​Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă care prevede recalcularea drepturilor salariale ale poliţiştilor care au un salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată, pentru fiecare funcţie, grad, treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii, transmite Agerpres.

Marcel VelaFoto: Agerpres

"Ordonanţa de urgenţă adoptată astăzi în şedinţa Guvernului României asigură punerea în aplicare a efectelor juridice ale deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi, prin această ordonanţă de urgenţă, se vor recalcula drepturile salariale pentru poliţiştii care au un salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată, pentru fiecare funcţie, grad, treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii", a spus Vela.

El a adăugat că ordonanţa modifică prevederile OUG nr. 114 din 2018, cu modificările şi completările ulterioare, care limitează valorile drepturilor salariale la nivelul acordat în decembrie 2018, respectiv în decembrie 2019, hotărâri care sunt anterioare Deciziei nr. 51/2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivit ministrului, prin această ordonanţă, Guvernul asigură susţinerea financiară a impactului generat de aplicarea efectelor Deciziei nr. 51/2019, fiind eşalonată plata drepturilor recalculate şi datorate pentru ultimii trei ani.

"Din punct de vedere tehnic, ordonanţa de urgenţă a Guvernului vizează următoarele date: în medie un poliţist în activitate poate beneficia de o creştere lunară de până la 400 de lei, în sumă brută, în funcţie de situaţia particulară a fiecăruia. Prin raportare la elementele vizate de către această ordonanţă de urgenţă, înregistrăm un număr de aproximativ 68.000 de poliţişti, pentru care acest act face dreptate, cu privire la cuantumul sporului de fidelitate; un număr de 18.000 de cadre pentru cuantumul sporului pentru absolvirea instituţiilor de învăţământ superior şi aproximativ 6.000 de poliţişti pentru cuantumul sporului de pericol deosebit", a menţionat Vela.

El a adăugat că în perioada următoare va emite norme metodologice pentru aplicarea acestui act normativ.

"Totodată, prin această ordonanţă, pentru a regla şi adapta financiar implementarea ei, s-a stabilit un termen pentru executarea acestor plăţi restante, anterioare venirii la guvernare a actualului Guvern, şi stabileşte modalităţile concrete de efectuare a acestora pentru asigurarea predictibilităţii cheltuielilor bugetare, pentru că, aşa cum ştiţi, bugetul l-am găsit cum aţi fost anunţaţi, la vremea respectivă, în noiembrie anul trecut de către ministrul de Finanţe", a precizat ministrul.