10 ţări partenere UE primesc împrumuturi în valoare de 3 miliarde de la Uniune pentru lupta împotriva COVID-19

de RA     HotNews.ro
Vineri, 15 mai 2020, 21:03 Actualitate | Esenţial


Euro
Foto: Public Domain Pictures
​Parlamentul European a aprobat vineri suma de 3 miliarde de euro sub formă de împrumuturi pentru a ajuta țările vecinie și partenere ale Uniunii Europene (care nu fac parte din UE) să facă față impactului COVID-19.

Împrumuturile, care vor beneficia de condiții extrem de favorabile și vor fi prevăzute pentru o perioadă de un an, vor ajuta următoarele zece țări ale căror economii au fost împinse în recesiune de pandemie: Republica Albania (180 milioane EUR), Bosnia și Herțegovina (250 milioane EUR), Georgia (150 milioane EUR), Regatul Hașemit al Iordaniei (200 milioane EUR), Kosovo (100 milioane EUR), Republica Moldova (100 milioane EUR), Muntenegru (60 milioane EUR), Republica Macedonia de Nord (160 milioane EUR), Republica Tunisiană (600 milioane EUR) și Ucraina (1.2 miliarde EUR).

"Obiectivul finanțării este de a permite acestor țări să atenueze efectele sociale și economice negative ale crizei, păstrând, în același timp, stabilitatea financiară a statului", se arată într-un comunicat al PE.

Pentru a canaliza fondurile cât mai curând posibil acestor țări, Parlamentul a votat propunerea în regim de urgență (definit în conformitate cu articolul 163 din Regulamentul de procedură). Consiliul a dat undă verde pachetului pe 5 mai.

Decizia a fost adoptată vineri cu 547 voturi pentru, 93 împotrivă și 47 abțineri.

Plata asistenței poate începe din momentul în care țările semnează memorandumul de înțelegere, care va stipula condițiile împrumuturilor.

Comisia Europeană se așteaptă ca prima tranșă să fie plătită în toamna anului 2020, iar a doua și ultima tranșă la începutul anului 2021.

UE distribuie în mod regulat asistență macrofinanciară țărilor partenere pentru a le sprijini în balanța de plăți în situații de criză. Propunerea actuală prevede o perioadă mai scurtă decât în mod obișnuit (un an, în loc de 2,5 ani), iar rambursarea trebuie efectuată în termen de 15 ani.

Aceste împrumuturi substanțiale reprezintă o modalitate prin care UE își manifestă solidaritatea față de țările din vecinătatea UE și din cadrul Parteneriatului estic afectate de pandemie.

Țările beneficiare au deja un program continuu cu Fondul Monetar Internațional (FMI); sprijinul UE este complementar contribuției FMI la atenuarea recesiunii cauzate, printre altele, de scăderea veniturilor din turism, a transferurilor de fonduri și a investițiilor străine directe - mai transmite PE.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1982 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by