Președintele Klaus Iohannis spune, cu ocazia Zilei Europei, că bătrânul continent trece prin cea mai dificilă perioadă de la al Doilea Război Mondial, iar în confruntarea cu această provocare fără precedent România a dovedit încă o dată că este un partener de încredere, fiind primul stat membru care gestionează constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale pentru întreaga Uniune.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

”Sărbătorim astăzi Ziua Europei într-un context cu totul special, imposibil de imaginat în urmă cu doar câteva luni de zile. Este cea mai dificilă perioadă pentru continentul nostru după cel de-al Doilea Război Mondial, un moment care ne testează rezistența, unitatea și umanitatea. (...) Modul în care vom depăși actuala criză va marca profund conștiința noastră europeană și va da un nou sens viitorului Uniunii Europene. Solidaritatea și coeziunea europeană sunt valori de o importanță majoră, pe care se fundamentează continuitatea proiectului european și reconectarea la nevoile și așteptările cetățenilor noștri”, se arată în mesajul transmis de Iohannis.

La 70 de ani de la „Declarația Schuman”, Iohannis mai spune că ”demnitatea umană, libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și respectul pentru drepturile omului, toate aceste valori, care au conturat proiectul european de la bun început, rămân astăzi la fel de valabile și capătă o semnificație mai profundă acum, când ne luptăm să salvăm viețile cât mai multor cetățeni europeni”.

Criza generată de pandemia de COVID-19 a arătat cât de importantă este o abordare comună, mai afirmă șeful statului.

”În confruntarea cu această provocare fără precedent, România a dovedit încă o dată că este un partener de încredere. Echipe de medici și asistenți români s-au deplasat în Italia și Republica Moldova pentru a sprijini eforturile de combatere a epidemiei. De asemenea, țara noastră este primul stat membru care gestionează constituirea unei rezerve strategice de echipamente medicale pentru întreaga Uniune, fiind deja livrate prin acest mecanism echipamente esențiale în zonele cele mai afectate. Totodată, România beneficiază de fonduri semnificative pentru atenuarea efectelor crizei, în valoare de peste un miliard și jumătate de euro din actualul buget multianual”, se mai arată în mesajul președintelui.

Președintele mai declară că în aceste vremuri dificile, ”trebuie să fim conștienți că deciziile și acțiunile noastre de acum pot influența decisiv direcția strategică a marii familii europene”.