Germania a introdus pedepasa cu închisoarea de până la 3 ani pentru incendierea steagului Uniunii Europene sau al altei țări, legiferând fapta drept infracțiune de incitare la ură, scrie BBC News.

Steagul UE, incendiat (screenshot)Foto: Hotnews

Astfel, prin modificarea legislativă votată joi în Bundestag, defăimarea steagului unui stat străin devine infracțiune și este pedepsită la fel ca defăimarea drapelului național.

A fost introdusă aceeași pedeapsă și pentru defăimarea imnului Uniunii Europene, ”Oda Bucuriei”, compus de compozitorul german Ludwig van Beethoven, pe versurile poetului german Friedrich Schiller.

Amendamentul a fost adoptat după ce social-democrații au evocat un incident mai vechi, din 2017, când protestatari germani au ars steagul Israelului.

Ministrul Justiției, Christine Lambrecht, membră a SPD a spus că arderea steagurilor în piața publică nu are nimic de-a face cu protestul pașnic, ci cu incitarea la ură, cu agresiunea și furia.

Expunerea simbolurilor naziste este deja interzisă în Germania.

Partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a condamnat decizia Parlamentului, invocând încălcarea ”libertății de exprimare și de expresie artistică”.

Defăimarea steagului nu este incriminată în Marea Britanie, în timp ce Franța a redus predepsele la amenzi cuprinse între 6.600 și 8.000 de dolari sau 6 luni de închisoare.

Spania, Italia și Grecia au prevederi legale privind defăimarea steagului național.