Comisia de cod electoral a adoptat principiile legii si mare parte din articole

PNL si PSD au batut palma pe votul uninominal

de Andreea Pora     HotNews.ro
Marţi, 19 februarie 2008, 19:00 Actualitate | Esenţial


Liberalii si social-democratii s-au inteles asupra unei formule de vot uninominal care presupune alegerea acelor candidati care au obtinut intr-un colegiu 50% plus unu din voturi si repartizarea celorlalte mandate intr-un sistem proportional in functie de scorul partidului la nivel de tara. Anghel Stanciu a declarat pentru HotNews.ro ca PNL a acceptat aceasta formula, iar PSD a cedat la desenarea hartii electorale care va fi facuta prin Hotarire de Guvern.

Intr-o intilnire intre reprezentantii PNL si PSD din grupul de lucru pentru votul uninominal, s-a cazut de acord asupra formulei de vot care va fi inaintata Parlamentului. Ea difera de varianta pe care Guvernul si-a asumat raspunderea.

Principii

1. Pe baza coeficientului electoral se stabileste numarul de mandate care revin fiecarui partid intr-un judet.

2. Se atribuie mandatele candidatilor care obtin 50% plus 1 intr-un colegiu uninominal.

3. Restul mandatelor se distribuie proportional cu voturile insumate pe care partidul le-a obtinut la nivel de judet si apoi la nivel de tara.

4. Numarul de colegii este egal cu numarul de deputati si senatori.

Probleme

- Acest sistem presupune o lista de partid orizontala, in loc de una verticala, in sensul ca in fiecare colegiu va fi un candidat pentru Senat si unul pentru Camera. Lista se sparge in prima faza, dar se reface in final, in momentul in care se face repartizarea mandatelor ramase dupa distribuirea mandatele candidatilor care au obtinut 50% plus 1.

- Prevede un sistem compensator, in sensul in care daca un partid ia toate mandatele prin candidatii care obtin 50% plus 1 in colegii, primeste in plus inca un numar suplimentar de mandate compensatorii. Partre a sistemuuil german.

- Exista o mare probabilitate ca prin uninominalul de 50% plus 1 sa se acopere doar intre 20 si 30% din mandate la nivelul tarii, restul intrind la repartizarea proportionala. Cu alte cuvinte, ponderea proportionalitatii este mai mare decit in formula guvernului, care prevedea ca doar jumatate din mandate se distribuie astfel.

- Sint doua tipuri de cistigatori, unii care cistiga din prima distribuire ( ca la primari), altii care cistiga pentru ca partidul lor a facut la nivelul judetului un scor bun.
- Este o formula compozita, care nu mai exista in alta tara.

Trocul cistigator

Deputatatul PSD Anghel Stanciu a declarat pentru HotNews.ro ca intelegerea este rezultatul unui compromis.

PNL a acceptat ca acei candidati care obtin  50%  plus 1 din voturi intr-un colegiu sa fie declarati cistigatori, iar restul mandatelor sa se distribuie proportional cu scorul partidului.

In schimb, PSD a cedat la chestiunea hartii electorale, pe care ar fi vrut-o prevazuta in lege, acceptind ca ea sa fie rezolvata prin Hotarire de Guvern, la propunerea unei Comisii speciale formata din reprezentanti ai tuturor partidelor.

Anghel Stanciu sustine ca a primit din partea partidului mandatul de a sustine aceasta formula si ca legea este aproape redactata, urmind ca in citeva zile sa ajunga in Comisie si apoi in Parlament.

Pro Democratia pusa in fata faptului implinit

Asociatia Pro Democratia a sugerat la intilnirea de saptamina trecuta adoptarea unei formule exclusiv proportionale, sustinid ca vor fi distorsiuni in situatia in care un partid isi acopera toate mandatele prin candidatii care obtin 50% plus 1 din voturi in colegiu, devenind astfel cistigagtori.

In tot cazul, Adrian Sorescu, directorul executiv al Asociatiei Pro Democratia, a declarat pentru HotNews.ro ca in situatia in care nici marti nu se va ajunge la o intelegere finala, organizatia va parasi negocierile.

"Din punctul meu de vedere, aceasta ar trebui sa fie ultima intilnire pentru ca, pe de o parte, am discutat destul, iar pe de alta, ne preseaza timpul. Daca lucrurile nu se lamuresc nici de data aceasta, personal sint insa optimist, pozitia noastra este sa ne retragem din acest grup de lucru si o sa ne gindim la alte modalitati de a presa partidele si clasa politica. De exemplu, o sa informam opinia publica si o sa scoatem in evidenta care sint elementele din cauza carora nu se inainteaza", a declarat Adrian Sorescu

UPDATE: Sondaj ATLE- 57% dintre romani vor uninominal pur, 21% mixt

Un sondaj realizat la sfirsitul lunii ianuarie de Asociatia pentru Transparenta si L:ibertate de Expresie, arata ca romanii prefera varianta de vot uninominal pur intr-o proportie de 57%, fata de doar 21% care opteaza pentru formula uninominalului mixt. Pe de alta parte, un procent important, 20%, admit ca, indiferent de sistem, chestiunile legate de votul uninominal ii depasesc.

In acest context, relevante sint datele referitoare la imaginea parlamentarilor. 57% dintre cei chestionati spun ca parlamentarii fie lipsesc cu desavirsire din teritoriu, fie se implica rar. Un procent la fel de mare considera ca lucrurile in tara merg intr-o directie gresita.

Sondajul ALTE a fost realizat intre 20 si 28 februarie pe un esantion reprezentativ si are o eroare de maximum 3%


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2299 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  isi bat joc de noi (Marţi, 19 februarie 2008, 20:14)

  Alex [anonim]

  Aceasta modalitate de vot este de fapt tot un vot pe liste dar mascat. In foarte putine cazuri un candidat va reusi sa adune 50% plus 1 din voturi dintr-un singur tur, si nu se pomeneste nicaieri ca ar fi doua tururi. Asa ca rezultatul va fi un parlament compus dintr-o imensa majoritate aleasa ca si pana acum pe liste si cativa rataciti alesi prin vot uninominal.
  Mi-e greata...
  • +1 (1 vot)    
   Infamie, numele tau este LISTA! (Miercuri, 20 februarie 2008, 10:56)

   Cetatean [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Fratilor, a mia oara suntem dusi cu presul.
   Uninominal, ha? Adica 75 la suta LISTE = uninominal?
   Numai prezenta cuvintului LISTA si deja parlamentarii sunt clar impotriva poporului, care, atit cit a votat (si nu imi pasa de nesimtitii care nu au vrut sa voteze si apoi miriie prin piete sau colturi. Cu cei care nu au putut e altceva), a vrut in proportie de 80 la suta Uninominal PUR.
   Se vede treaba ca parlamentarii astia fug de VU ca dracii de Hristos: "ce ai cu noi, de ce vrei sa ne arunci afara (din oameni - dracii, din parlament-politicienii)?".
   Oricum, e inceputul sfirsitului pentru baieti, chit ca se tot agata d ejneapanul d ela marginea prapastiei. Oameni istau ci securea si asteapta votul, sa reteze jneapanul, asa cum e el mascat ca LISTA.
   Cetatean
  • +1 (1 vot)    
   Corect! Astia ne cred oligofreni! (Miercuri, 20 februarie 2008, 11:08)

   Cetateanul turmentat [anonim] i-a raspuns lui Alex

   Nu mai e nimic de spus. Bine ca macar in ceasul al 12-lea ProDemocratia nu mai sta de vorba cu excrocii astia!
  • -3 (5 voturi)    
   cred ca asa e ok (Miercuri, 20 februarie 2008, 11:08)

   che [anonim] i-a raspuns lui Alex

   da sigur baselistule !o sa-ti fie greata de basescu si toti trepadusii lui care il aplauda acum mai ceva ca pe Ceausescu!PD-L=PCR!nu o sa votam parlamentarii ca primarii ca doar parlamentul nu e o primarie!trebuie sa se tina cont de toate optiunile exprimate.si la primarie exista un consiliu, nu un singur om care decide!
   • +1 (1 vot)    
    slujbas amarit (Miercuri, 20 februarie 2008, 11:27)

    baronul stanganbuch [utilizator] i-a raspuns lui che

    ca orice pnlici, esti gata sa sustii orice aberatie, ca noaptea e zi si negrul e alb. De ce nu incerci matale la cotidianu.ro, ca acolo ati infestat forumul ca trichineloza porcul?
   • +1 (1 vot)    
    analost de Dimbovita (Miercuri, 20 februarie 2008, 11:31)

    Cetatean [anonim] i-a raspuns lui che

    Stimabile, du-te mata in Franta sau in Anglia si explica-le fraierilor deacolo ca nu se poate vota parlamentarul ca primarul, ca parlamentul nu e primarie. Hal d eargument, auzi! Explica-le la fraierii aia ce bun e sistemul nostru cu liste si cit de bine o ducem noi. Mai intreaba-i cum reusesc de atita amar de vreme sa supravietuiasca alegind parlamentarii ca primarii. Si da-le o lectie d =e democratie dimboviteana, mama lor de europeni prosti, care nu se descurca fara alde hrebenciuc, orban, iliescu, nastase, patriciu, vantu, etc. Auzi, cit tupeu, sa vrei sa votezi parlamentarul ca primarul! Numai un nebun ca Basescu secondat de vreo 4 milioane d eromani ar indrazni sa atace inima sistemului electoral romanesc, faurita de iliescu si iorgovan!
    Cetatean
   • 0 (0 voturi)    
    Raspuns lui che (Joi, 21 februarie 2008, 22:54)

    brad [anonim] i-a raspuns lui che

    Nu e deloc ok,nu Basescu e de vina ca penali (PNL) din care probabil faci parte (sau esti un lingau) vor sa bage toti neavenitii si hotii (care i-si pot achita contravaloarea locului de parlamentar)pe liste si in Parlament.Ai vazut tu ca in democratiile normale se procedeaza asa?
   • 0 (0 voturi)    
    raspuns lui che (Miercuri, 27 februarie 2008, 10:11)

    alin [anonim] i-a raspuns lui che

    Cred ca pseudonimul iti vine de la idol, de aia ai si aceasta gandire tipic comunista; poporul vrea sa isi aleaga parlamentarii ca pe primari; sa stim ca x sau y ales de noi cand ajunge acolo in parlament face ce ii cerem noi, poporul, nu seful partidului din care face vremelnic parte; ne-am saturat de martafoi care ne promit mareacu sarea la alegeri si apoi ne dau cu tifla sau ne injura ca la gura cortului daca le spui ca nu ne mai apara interesele
    Votul uninominal trebuie sa fie realmente uninominal , nu o mai dati cotita ca nu ne prostiti
 • +1 (1 vot)    
  Perfect! (Miercuri, 20 februarie 2008, 10:59)

  sile [anonim]

  Adopta legea in forma asta si in circa doua luni o ataca la Curtea Constitutionala pentru ca incalca principiul votului egal. Problem solved.
  • +1 (1 vot)    
   aproape perfect (Miercuri, 20 februarie 2008, 12:22)

   directia 5 [anonim] i-a raspuns lui sile

   sa vezi circ daca o ataca la CCR dupa desfasurarea alegerilor
 • +2 (2 voturi)    
  Inselatorie (Miercuri, 20 februarie 2008, 11:23)

  claif [anonim]

  Asa nu se schimba nimic.
  Rezultatul va fi ca vom avea 5-10% dintre parlamentari alesi uninominal, iar restul, ca si pana acum, in functie de procentul obtinut de catre fiecare partid.
  Decat acest sistem aberant mai bine ramanem cu listele
  • 0 (0 voturi)    
   inselatorie (Miercuri, 20 februarie 2008, 15:03)

   anda [anonim] i-a raspuns lui claif

   Nici chiar asa! E adevarat ca doar 5-10% vor fi alesi "uninominal" si restul pe un fel de lsita ascunsa, dar tot e un pas inainte.
   Problema e ca am inteles ca se mai negociaza pragul electoral. Adica, PNL vrea sa-l scoata, in sensul ca partidele care nu au 5% pot totusi sa intre in parlament daca obtin 4-5 colegii. Asta chiar ar fi nasol.
 • +2 (2 voturi)    
  si totusi , (Miercuri, 20 februarie 2008, 11:25)

  Curiosu' [anonim]

  cum ramane cu AMENINTAREA lui Geoana ca PSD nu va vota nicio lege PNL ? Astia chiar ne iau de prosti .
 • 0 (0 voturi)    
  Un pas inainte...totusi! (Miercuri, 20 februarie 2008, 12:23)

  gigi [anonim]

  Ar trebui sa incercam sa vedem totusi si partea plina a paharului (cam 5% probabil). Exista probabilitatea ca aceia cu adevarat populari (si care strang 51%) sa ajunga direct in parlament in raport cu posibilitatea actuala ca un neica nimeni pe lista de partid sa ajunga in parlament doar pt. ca este pe lista "cui trebuie". Eu unul sper ca aceasta posibilitate sa ii forteze (partidele) sa propuna candidati cu adevarat de valoare care sa aiba sanse sa castige din primul tur. Apoi, daca din acestia o parte vor intra pe baza de distribuire ulterioara...macar sunt dintre cei care si-au asumat sa apara ca si indivizi in fata electoratului (si nu gusatii si incompetentii de pe listele actuale).
 • 0 (0 voturi)    
  ce uninominal e asta?? (Miercuri, 20 februarie 2008, 14:17)

  andi [anonim]

  e foarte interesant sistemul propus. adica daca de exemplu, nu cistigi cu 50%+1, ci cu 30% ... esti pe primul loc in colegiul tau cu 30% ...... dar partidul tau conform coeficientului electoral deja si-a ocupat numarul de mandate ce-i revin cu colegiile in care a cistigat cu 50% .... deci tu nu mai intri , adica tu ai iesit pe primul loc in colegiul unde candidezi, da se duce in parlament al de pe locul doi, pentruca partidul lui a iesit per ansamblu pe locul doi .... per ansamblu adica pe judet? si-apoi si pe tara?

  unu, nu e normal sa cistigi in colegiul tau si sa nu ajungi in parlament .... doi, sa vezi tu bataie pe repartitii proportionale cu .. ce? procente in colegiu? numar de voturi pe judet? ...

  sau daca la mine in colegiu cistiga unu al carui partid are scor electoral mai mic de un mandat, ala iar nu ajunge in parlament?

  pai asta e sistem proportional toata ziua si uninominal numai cu numele. taman lista pe orizontala ...... uninominal proportional ....

  in APD era nasol ca erau doua tipuri clare de deputati, dar macar intr-un colegiu mergeau primii doi in ordinea voturilor in mare .... acuma, se merge pe principiul ca primul nu intra intotdeauna in parlament.... daca de xemplu un partid cistiga toate colegiile dintr-un judet cu 50%+1, atunci nici atunci nu intra toti????
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns pentru andi (Miercuri, 20 februarie 2008, 14:57)

   andreea [anonim] i-a raspuns lui andi

   Asa este. Daca un candidat a obtinut 30% la el in colegiu si e pe locul 3, de exemplu, dar partidul lui are scor mic pe judet, nu intra. Daca partidul are scor mare, intra. Asta in timp ce un candidat cu 45% la el in colegiu poate sa nu intre, daca partidul are scor mic pe judet. Asta e proportionalitatea, e chestie de "filozofie".

   Problema e partidul va conta enorm. E sufient sa aiba 2-3 candidati buni pe un judet, care sa traga tot partidul in sus.

   Si acum vor fi doua tipuri de deputati, unii alesi "uninominal" , cu 50% plus 1, altii alesi in functie pe scorul partidului.
 • 0 (0 voturi)    
  ceva e putred in ..... (Miercuri, 20 februarie 2008, 14:29)

  andi2 [anonim]

  ori nu pricep eu ori ceva e dubios.

  sa presupunem ca avem numai doua partide si sa presupunem ca unu cistiga toate colegiile cu un scor de 70% ..... din 10 mandate cistigate trebuie sa renunte la 3? ... la care ....

  daca un partid cistiga alegerile cu un scor mare, atunci i se cere sa renunte la o parte din colegiile cistigate, in numele proportionalitatii.

  colegiile astea se vor trasa in functie de numarul de votanti? sa fie cam toate egale ca numar de votanti?

  de fapt, si daca un partid cistiga alegerile cu un scor mic, tot i se cere sa renunte ... hai ca e nasol rau. adica sa zicem ca un partid cistiga cam toate colegiile cu un scor frumos de 40%. atunci in loc sa aiba zece mandate, va avea doar 4?????????????

  asta e bataie de joc.
 • 0 (0 voturi)    
  NEINCREDERE DEPLINA (Miercuri, 20 februarie 2008, 14:34)

  mona [anonim]

  Daca pnl, pc, psd, udmr s-au inteles, atunci e clar ca pun ceva la cale. Poate stiu ca legea VU are prevederi neconstitutionale si, dupa alegeri, daca nu le convine rezultatul, sa atace legea la CCR. Se anuleaza alegerile si incepe nebunia.
 • 0 (0 voturi)    
  nu e clar (Miercuri, 20 februarie 2008, 14:37)

  andi3 [anonim]

  "PNL a acceptat ca acei candidati care obtin 50% plus 1 din voturi intr-un colegiu sa fie declarati cistigatori, iar restul mandatelor sa se distribuie proportional cu scorul partidului."

  restul de mandate se distribuie proportional cu scorul partidului, scazind mandatele deja cistigate? sau mandatele care ramin de atribuit merg proportional cu scorul general ....
  • 0 (0 voturi)    
   raspuns andi3 (Miercuri, 20 februarie 2008, 15:01)

   andreea [anonim] i-a raspuns lui andi3

   Ba e foarte clar. PNL voia vot exclusiv proportional, adica toate mandatele sa fie distribuite pe acest sistem, faza 1-repartitie pe judet, faza 2- repartitie pe tara. PSD a impus chestia cu 50% plus 1, din cauza ca are baronii locali care vor trage toata lista in sus pe un judet. PSD a cedat la desenarea colegiilor si acceptat ideea PNL sa fie decise printr-o Hotarire de guvern. Acum harta conteaza mai putin, pentru ca se dubleaza numarul de colegii si e mai greu de facut masinatii.
 • 0 (0 voturi)    
  Subscriu (Miercuri, 20 februarie 2008, 19:10)

  Liviu [anonim]

  Exact asta vroiam sa zic si eu dupa ce am citit articolul. Este un vot pe liste camuflat. Din pacate pentru populatia slab informata o sa fie camuflat bine. Nu ma mai mira nimc, de mult au fost depasite orice fel de limite.

  Totusi aflu si un lucru bun, 57% sunt deacord cu votul uninominal pur. Asta inseamna ca fac diferenta intre cele 2 sisteme, poate o speranta mai exista. Unde au fost tutusi acesti 57% cand trebuiau sa voteze pentru uninominal?
 • 0 (0 voturi)    
  VOTUL UNINOMINAL. (Miercuri, 20 februarie 2008, 19:24)

  Dan B. Charles [anonim]

  Pe circumscriptii electorale cu doua tururi de scrutin.
  Votul PUR UNINOMINAL, PRACTICAT DE ; Canada de 150 de ani, America 180 de ani, India 60 de ani, Anglia, Franta, Pakistan, Afganistan, Irak, Australia< Japonia si restul de democratii pe aceasta planeta.
  Invetia MAFIEI COMUNISTE de la guvernare PNL, PSD este o excrocherie unica facuta cu intentia ca nemernicii sa DICTEZE URMATORII 18 ANI.
  Nu va lasa-ti mintiti de criminalii comunisti pentru viitorul vostru, al copiilor vostri si al tarii.
  • 0 (0 voturi)    
   limba romana (Joi, 21 februarie 2008, 1:31)

   gigi [anonim] i-a raspuns lui Dan B. Charles

   Mai intai de toate, invata limba romana !
 • 0 (0 voturi)    
  am inteles bine ?! (Joi, 21 februarie 2008, 7:15)

  Tinca [anonim]

  Pare misiune imposibila : daca am inteles bine si e intr-adevar vorba de alegeri intr-un singur scrutin, asta inseamna ca mai niciun candidat nu va ajunge la 50 % + 1. Deci, se trece la sistemul îmbîrligat al listelor, suficient de ambiguu ca sa se aleaga baietii pe care ii doresc cei "de sus" din partide si nu electoratul. Presupunand ce vreo 10-15 candidati trec totusi si ajung in Parlament, parlamentul va fi constituit din ei + o majoritate zdrobitoare de cateva sute de listaci. Avem sau nu vot uninominal ?
  Bravo fratilor care au stat la tv in loc sa mearga la vot pentru uninominal si europarlamentare ! Culegem ce-am semanat !
 • 0 (0 voturi)    
  Pentru coerenta articolului! (Joi, 21 februarie 2008, 11:36)

  Dialogul [anonim]

  Pentru coerenta acestui articol ne mai puteti preciza inca o data cand a fost realizat sondajul.
  Astazi suntem in 21 februarie. Dvs. ne dati date dintr-un sondaj care a fost realizat intre 20 si 28 februarie!
  Greseala de text sau incercare de manipulare!!!
  Mare atentie cu sondajele astea cand le citati!
 • 0 (0 voturi)    
  nedrept (Miercuri, 27 februarie 2008, 6:21)

  Amarie V [anonim]

  Mi se pare nedrept ca un candidat care obtine 49% din voturi sa nu fie ales intr-o circumscriptie, iar mandatul sa fie atribuit unuia care a obtinut 20% din voturi pe baza procentajului obtinut de partidul din care face parte.
  Solutia votului preferential pe lista ar fi fost, in prima etapa, mai simpla. Votul ar fi fost acordat de cetatean unui anume candidat, deci ar fi fost nominal.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by