Un om de afaceri a fost reţinut de procurorii DNA sub acuzaţia că i-a promis unui director de la Romgaz suma de 200.000 de euro, pentru ca acesta din urmă să aprobe cumpărarea de către compania de stat a unui teren de la o firmă privată, transmite Agerpres. Potrivit unor surse judiciare, directorul de la Romgaz l-a denunţat pe omul de afaceri la DNA, acesta din urmă fiind prins în flagrant cu o parte din bani.

HotNews.roFoto: Hotnews

DNA a anunţat, printr-un comunicat de presă, că procurorii anticorupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând de marţi, a unui inculpat, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de dare de mită.

Conform DNA, în perioada 28 aprilie - 11 mai, inculpatul ar fi promis că îi va oferi suma de 200.000 euro unei persoane cu funcţie de conducere într-o companie naţională (martor) pentru ca aceasta, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, să aprobe plata unui contract de vânzare-cumpărare ce fusese anterior încheiat între compania naţională respectivă în calitate de cumpărător şi o firmă privată în calitate de vânzător, fiind apoi autentificat la notariat. Obiectul contractului era achiziţionarea, de către compania naţională, a unei suprafeţe de teren.

La data de 11 mai, inculpatul i-a dat martorului, în numerar, un avans de 50.000 euro din suma promisă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante, precizează DNA.

Omul de afaceri urmează să fie prezentat marţi Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Potrivit publicației locale Turnul Sfatului, Romgaz SA a cumpărat un teren de 1,7 hectare cu opt milioane de lei de la firma vărului directorului de achiziții din Romgaz și de la firma șefei Biroului de achiziții, din același Romgaz, fără documente suport care să întărească oportunitatea achiziționării terenului în cauză. Vânzătorul era Katan Consulting SRL. Pe 8 aprilie 2020 a fost semnat procesul verbal de negociere de Cristian Cătană, directorul STTM Târgu Mureș și contra-semnat de Adrian Volintiru, directorul general al SNGN Romgaz SA.

O săptămână mai târziu, Sucursala de Transport Tehnologic și de Mentenanță (STTM) Târgu Mureș, prin intermediul căreia are loc tranzacția, primește aprobarea de la managementul de vârf să folosească bani din bugetul de investiții al sucursalei mureșene a Romgaz, iar cele două părți semnează în fața notarului pentru suma de 8.042.525,81 lei, adică echivalentul a 1.665.878 de euro.

Katan Consulting SRL îl are drept asociat unic pe Cătălin Ioniță, cel care, potrivit actelor Oficiului Registrului Comerțului, este și unicul administrator. Cătălin Ioniță este văr primar cu Leonard Ionuț Lupă, cel care în prezent ocupă funcția de director de achiziții al Romgaz SA. Iar 5.700 de mp din cele 1,7 ha de teren în discuție au fost cumpărate chiar înainte de tranzacția cu Romgaz de la Mango SRL, firmă deținută și administrată de Anda Ramona Cozma. Ea ocupă funcția de șef al Biroului de achiziții directe și planificare achiziții din cadrul Romgaz.

Pentru mai multe amănunte, citește articolul de pe Turnul Sfatului.