Proiect MAI: Motivele pentru care deplasările în afara localităților vor fi permise din 15 mai / Mall-urile și restaurantele rămân închise. DOCUMENT

de C.D.     HotNews.ro
Sâmbătă, 9 mai 2020, 15:35 Actualitate | Esenţial


A2 - Autostrada Soarelui
Foto: Adrian Ilincescu/ HotNews.ro
 documente
(09 Mai 2020) PDF, 221KB
Ministerul Afacerilor Interne propune, pentru perioada stării de alertă începând cu 15 mai, menținerea interdicției de a părăsi localitatea, însă cu câteva excepții. Astfel, românii se pot deplasa între localități pentru asistență medicală, activități recreativ-sportive, participarea la evenimente familiale și achiziția de autoturisme sau efectuarea ITP sau operațiunilor de tip service.

CONSULTĂ AICI LISTA COMPLETĂ A MĂSURILOR CARE SE VOR RELAXA DUPĂ 15 MAI ȘI RESTRICȚIILE CARE RĂMÂN ÎN VIGOARE

Restricțiile de circulație în interiorul localităților vor fi permise cu respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii infecției și evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii.

De asemenea, parcurile vor fi redeschise pentru public, cu excepția locurilor de joacă pentru copii și cu respectarea măsurilor generale de prevenire și protecție.

Din 15 mai, rămâne în vigoare, interdicția de organizare și desfășurare de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte, sau orice alte întruniri în spații deschise, precum și a activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfășurate în spații închise.

Activități permise în anumite condiții:

 • Activitățile organizate de slujitorii cultelor religioase în locașurile de cult, care se desfășoară fără participarea credincioșilor sau practicile și ritualurile cu caracter privat (ex. botezurile, cununiile sau înmormântările) care au loc cu participarea unui număr strict limitat de persoane -maxim 16 persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
 • Activitățile de îngrijire personală care se desfășoară în spațiile special destinate și cu respectarea strictă a măsurilor de prevenire și protecție;
 • Pregătirea sportivilor de performanță în cantonamente strict supravegheate organizate în cadrul unor centre dedicate izolate față de exterior pe toată perioada pregătirii, cu testarea pentru COVID-19 la intrarea și ieșirea din cantonament, verificarea zilnică a stării de sănătate de către medicul echipei și asigurarea în cadrul centrului a întregului personal auxiliar necesar funcționării;
 • Activitățile culturale desfășurate în spațiile special destinate, respectiv la nivelul muzeelor și a sălilor de expoziții, cu asigurarea materialelor de dezinfecție a mâinilor la intrarea în incintă, purtarea obligatorie a măștii, realizarea unor circuite separate de intrare, respectiv ieșire, dezinfectarea căilor de acces și a suprafețelor cu care vizitatorii pot veni în contact, cel puțin de 2 ori pe zi din care o dată la jumătatea programului și o dată la finalul acestuia;
 • Activități reacreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.

Mall-urile și restaurantele rămân închise

Mall-urile și restaurantele rămân închise și după 15 mai. În cazul centrelor comerciale este persmisă însă activitatea desfășurată de operatorii economici care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului. Personalul angajat are obligația de a purta în permanență mască, ce va fi schimbată la un interval de cel mult 4 ore, iar operatorul economic va asigura soluții de dezinfecție a mâinilor în zona de acces în incintă.

Potrivit proiectului MAI, în cazul restaurantelor este permisă organizarea activităților de preparare a hranei, cât și de comercializare a produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop, precum cele de tip „drive-in“, „room-service“, livrare la client, take-away, etc.

Zborurile din și înspre țări din zona roșie rămân suspendate, la fel și transportul rutier de persoane

Rămâne în vigoare, suspendarea zborurilor efectuate de operatorii economici aerieni spre și dinspre țările din zona roșie de risc epidemiologic pe durată determinată, potrivit dispozițiilor normelor internaționale aplicabile. Se pot efectua însă zboruri cu aeronave de stat, cele de transport marfă și corespondență, umanitare sau care asigură servicii medicale de urgență, aterizărilor tehnice necomerciale, precum și zborurile efectuate de toți operatorii aerieni prin curse neregulate (charter), cu avizul autorităților competente din țara de destinație.

De asemenea, rămâne valabilă suspendarea transportului rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru cursele efectuate către toate 5 țările din zona ROȘIE de risc epidemiologic și din acestea către România.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

61228 vizualizari

 • -19 (89 voturi)    
  Parlamentul decide ! (Sâmbătă, 9 mai 2020, 15:46)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ăștia de la MAI chiar nu au priceput nimic. Absolut nmic. Nu degeaba sunt atâtea bancuri despre IQ-ul milițienilor.
  • +11 (45 voturi)    
   Până//decide//Parlamentul mori. (Sâmbătă, 9 mai 2020, 18:05)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Într-o situație deosebită cum este asta,unele prevederi legale nu mai sunt valabile.Îmi pare rău că te contrazic,dar situația nu-i de discuții,poate lungi și fără rezultat.Dacă am avea un Parlament serios,responsabil,da.Actualul Parlament sa dovedit preocupat de a ajuta infractorii să scape de închisoare și a reușit parțial,să dea pensii nesimțite fără să merite,numai pentru a-i putea șantaja pe cei cărora le-a dat pensiile.Parlamentul poate să anuleze ce hotărăște Guvernul,dar nu cred că o va face.Nu sunt toți din Parlament niște cretini.
   • +3 (13 voturi)    
    tot la parlament se junge ? (Sâmbătă, 9 mai 2020, 18:52)

    andreiu [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Deocamdata legea pe baza careia legiferau astia in starea de urgenta a fost declarata neconstitutionala... deci trbeuie sa dea parlamentul alta ?
   • -10 (36 voturi)    
    cat comunism pe aici... (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:12)

    Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    iti curge comunismul prin vene, indemni la anarhie si nerespectarea legilor. Situatia speciala o decide poporul, nu tu, sau unul sau altul. Sa se faca referendum sa se revizuiasca Constitutia, si sa scrie acolo ca Vela sau Iohanis sau cercel pot face ce vor ei in tara asta, si atunci e ok..
    Pana atunci trebuie urmat procesul legislativ in vigoare.
    Stai linistit, PSD oricum va vota tot ce dicteaza Iohannis, ca si pana acum
    • +1 (5 voturi)    
     Faci confuzii.Tratează-te. (Duminică, 10 mai 2020, 9:10)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

     O dictatură nu crează anarhie.Nu-i vorba să nu respecți o lege.În acest caz,acea lege nu există.
    • 0 (0 voturi)    
     PSD oricum va vota tot ce dicteaza Iohannis, ca si (Duminică, 10 mai 2020, 17:34)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Stefan534324

     Mai omule? gluma cu ce ai fumat e veche dar ca sa emiti prostia de mai sus e nevoie de ceva tare rau de tot.
     Ne poti spune punctual cand anume Parlamentul a votat ce a cerut/dictat Johannis?
     Puti a postac rosu de la distanta.
   • -1 (21 voturi)    
    stiau toti din ianuarie ce se intampla (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:50)

    John_Re [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    unde-i urgenta?

    suntem la 4 luni distanta.
    • 0 (6 voturi)    
     Cine știa și nu a spus să fie pedepsit. (Duminică, 10 mai 2020, 9:13)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui John_Re

     Eu nu am auzit pe nimeni.Streinu Cercel susținea că nu-i nimic periculos,că-i o răceală ușoară.Dacă tu ai știut și nu ai spus și nu ai nici mustrări de conștiință,îți recomand să te caracterizezi singur.
     • +2 (6 voturi)    
      naspa (Duminică, 10 mai 2020, 13:09)

      John_Re [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

      tu n-ai deschis televizorul sa vezi ce se intampla in China in ianuarie?

      Iohanis si Orban au facut-o cu siguranta.

      dar nu-i problema. ignoranta si condescendenta ii va costa la toamna.
   • +1 (7 voturi)    
    ca unse (Duminică, 10 mai 2020, 10:05)

    zaw [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    Un parlament serios ar fi cam 70% PNL si USR,atunci ar merge toate ca unse,NU?
  • +5 (21 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:01)

   [anonim] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

 • -6 (40 voturi)    
  astea (Sâmbătă, 9 mai 2020, 18:03)

  nahir [utilizator]

  nu sunt măsuri de relaxare, ci bătaie de joc.
  Dacă vreau să intru într-o biserică, în cursul săptămânii, așa cum făceam până în urmă declanșarea pandemiei, pot? Sau vine garcea și-mi dă amendă?
  Pe ce criterii au hotărât că 16 persoane la o nuntă/botez/înmormântare nu constituie pericol? De ce nu 13? Sau 19?
  Cumpărarea de autoturisme, efectuarea ITP-ului sau service se puteau face și până acum.
  Dacă sunt 10 grupuri de câte 3 persoane, înșiruite la distanță de 1,5 metri una de alta, e OK?
  Pe ce criteriu s-a ales nr. 3 ca nr. de control al SARS-Cov 2?
  Nu pot să se inspire/ să copieze de la nemți, sau n-au traducător de limbă germană? Sau să încerce cu Spania. Sau să facă rost de creier.
  • +2 (16 voturi)    
   oricâte grupuri de câte 3 (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:58)

   TeluNataru [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Dacă sunt 10 grupuri de câte 3 persoane, înșiruite la distanță de 1,5 metri una de alta, e OK?

   Exact. Iar componența grupurilor n-o verifică nimeni, deci merge prin rotație. De exemplu, poți merge la un picnic sau un grătărel, nu mai mult de 3 în fiecare mașină, iar acolo câte trei pe fiecare păturică.

   Dacă ai familie care locuiește împreună, pot fi și mai mult de 3 în mașină, pe pătură sau la masă. Numărul total de mașini nu contează.
   • +1 (7 voturi)    
    :) (Duminică, 10 mai 2020, 7:53)

    Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui TeluNataru

    "Dacă sunt 10 grupuri de câte 3 persoane, înșiruite la distanță de 1,5 metri una de alta, e OK?

    Exact."

    Iti trebuie si 10 gratare, nu?
   • -2 (4 voturi)    
    De ce te faci singur p.....? (Duminică, 10 mai 2020, 9:15)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui TeluNataru

    În noile reglementări limita de 3 nu mai este bătută în cuie,în cazul familiilor.Citeți și nu înțelegi.Ce-i cu tine?
 • +2 (18 voturi)    
  ? (Sâmbătă, 9 mai 2020, 18:04)

  I [utilizator]

  unii se pot intalnii 16 pe cand altii doar 3?
  • -15 (23 voturi)    
   Pai si eu am 2 copii (Sâmbătă, 9 mai 2020, 19:14)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui I

   2 adulti + 2 copii. Ce fac ? Unul il las acasa singur ?
   • +11 (11 voturi)    
    3 persoane din familii diferite , (Sâmbătă, 9 mai 2020, 21:48)

    kokos [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    din aceeasi familoe se poate si mai multe.
   • +6 (8 voturi)    
    ce n-ati priceput? (Sâmbătă, 9 mai 2020, 22:14)

    clam [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    "evitarea formării grupurilor mai mari de 3 persoane care nu aparțin aceleiași familii" - dvs cu partenerul si copiii nu apartineti aceleiasi familii?
 • +9 (43 voturi)    
  Degeaba faceti scandal (Sâmbătă, 9 mai 2020, 18:48)

  Kornell [utilizator]

  suntem inca in faza de platou sau eventual debut de scadere a pandemiei. Vedeti graficele cu nr. de cazuri, suntem inca peste 250 - ori o relaxare ar merge abia pe la 50. Din pacate, Johannis stie ca nu mai poata sa treaca o a treia luna de carantina prin parlamentul asta de KKt, CCR sapa guvernul de parca n-ar fi romani ci dusmani. Mai adaugati ideea de a PROMOVA incalcarea legilor si SMECHEREALA caracteristica romanilor. Pe ansamblu riscam la 1 iunie o crestere noua a nr. de cazuri sau macar o stationare la cifre mari. GANDITI un pic inainte de a o lua ca bezmeticii la plimbare pe coclauri
  • -15 (29 voturi)    
   Problema e ca sunt prosti (Sâmbătă, 9 mai 2020, 19:15)

   Maspp [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Cum dracu sa pui conditia 3 persoane cand tu ai 2 copii in familie. Trebuie sa fii ori cretin , ori prost, ori ambele. De la liberali ma astept la ambele.
   • +12 (20 voturi)    
    vad ca insisti (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:11)

    natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

    umbla cu actele la tine, demonstreaza ca sunteti o familie, si nu va are nimeni treaba
  • 0 (26 voturi)    
   si? (Sâmbătă, 9 mai 2020, 19:24)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   ai vreun argument ca masurile de pana acum sau cele propuse de Vela ajuta cu ceva? sau ai impresia ca nu vom contacta majoritatea dintre noi virusul?
   • -1 (3 voturi)    
    Nu știi să citești? (Duminică, 10 mai 2020, 9:21)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui srpc

    Vorbești din auzite?Pe Vela nu-l cheamă ISP.Știi ce înseamnă ISP?Ei au stabilit măsurile care sunt în dezbatere,nu sunt stabilite și se vor aplica.Corect ar fi ca tu,dacă o măsură crezi că-i absurdă,nu se poate aplica,să vii cu o propunere ,dar nu din alea//fără măsuri//,că-i o prostie care duce la moarte.
  • -6 (26 voturi)    
   Care Pandemie? (Sâmbătă, 9 mai 2020, 19:27)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Asta e Pandemie???
  • +5 (11 voturi)    
   Frica va conduce pe toti (Sâmbătă, 9 mai 2020, 22:32)

   George21 [utilizator] i-a raspuns lui Kornell

   Frica si tot soiul de articole pe care il citii pe internetul asta minunat va conduc.Trebuie sa invatati cu totii sa faceti diferenta si sa va dati seama ce este adevarat si ce nu.Doar atat.
 • -13 (31 voturi)    
  Dupa ani buni de stat pe afara (Sâmbătă, 9 mai 2020, 19:19)

  galeo [utilizator]

  M-am intors n Romania, crezand ca pot schimba lumea, un nou inceput plin de optimism si motivatie.
  Acum cand ma lovesc de dictatura abia astept sa scap de puscaria asta numita Romania.
  Bye bye Romania cu prima ocazia.
  • +4 (16 voturi)    
   nu vei mai avea ocazia (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:13)

   Stefan534324 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   granitele s-au inchis, alegerile s-au contramandat pana se termina pandemia. Deja ne-au anuntat ca va dura ani de zile.
  • 0 (2 voturi)    
   omule (Duminică, 10 mai 2020, 11:54)

   Scarface1000 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

   Este La fel in Toate tarile europene, plus america,israel asia cu exceptia SUEDIEI dintre toate tarile civilizate. esti culmea ce eai? Chiar azi au inchis din nou restaurantele si barurile in Korea de Sud deoarece a crescut din nou foarte puternic numarul de cazuri ( Korea renuntase de vreo 2 saptamani la distantarea sociala) . Nu pot sa va inteleg... de parca doar in Romania ar fi asa...
 • 0 (2 voturi)    
  din ciclul mari sarcastici (Sâmbătă, 9 mai 2020, 19:20)

  anginsan [utilizator]

  https://plandemicmovie.com/
 • 0 (34 voturi)    
  Noaptea mintii (Sâmbătă, 9 mai 2020, 19:30)

  XYZ3 [utilizator]

  Militienii din MAI chiar sunt neam prost! Pe baza carui articol din Constitutie se pot restrictiiona deplasarile, daca nu vom mai fi in starea de urgenta? Eu am de gand sa fac nesupunere civica. Sa vedem daca o sa ma poata da cineva jos din tren ca nu am declaratie la mine, atata timp cat eu am platit biletul !
  • +3 (23 voturi)    
   restrictionarea libertatilor individuale (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:57)

   John_Re [utilizator] i-a raspuns lui XYZ3

   se face numai dupa o hotarare judecatoreasca sau prin legi adoptate de parlament.

   de asta in tarile cu democratie avansata vei intalni termenul "se recomanda"

   nicaieri in lume politistii nu restrictioneaza dreptul la libera miscare ca asa vrea muschiul lor cum se intampla in Romania.
 • +1 (13 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 9 mai 2020, 20:19)

  [anonim]

 • -4 (28 voturi)    
  "izolare = degradare fizica si morala" (Sâmbătă, 9 mai 2020, 21:19)

  mike123 [utilizator]

  Guvernul Iohanis s-a dilit! Restrictioneaza, dezbina si izoleaza populatia Romaniei, folosind ordonante militare....."Minte sanatoasa in corp sanatos!"
  In ziua de azi guvernul Iohanis ataca "mintea si corpurile romanilor", supunindu-i la "izolare, degradare fizica si morala" prin ordonante militare, mult mai rau decit pe timpul lui Ceausescu!
  Ce experimente de inginerie sociala si cu ce scopuri se practica la nivel mondial????
  • 0 (6 voturi)    
   las-o moale (Duminică, 10 mai 2020, 11:32)

   rpd [utilizator] i-a raspuns lui mike123

   Activitati fizice, independente, sunt posibile si acum, cu declaratie.
 • -2 (12 voturi)    
  Dar (Sâmbătă, 9 mai 2020, 22:45)

  briciu [utilizator]

  PNL ul poate sa se deplaseze in opozitie ??!!
 • -3 (11 voturi)    
  nu pot sa cred... (Sâmbătă, 9 mai 2020, 22:57)

  suk-yi [utilizator]

  Deci tot nu avem voie sa mergem sa ne ingrijim gradinile de la tara??? Bai nebunilor, ce coronavirus mai e si pe cimp ma? Tot din ala de care fac masinile, de le scaldati in clor si spalati asfaltul din orase?
  • +2 (4 voturi)    
   desteptule (Duminică, 10 mai 2020, 11:31)

   rpd [utilizator] i-a raspuns lui suk-yi

   Asta poti sa o faci si acum fara probleme. Ma rog, cu declaratie.
  • 0 (0 voturi)    
   putea-i sa o faci cum am facut-o si eu si (Duminică, 10 mai 2020, 17:45)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui suk-yi

   multi altii.
   Trebuia doar sa stii sa completezi o prapadita de declaratie. Dar pentru asta trebuie sa stii sa scrii si sa gandesti un pic.
 • -9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 9 mai 2020, 23:16)

  [anonim]

 • -5 (9 voturi)    
  .... (Sâmbătă, 9 mai 2020, 23:50)

  hemostatic [utilizator]

  se insista pe anumite masuri care separat au logica, dar luate impreuna sunt excesive.

  De exemplu, daca porti masca, nu mai trebuie sa pastrezi distanta de 2 metri fata de alta persoana. Transmiterea aerogena prin picaturi nu se mai realizeaza la aceeasi intensitate daca ai masca.
 • +2 (2 voturi)    
  Deplasari (Duminică, 10 mai 2020, 9:37)

  Ricafanica [utilizator]

  Daca eu traiesc intr-un sat si vreau sa merg la oras sa-mi fac cumparaturi, nu inseamna ca ma deplasez intr-o alta localitate? Nu am vazut nici o referire la o asemenea situatie.
 • 0 (4 voturi)    
  ? (Duminică, 10 mai 2020, 12:49)

  I [utilizator]

  nu inteleg de ce nu te poti deplasa intre localitati daca trebuie sa te intorci acasa de ex. sau mergi la casa de la tara sa pui gradina.
 • +3 (5 voturi)    
  ce va framanta asa de tare? (Duminică, 10 mai 2020, 13:30)

  gurka [utilizator]

  vreti la gratare,manele sa imbacsiti iar natura?
  de 2 luni nu a fost zi in care sa nu ies la treaba,pentru ca am de lucru,am fost si la magazin,o data la 2 zile,am fost la doctor,am mers prin 4 judete si nu am fost oprit decat o data,30s,am aratat actele si gata!o sa-mi fie dor de linistea de-acum,fara tiganeala si-nghesuiala , de neamuri proaste pe toate ulitele!!dictatura??habar n-aveti ce-i aia,sa va fi prins militia prin 86 ca umblati aiurea,va dadea cu pulanul 24h si nu caraiati...ca sa fie limpede sunt anti-sistem,anti-orice inseamna stat abuziv si dictatorial.Sanatate si Libertate!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by