Iranul este gata pentru un schimb total de deţinuţi cu SUA, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului iranian Ali Rabiei, citat duminică de site-ul de ştiri Khabaronline, adăugând că Washingtonul nu a răspuns deocamdată la apelul Teheranului pentru un astfel de schimb, informează Agerpres.

IranFoto: pixabay.com

Suntem gata pentru un schimb de deţinuţi iranieni şi americani, şi suntem gata să discutăm asupra problemei, însă americanii încă nu au dat un răspuns", a spus Rabiei, potrivit Khabaronline.

"Suntem îngrijoraţi pentru siguranţa şi sănătatea iranienilor din închisori... Considerăm America responsabilă pentru siguranţa iranienilor în contextul epidemiei de coronavirus", a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului iranian.

SUA şi Iran au procedat în 2019 la un schimb de deţinuţi între iranianul Massoud Soleimani şi americanul Xiyue Wang, într-un rar gest de cooperare între cele două state inamice.

Xiyue Wang, cercetător la Universitatea Princeton, era încarcerat de trei ani în Iran, iar Massoud Solemani fusese arestat la Chicago în urmă cu peste un an. Schimbul a fost făcut în Elveţia.

Tensiunile dintre Teheran şi Washington au escaladat după ce Donald Trump a retras SUA în 2018 din acordul nuclear cu Iranul şi a reinstituit unilateral o parte din sancţiuni împotriva acestei ţări, paralizându-i economia. În virtutea acordului, Iranul acceptase să-şi suspende activităţile nucleare sensibile în schimbul unei relaxări treptate a sancţiunilor.

Iranul, care neagă că programul său nuclear vizează fabricarea bombei atomice, şi-a anulat gradual angajamentele în cadrul acestui acord după retragerea SUA din pact, susţinând că acţiunile Washingtonului justifică o astfel de evoluţie.