Problema Kosovo, ce dezbina in prezent Uniunea Europeana, poate declansa nu doar o miscare nationalista in Ungaria, ci si o miscare transnationala a maghiarilor din Europa de Est, comenteaza grupul Stratfor intr-o analiza publicata saptamana aceasta. Analiza invoca drept argument reactia pozitiva a maghiarilor din Romania, Slovacia si Serbia fata de declaratia de independenta a Kosovo.

Stratfor aminteste ca in timp ce multe state europene precum Italia sau Franta sprijina declaratia de independenta din 17 februarie, un grup de state est europene o resping, deoarece independenta Kosovo poate determina alte regiuni secesioniste sa isi intensifice presiunile pentru autonomie sau independenta. "Daca a dovedit ceva independenta Kosovo, atunci a dovedit ca frontierele Europei nu sunt atat de clare pe cat ar fi dorit Uniunea Europeana sa creada comunitatea internationala", comenteaza sursa citata.

Nenumarate regiuni secesioniste s-au sesizat imediat dupa ce Kosovo si-a declarat independenta, iar unul dintre posibilele puncte fierbinti poate fi gasit in randul comunitatilor maghiare din Europa de Est, scrie Stratfor. Potrivit acestuia, Serbia, dupa caderea uniunii cu Muntenegru in 2006 si dupa confruntarea din prezent cu puterile lumii in privinta independentei Kosovo, mai are o regiune ce ar putea presa pentru propria independenta, dupa modelul Kosovo.

Circa 350.000 de maghiari traiesc in Voivodina, iar guvernul ungar a sprijinit aceasta regiune si miscarile ei pe scena politica din Serbia. La recentele alegeri prezidentiale din Serbia, presedintele Boris Tadici a promis un nou dialog cu miscarea pentru autonomia maghiarilor, dar a renuntat la oferta sa dupa realegerea in functie.

Intre timp, aminteste Stratfor, Slovacia, unde se afla numeroase enclave maghiare la frontiera cu Ungaria, este unul dintre statele care au respins in mod constant ideea de independenta a Kosovo. In aceste enclave au existat, deja, demonstratii pentru autonomie, in conditiile in care etnicii maghiar reprezinta circa 10% din populatia Slovaciei.

Pe de alta parte, Stratfor noteaza ca executivul roman a respins, la randul sau, independenta Kosovo. Etnicii maghiari din Romania, care reprezinta potrivit cifrelor oficiale circa 7% din populatia tarii, au sarbatorit prin manifestatii de strata declaratia de independenta a Kosovo. Iar liderii UDMR, potrivit Stratfor, au afirmat ca vor folosi precedentul Kosovo pentru a cere autonomie teritoriala in Mures, Harghita si Covasna, unde etnicii maghiari sunt majoritari.

De ani de zile se discuta despre autonomia administrativa a celor trei regiuni, iar chestiunea a fost ridicata, recent, si la Bruxelles, dar guvernul roman stie ca aceste enclave maghiare, localizate in centrul tarii, pot constitui o problema reala daca ar deveni autonome, scrie Stratfor, amintind ca sentimentele nationaliste maghiare au fost si scanteia revolutiei romane.

Stratfor argumenteaza ca aceste miscari nationaliste vor rezona si in Ungaria, tara care a anuntat ca va recunoaste independenta Kosovo si unde guvernul nu vorbeste in numele sentimentelor nationaliste din tara si este in pierdere continua de autoritate.

"Chestiunea Kosovo si recunoasterea independentei acestei provincii de catre Budapesta va reaprinde sentimentul nationalist ungar, in tara si peste hotare. Dar barierele legale previn Budapesta sa recunoasca sau sa-i ajute pe maghiarii de peste hotare sa obtina autonomie sau independenta. Majoritatea maghiarilor considera acesta lipsa de initiativa drept o tradare - sentiment ce ar putea declansa o reactie extrem de dura impotriva unui guvern deja slabit", comenteaza Stratfor.