat. În ventilația cu dublu jet suprapus (SHFJV®), combinația dintre ventilația cu jet de frecvență normală și jet de înaltă frecvență duce la o curbă de ventilație pulsatilă pe două nivele. Nivelul platoului de presiune, frecvența, precum și durata inspirației și expirației pot fi selectate independent pentru fiecare unitate de ventilație a aparatului. Astfel, oxigenarea, precum și eliminarea CO2 -ului pot fi reglate eficient.

TwinStream - Ventilatoare cu jet suprapusFoto: Power Medical

Jet-ul de înaltă frecvență este responsabil pentru creșterea oxigenării sângelui, însă în cazul ventilatoarelor cu jet echipate doar cu înaltă frecvență este practic imposibil să se realizeze un schimb de gaz adecvat, eliminarea CO2 fiind îngreunată. Astfel, se pune problema alegerii între un model de respirație de frecvență normală cu o eliminare suficientă de CO2, în detrimentul oxigenării sau un model de respirație de înaltă frecvență cu suficientă oxigenare, dar o creștere rapidă a pCO2 (presiunea parțială a dioxidului de carbon).

TwinStream™ permite ultilizarea simultană sau separată a jeturilor de ventilație, în funcție de necesitate. Datorită spectrului său variat de aplicații, cu ajutorul instrumentelor specifice, acesta poate fi utilizat în secții precum ATI, Chirurgie toracică, Pneumologie sau ORL, aparatul acoperind toată plaja de pacienți de la nou-născuți la adulți extrem de obezi, putând fi utilizat și în tratatea COVID-19.

În condiții normale, saturația de oxigen variază între 95% și 100% oxigen în sânge, în timp ce o rată de 93% semnalează medicilor că un pacient poate suferi în curând leziuni ale organismului din cauza lipsei de oxigen. Dacă nivelul de oxigen din sânge scade și rămâne la 80% sau mai puțin, daunele pot fi fatale.

Pacienții care dezvoltă forme de pneumonie sau detresă respiratorie severă în urma infectării cu noul Coronavirus, sunt conectați la un ventilator. Unii pacienți cu COVID-19 coboară rapid sub pragul saturației de oxigen 93%, deoarece nivelul lor de oxigen din sânge scade sub 70%, raportează statisticile Stat News.

Sistemul ventilatorului TwinStream asigură o ventilație eficientă pentru fiecare pacient indiferent de maturitatea plămânului. Fiind un sistem de ventilație deschis, utilizarea filtrului de expir este obligatorie pentru a nu contamina mediul înconjurător și personalul medical.

Pe scurt, avantajele ventilatorului Twinstream sunt:

  • Recrutarea eficientă a alveolelor neventilate
  • Mobilizarea secrețiilor și eliberarea căilor aeriene
  • Creșterea capacității reziduale funcționale
  • Presiune scăzută a ventilației (risc minim de barotraumă)
  • Schimb de gaze mai eficient în comparatie cu ventilația convențională
  • Hemodinamică stabilă fără a afecta conducerea fluidelor
  • Ușor de utilizat

Aceste aparate funcționează cu succes începând cu anul 2006 la nivel mondial, având cea mai mare pondere instalată în Germania și Austria. Începând cu anul 2017, compania Power Medical este distribuitor autorizat în România al sistemelor de ventilație Twinstream, produse de compania Carl Reiner Austria.

Power Medical este o companie fondată în 2015, având la bazele ei profesioniști cu o vastă experiență privind echipamentele medicale și service-ul acestora, în domenii precum: ATI, urgență, cardiologie, pneumologie.

La momentul actual, sistemul de sănătate din România beneficiază de mai multe aparate Twinstream, configurate pentru utilizare în secții de ATI, Penumologie, Chirurgie toracică sau ORL, fiind în curs de livrare și dotare a câtorva secții de ATI, cu destinație de tratament a pacienților cu COVID-19.

În parteneriat cu compania Avant Maris Medical, Power Medical este implicată în campania de strângere de fonduri pentru dotarea secției de ATI din cadrul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din București cu unul din aparatele de ventilație Twinstream, inițiată de Asociația pentru Intubație Dificilă, cu sprijinul restaurantelor "La Mama".

Mai multe informații puteți găsi pe site-ul powermedical.ro sau pagina twinstream.eu.