Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a spus, joi, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii că "se aude o tăcere asurzitoare" în CSM legată de faptul că fostei şefe a DNA Laura Codruţa Kovesi "i-au fost călcate în picioare drepturi fundamentale", aşa cum a stabilit CEDO. El a mai spus că nu este cazul ca CSM să se transforme într-o inchiziție la adresa DNA, o instituție care "ani de zile s-a aflat în vârful încrederii publicului în instituții, acolo unde ar trebui să ajungă și CSM cândva".

Catalin Predoiu Foto: Guvernul Romaniei

Declaraţiile au fost făcute în contextul în care în ședința de joi a CSM a fost luată în discuție solicitarea judecătorilor Gabriela Baltag şi Evelina Oprina, de obţinere de la tribunale, curţi de apel şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a evidenţei situaţiei dosarelor instrumentate de DNA, începând cu 1 februarie 2014 şi până în prezent.

Predoiu a spus legat de această cerere că în CSM se poate face o evaluare "pe simple statistici", deoarece o analiză profundă nu este de competenţa Consiliului.

  • "În egală măsură, am toată empatia pentru orice persoană nedreptățită în procese civile sau penale. Legea română oferă căi procedurale pentru constatarea acestor încălcări și repararea prejudiciilor. Iar dacă sistemul judiciar român nu reușește, există și CEDO, mulți cetățeni au făcut apel la CEDO. Inclusiv recent, CEDO a dat câștig de cauza fostului Procuror Șef DNA. Subiectul ar merita o discuție mai pe larg.

  • E o tăcere asurzitoare în CSM despre faptul că unui înalt fost magistrat i-au fost călcate în picioare drepturi fundamentale, așa cum a statuat CEDO. E o tăcere care spune multe. Deci, sus drepturile și libertățile, de acord. Dar nu pot fi de acord cu instrumentalizarea acestor valori fundamentale pentru a culpabiliza instituții în afara cadrului legal al competențelor instituționale sau de o manieră părtinitoare. S-a precizat în susținerea cererii că scopul nu ar fi reevaluarea deciziilor, dar contrazice ce scrie în cerere, citez aproximativ, <>", a spus Predoiu, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Justiției.

El s-a întrebat dacă CSM este garant sau evaluator și care este temeiul legal pentru a aprecia caracterul echitabil al procedurilor judiciare, spunând că CSM nu este competent cu o astfel de procedură.

Predoiu a mai spus că în mass-media sunt prezentate "pe surse" cifre "exagerate şi mediatizate excesiv legate de achitări pentru distrugerea credibilităţii unei instituţii cheie a justiţiei" - DNA.

  • "La ce număr vă referiți când vorbiți de achitări? Cele prezentate luni de zile pe surse cu cifre exagerate și mediatizate excesiv pentru distrugerea credibilității unei instituții cheie a statului român? Sau cele provocate de impactul deciziilor CCR, care au eliminat prin efecte întregi probatorii compromițând sute de dosare instrumentate corect de procurori potrivit legii în vigoare la data inculpării ? Sau achitările provocate de dezincriminările operate cu vinovăție, cel puțin în politică, de o fostă și prezentă majoritate parlamentară?

  • Subliniez, pentru a evita răstălmăcirile, că nu trebuie interpretată această susținere ca un atac la CCR sau instanțe, ci doar subliniez că în analiza statisticii achitărilor înregistrate de DNA, trebuie să ținem cont în mod obiectiv de efectele unor decizii pronunțate de CCR care au condus implicit la înlăturarea procedurală a unor probe din dosare", a declarat Predoiu.

Ministrul Justiției a mai spus că a constatat de-a lungul timpului că este vorba de o adevărată ostilitate instituțională la adresa DNA, o instituție care "ani de zile s-a aflat în vârful încrederii publicului în instituții, acolo unde ar trebui să ajungă și CSM cândva".

  • "Și mă întreb ce-a deranjat, în general, la DNA în unele cercuri societale, faptul că a înregistrat și achitări, așa cum înregistrează orice parchet din lume sau faptul că de multe ori a lovit în plin centre organizate de corupție. Dacă am face o paralelă cu actul juridic civil în care vorbim de o cauză imediată și o cauză finală, tot așa și această cerere are o cauză imediată și o cauză finală. Cauza finală a actului este decredibilizarea DNA sau cel puțin a unei anumite perioade din activitatea DNA.

  • Întrebarea este, dincolo de competențele funcționale pentru evaluări jurisprudențiale, dacă o simplă statistică, eventual și manipulată, poate conduce la o concluzie corectă. În concluzie, eu cred că nu e cazul să transformăm CSM într-o inchiziție la adresa DNA, o instituție care, cu plusuri și cu minusuri, ca orice instituție, a dat lovituri serioase corupției din societate, a adus servicii societății și cetățenilor, dovadă că ani de zile DNA s-a aflat în vârful încrederii publicului în instituții, acolo unde ar trebui să ajungă și CSM cândva", a adăugat ministrul Justiției.