Premierul Ludovic Orban a admis luni că va exista o sancțiune pentru nepurtarea măștii după data de 16 mai, dar că lucrurile trebuie să se dezvolte gradual, iar oamenii să se obișnuiască cu purtatul măștii, potrivit Mediafax.

OrbanFoto: INQUAM Photos / Octav Ganea

„Nu cred ca va fi necesar controlul pretului mastilor, avem 23 de producatori autorizati, ne-am organizat ca pe langa importurile care se fac de catre companiile private, sa asiguram pătrunderea pe piață a unei cantitați suficiente de masti. Avem in vedere achizitionarea de masti de catre Ministerul Educatiei. Pregatim un act normativ ca sa asiguram un numar de maști pentru persoanele vulnerabile. Cu siguranță va exista o sanctiune, lucrurile trebuie sa se dezvolte gradual, trebuie ca oamenii sa se obisnuiasca cu purtatul mastii, iar angajatorii trebuie sa asigure masti”, a declarat premierul la Digi 24.

Premierul a adăugat că într-o discuție cu reprezentații HORECA a avansat ideea deschiderii teraselor din 1 iunie, în cazul în care nu va apărea o creștere semnificativă a numărului de infectări cu coronavirus. „Am avut o discutie cu reprezentantii HORECA, am spus ca daca intre 15 mai si 1 iunie nu ne vom confrunta cu o crestere semnificativa a numarului de cazuri, e posibil sa se deschida terasele. In restaurante nu poti sa folosesti masca si neexistand aceasta forma de protectie persoanele pot transmite virusul. Exista un risc epidemiologic foarte mare in evaluarea facuta de specialisti”.

Premierul a spus că din 16 mai, se deschid magazinele alimentare, farmaciile, cabinetele stomatologice, curatatoriile chimice. Se vor redeschide centrele de infrumusetare, se redeschid anumite activitati in domeniul sportului, in special cantonamentele organizate, dar că vor fi restricționate în continuare acele activitati care reclama prezenta unui numar mare de oameni atat in spatii inchise cat si deschise.

„Vreau sa spun ca majoritatea romanilor au fost corecti si au respectat regulile, contez pe capacitatea lor de a determina comportament corect chiar si pentru cei care nu respecta regulile. Nu se pot impune reguli fara ca cei care nu le respecta sa nu fie pedepsiti. Incercam sa ii ajutam sa se fereasca de infectare. A nu purta masca intr-un mijloc de transport nu te afecteaza doar pe tine, ci si pe ceilalti. Am incredere ca Parlamentul va vota proiectul de lege astfel incat MAI sa aiba din nou la dispozitie posibilitatea de a-i sanctiona pe cei care nu respecta regulile”, a spus Orban.