Lideri de la nivelul Comisiei Europene au demarat o anchetă internă pentru a identifica funcționarii care au furnizat informații neoficiale presei sau chiar unor state membre și amenință cu sancțiuni, după ce președintele Ursula von der Leyen s-a enervat, notează Politico. Pe de altă parte, diplomați europeni au acuzat ”vânătoarea de vrăjitoare” după modelul McCarthy și vorbesc despre ”paranoia” instalată în echipa șefei Comisiei Europene.

Ursula von der LeyenFoto: Parlamentul European

Totul a pornit după ce luna trecută Bloomberg News și Politico au publicat detalii legate de planul de redresare economică, pe fondul crizei de coronavirus.

La o ședință care a avut loc în această săptămână, oficiali europeni au fost avertizați că cei care investighează cazul au identificat un suspect care ar sta la baza scurgerilor de informații privind planul de redresare economică, care este strâns legat de noul plan de buget multianual.

Dacă suspiciunile se confirmă, oficialii au fost avertizați că vor fi depuse plângeri. Ancheta internă este condusă în prezent de Secretariatul General al Comisiei Europene vizează nu doar divulgarea de informații către jurnaliști, ci și către state membre, în condițiile în care recent Ursula von der Lyen a acuzat lideri naționali că acționează ”unilateral și egoist” în ceea ce privește măsurile de restricție pentru combaterea pandemiei de coronavirus.

De partea cealaltă, unii lideri au criticat modul în care a reacționat executivul european în această perioadă.

Un oficial și un diplomat european au declarat pentru Politico că astfel de anchete interne semnalează o ”paranoia crescândă” în echipa președintelui Ursula von der Leyen.

Un diplomat a comentat chiar, sub acoperirea anonimatului, că situația este ”un cocktail toxic de ipocrizie și McCarthyism" făcând astfel trimitere la celebra vânătoare de vrăjitoare condusă de senatorul american Joseph McCarthy împotriva persoanelor acuzate de legături cu comunștii, la începutul anilor 1950.