Liberalii si social-democratii s-au inteles asupra unei formule de vot uninominal care presupune alegerea acelor candidati care au obtinut intr-un colegiu 50% plus unu din voturi si repartizarea celorlalte mandate intr-un sistem proportional in functie de scorul partidului la nivel de tara. Anghel Stanciu a declarat pentru HotNews.ro ca PNL a acceptat aceasta formula, iar PSD a cedat la desenarea hartii electorale care va fi facuta prin Hotarire de Guvern.

Intr-o intilnire intre reprezentantii PNL si PSD din grupul de lucru pentru votul uninominal, s-a cazut de acord asupra formulei de vot care va fi inaintata Parlamentului. Ea difera de varianta pe care Guvernul si-a asumat raspunderea.

Principii

1. Pe baza coeficientului electoral se stabileste numarul de mandate care revin fiecarui partid intr-un judet.

2. Se atribuie mandatele candidatilor care obtin 50% plus 1 intr-un colegiu uninominal.

3. Restul mandatelor se distribuie proportional cu voturile insumate pe care partidul le-a obtinut la nivel de judet si apoi la nivel de tara.

4. Numarul de colegii este egal cu numarul de deputati si senatori.

Probleme

- Acest sistem presupune o lista de partid orizontala, in loc de una verticala, in sensul ca in fiecare colegiu va fi un candidat pentru Senat si unul pentru Camera. Lista se sparge in prima faza, dar se reface in final, in momentul in care se face repartizarea mandatelor ramase dupa distribuirea mandatele candidatilor care au obtinut 50% plus 1.

- Prevede un sistem compensator, in sensul in care daca un partid ia toate mandatele prin candidatii care obtin 50% plus 1 in colegii, primeste in plus inca un numar suplimentar de mandate compensatorii. Partre a sistemuuil german.

- Exista o mare probabilitate ca prin uninominalul de 50% plus 1 sa se acopere doar intre 20 si 30% din mandate la nivelul tarii, restul intrind la repartizarea proportionala. Cu alte cuvinte, ponderea proportionalitatii este mai mare decit in formula guvernului, care prevedea ca doar jumatate din mandate se distribuie astfel.

- Sint doua tipuri de cistigatori, unii care cistiga din prima distribuire ( ca la primari), altii care cistiga pentru ca partidul lor a facut la nivelul judetului un scor bun.

- Este o formula compozita, care nu mai exista in alta tara.

Trocul cistigator

Deputatatul PSD Anghel Stanciu a declarat pentru HotNews.ro ca intelegerea este rezultatul unui compromis.

PNL a acceptat ca acei candidati care obtin 50% plus 1 din voturi intr-un colegiu sa fie declarati cistigatori, iar restul mandatelor sa se distribuie proportional cu scorul partidului.

In schimb, PSD a cedat la chestiunea hartii electorale, pe care ar fi vrut-o prevazuta in lege, acceptind ca ea sa fie rezolvata prin Hotarire de Guvern, la propunerea unei Comisii speciale formata din reprezentanti ai tuturor partidelor.

Anghel Stanciu sustine ca a primit din partea partidului mandatul de a sustine aceasta formula si ca legea este aproape redactata, urmind ca in citeva zile sa ajunga in Comisie si apoi in Parlament.

Pro Democratia pusa in fata faptului implinit

Asociatia Pro Democratia a sugerat la intilnirea de saptamina trecuta adoptarea unei formule exclusiv proportionale, sustinid ca vor fi distorsiuni in situatia in care un partid isi acopera toate mandatele prin candidatii care obtin 50% plus 1 din voturi in colegiu, devenind astfel cistigagtori.

In tot cazul, Adrian Sorescu, directorul executiv al Asociatiei Pro Democratia, a declarat pentru HotNews.ro ca in situatia in care nici marti nu se va ajunge la o intelegere finala, organizatia va parasi negocierile.

"Din punctul meu de vedere, aceasta ar trebui sa fie ultima intilnire pentru ca, pe de o parte, am discutat destul, iar pe de alta, ne preseaza timpul. Daca lucrurile nu se lamuresc nici de data aceasta, personal sint insa optimist, pozitia noastra este sa ne retragem din acest grup de lucru si o sa ne gindim la alte modalitati de a presa partidele si clasa politica. De exemplu, o sa informam opinia publica si o sa scoatem in evidenta care sint elementele din cauza carora nu se inainteaza", a declarat Adrian Sorescu

UPDATE: Sondaj ATLE- 57% dintre romani vor uninominal pur, 21% mixt

Un sondaj realizat la sfirsitul lunii ianuarie de Asociatia pentru Transparenta si L:ibertate de Expresie, arata ca romanii prefera varianta de vot uninominal pur intr-o proportie de 57%, fata de doar 21% care opteaza pentru formula uninominalului mixt. Pe de alta parte, un procent important, 20%, admit ca, indiferent de sistem, chestiunile legate de votul uninominal ii depasesc.

In acest context, relevante sint datele referitoare la imaginea parlamentarilor. 57% dintre cei chestionati spun ca parlamentarii fie lipsesc cu desavirsire din teritoriu, fie se implica rar. Un procent la fel de mare considera ca lucrurile in tara merg intr-o directie gresita.

Sondajul ALTE a fost realizat intre 20 si 28 februarie pe un esantion reprezentativ si are o eroare de maximum 3%