O cantitate de 21 de tone de carne de pasăre provenită din Polonia și contaminată cu Salmonella fost descoperită la două firme din Ilfov și Bihor, a anunţat, joi, Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

HotNews.roFoto: Hotnews

Carnea de pasăre se afla la două societăţi comerciale din judeţele Ilfov (20 tone) și Bihor (o tonă, iar toată cantitatea a fost pusă sub sechestru sanitar-veterinar și urmează să fie neutralizată.

Potrivit unui comunicat al ANSVSA, în perioada 31 martie - 30 aprilie, inspectorii direcţiilor sanitare veterinare au făcut controale vizând modul în care sunt respectate, de către operatorii din sectorul alimentar, condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor referitoare la producerea, depozitarea şi comercializarea cărnii de pasăre şi ouălor provenite din comerţul intracomunitar (cu precădere Polonia şi Ungaria), dar şi din ţări terţe (în special Ucraina).

Verificările au fost făcute la unităţi independente de depozitare a cărnii de pasăre/ouălor, unităţi de reambalare a cărnii de pasăre, centre de ambalare ouă, centre logistice de distribuţie şi unităţi de tip catering.

Controalele au vizat stabilirea originii cărnii şi ouălor pentru ca autorităţile să se asigure că acestea nu provin din zone aflate sub restricţii sanitare veterinare din cauza gripei aviare. Au fost prelevate probe pentru analize de laborator din carnea proaspătă de pasăre, precum şi din loturile de ouă posibil contaminate cu Salmonella.

Conform sursei citate, au fost recoltate 138 de probe de carne de pasăre, fiind făcute 690 de analize. Carnea testată provenea din Polonia, Ungaria, Germania, Marea Britanie, Finlanda, Franţa, Slovacia, Olanda, Italia, Bulgaria, Spania, Ucraina, Brazilia.

În urma analizelor de laborator au fost detectate două probe de carne contaminate cu bacteria Salmonella Enteritidis, recoltate de la firme din judeţele Bihor şi Ilfov. În ambele cazuri carnea provenea din Polonia.

Întreaga cantitate de 21 de tone - 1 tonă din judeţul Bihor şi 20 de tone din judeţul Ilfov - de carne cotaminată cu Salmonella a fost reţinută sub sechestru sanitar veterinar, urmând să fie neutralizată, afirmă reprezentanţii ANSVSA.

Rezultatele analizelor de laborator în cazul celor două loturi neconforme pe criteriul microbiologic de siguranţă alimentară pentru carnea proaspătă de pasăre au fost notificate autorităţilor veterinare din Polonia şi producătorilor prin Sistemul Rapid de Alertă Alimente şi Furaje (RASFF).

ANSVSA precizează că au mai fost identificate în urma analizelor de laborator alte 7 loturi de carne de pasăre proaspătă provenită din schimburi intracomunitare, la care s-a detectat prezenţa altor serotipuri de Salmonella cu patogenitate scăzută. În cazul acestor loturi de carne reprezentanţii ANSVSA au aplicat măsurile legale, toate aceste situaţii neconforme fiind notificate statelor membre UE de origine şi unităţilor producătoare prin Sistemul de Asistenţă şi Cooperare Administrativă (AAC).