Infringement: UE cere "insistent" României să închidă depozitele ilegale de deșeuri şi să își protejeze populația împotriva poluării / Termenul de punere în aplicare, prelungit cu 2 luni

de RA     HotNews.ro
Joi, 14 mai 2020, 16:31 Actualitate | Esenţial


Poluare București
Foto: Ecopolis
Comisia Europeană solicită României, printr-o "scrisoare de punere în întârziere", să respecte cerințele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului, să informeze publicul și să facă raportări cu privire la gravitatea poluării aerului. De asemenea, îndeamnă insistent ţara noastră să închidă și să restaureze ecologic 48 de depozite ilegale de deșeuri și să se conformeze hotărârii Curții de Justiție a UE, din 18 octombrie 2018. Însă, prelungeşte perioadele pentru trimiterea răspunsurilor la actualele proceduri având în vedere contextul provocat de pandemia COVID-19.

Comisia solicită României să își protejeze populația împotriva poluării aerului

CE transmite că solicită României să respecte cerințele Directivei 2008/50/CE privind calitatea aerului înconjurător și un aer mai curat pentru Europa și să măsoare, să informeze publicul și să raporteze în mod fiabil cu privire la gravitatea poluării aerului. În particular, România nu a respectat valorile-limită pentru dioxidul de azot (NO2) în aglomerările București, Brașov, Iași, Cluj-Napoca și Timișoara și nu a luat măsuri corespunzătoare pentru a scurta cât mai mult posibil perioadele de depășire. Comisia solicită de asemenea clarificări cu privire la monitorizarea corespunzătoare a concentrațiilor de dioxid de azot (NO2) într-una dintre aglomerări (București). Prezența unor concentrații ridicate de NO2 implică riscuri pentru sănătatea umană. Prin urmare, Comisia a decis astăzi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de patru luni pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită un aviz motivat.

Deșeuri: CE îndeamnă insistent România să pună în aplicare hotărârea Curții privind neînchiderea depozitelor de deșeuri ilegale

Comisia mai transmite că îndeamnă insistent România să închidă, să etanșeze și să restaureze din punct de vedere ecologic un număr de 48 de depozite ilegale de deșeuri și să se conformeze hotărârii Curții de Justiție a UE din 18 octombrie 2018. În temeiul Directivei-cadru privind deșeurile, statele membre au obligația de a recupera și elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor. România avea obligația de a închide și a reabilita depozitele de deșeuri neconforme (depozite de deșeuri municipale și industriale) până la 16 iulie 2009.

Din cauza progreselor lente, Comisia a înaintat această chestiune Curții de Justiție a Uniunii Europene în februarie 2017. Hotărârea Curții se referă la 68 de depozite de deșeuri, dintre care doar 20 au fost închise definitiv până în prezent. Până în ianuarie 2020, cea mai mare parte a lucrărilor necesare pentru închiderea, etanșarea și regenerarea celorlalte 48 de depozite de deșeuri nu fuseseră încă planificate, aprobate sau demarate. În consecință, ca urmare a hotărârii Curții, Comisia adresează o scrisoare de punere în întârziere. România are la dispoziție patru luni pentru a remedia situația.

Prin pachetul periodic de decizii în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, Comisia Europeană continuă demersul juridic împotriva statelor membre care nu și-au îndeplinit obligațiile care le revin în temeiul legislației UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare și domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislației UE, în beneficiul cetățenilor și al întreprinderilor.

Principalele decizii adoptate de Comisie sunt prezentate mai jos, grupate pe domenii de politică. Totodată, Comisia închide 70 de cazuri în care diferendele cu statele membre vizate au fost soluționate fără a fi necesară continuarea procedurii de către Comisie.

La 30 ianuarie 2020, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat epidemia de COVID-19 o „urgență de sănătate publică de importanță internațională”, iar la 11 martie a calificat-o drept pandemie.

Deși Comisia a arătat clar că va continua să aplice procedurile în constatarea neîndeplinirii obligațiilor în cazurile pe care le consideră necesare, ea a recunoscut, de asemenea, că pandemia de COVID-19 și măsurile corespunzătoare de combatere a pandemiei au pus la grea încercare administrațiile naționale. În special în anumite cazuri, criza poate afecta și capacitatea administrațiilor statelor membre de a asigura punerea în aplicare a legislației UE. Ținând cont de cele de mai sus, Comisia a informat recent statele membre că au fost prelungite perioadele de timp pentru trimiterea răspunsurilor la actualele proceduri în constatarea neîndeplinirii obligațiilor, lansate de la începutul anului. Iar astăzi, s-a decis să se ofere statelor membre posibilitatea de a răspunde fiecărei scrisori de punere în întârziere și fiecărui aviz motivat din prezentul pachet de proceduri în termen de patru luni, în locul celor două luni obișnuite, se arată într-un comunicat transmis de instituţia europeană.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5394 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  cine guverneaza romania de 30 ani = incompetenti (Joi, 14 mai 2020, 16:43)

  Kivek [utilizator]

  bulevardele principale ale Bucurestiului sunt pline de GROPI de ani de zile si nimeni nu le repare.

  - Splaiul Independentei
  - Splaiul Unirii
  - Blv I. C. Bratianu

  si multe altele

  daca tu ca oras cu 7 PRIMARI nu esti in stare sa repari niste gropi din asfalt, ce sanse credeti ca sunt sa faca astia ceva cu poluarea???
 • +1 (3 voturi)    
  sănătatea românilor? (Joi, 14 mai 2020, 16:47)

  di livio [utilizator]

  „Odată cu declararea stării de alertă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă va institui toate măsurile necesare pentru a apăra viaţa şi sănătatea românilor. Aceste măsuri vor avea caracter de obligativitate şi vor fi stabilite în baza OUG 21 care reglementează situaţiile de urgenţă. Nimic nu ne va împiedica să luăm toate deciziile necesare”, a declarat Orban, la începutul ședinței de Guvern...sănătatea românilor și buzunarele firmelor intermediare
 • 0 (4 voturi)    
  hopa sa... (Joi, 14 mai 2020, 16:51)

  ..13 [utilizator]

  Care esti conase ministru al mediului - hai sari cu planurile...

  Hai ca se poate!
  • +2 (2 voturi)    
   Primăria va rezolva totul (Joi, 14 mai 2020, 17:45)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   În 4 luni, ce n-a făcut în 3 ani!
   “ acordându-i un termen de patru luni pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie”

   Adică urgent va face piste pt biciclete care să lege TOATE obiectivele și cartierele orașului, va face banda unică pt transportul în comun, va interzice dieselul în centru, inclusiv autobuzele vechi si noi și le va înlocui cu electrice, va spăla străzile și trotuarele, va ridica toate gunoiele și molozul de pe toate strâzile și nu în ultimul rând, VA DEMOLA toate construcțiile construite ilegal din parcuri, spații verzi, plombe între blocuri, va planta copacii înapoi unde au fost prin București.
   Și asta în 4 luni!

   Hai că am glumit - nu vor face absolut nimic, decât vorbe contra UE.
 • +3 (3 voturi)    
  `Cere?` (Joi, 14 mai 2020, 19:03)

  Ion_RoaitaDA [utilizator]

  Asa, si?
  Ce daca cere?
  Nu se conformeaza, plateste amenda, din banii prostilor, pardon, contribuabilor.
  Atata timp cat nu se prevede expres puscarie/executare nu se face nimic cu acesti `guvernanti`.
  Sa vezi atunci cum pun presiune pe politisti/jandarmi cu puscarie/amenzi si fara salariu.
  Sa vezi atunci cum vor patrula zi si noapte la asigurarea respectarii legii!
  Fara constrangeri exemplare si dure nu misca nimeni nimic!
 • 0 (2 voturi)    
  aloo, (Joi, 14 mai 2020, 19:17)

  Cib Ara [anonim]

  mai baieti , dar de unde vin desheurile ???? din europa . pai nu i mai simplu sa vedeti ce facetivoi acolo ?!?? - la europa zic ?!? .
  cauite , noi , am facut rahatul praf cu flutir care a arobat statia de deseuri de la pojorata . adica daca e gunoiul vostru , ce ar fi sa va vedet voi de el si noi de viata noastra ?!?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by