O grupare de hackeri care pregătea un atac cibernetic al sistemelor informatice ale spitalelor a fost prinsă de procurorii care au efectuat mai multe percheziții simultan în România și Republica Moldova. Este vorba de patru persoane care activau în mediul virtual sub titulatura „Pentaguard” și viza instituții guvernamentale și financiar-bancare, potrivit unui comunicat DIICOT.

Securitate ciberneticaFoto: Pexels

Ei se pregăteau să lanseze atacuri informatice de tip „ransomware”, în perioada imediat următoare, asupra unor instituții de sănătate publică din România, în general spitale, folosind o inginerie socială prin trimiterea unei aplicații malițioase executabile, din familiile „Locky” sau „BadRabbit” (virus informatic), mascate într-un e-mail şi sub forma unui fișier ce aparent ar veni din partea altor instituții guvernamentale, referitor la amenințarea COVID19.

Prin această tehnică, autorul atacului poate determina în mod facil ţinta să deschidă respectivul mail, aplicația malițioasă urmând a se descărca automat în sistemul informatic, producându-se criptarea datelor şi implicit punerea în stare de neîntrebuințare a platformei informatice.

Prin acest tip de atac, exista astfel posibilitatea blocării şi perturbării grave a funcționării infrastructurilor informatice ale spitalelor respective, parte a sistemului sanitar, ce joacă un rol determinant şi decisiv în acest moment, pentru combaterea pandemiei cu noul Coronavirus, se arată în comunicatul DIICOT.

În acest caz procurorii au fost ajutați de SRI.