​Noile reguli care trebuie respectate după 15 mai când încetează starea de urgență vor fi făcute publice în aceste zile, nefiind exclus ca și după această dată să fie nevoie de declarația pe proprie răspundere.

HotNews.roFoto: Hotnews

​Întrebat la Digi 24 dacă declarația pe proprie răspundere va fi menținută și după data de 15 mai, ministrul de Interne, Marcel Vela, a răspuns că încă se discută acest lucru în comitetul care pregătește măsurile de relaxare a restricțiilor.

„Încă discutăm dacă va mai fi nevoie de declarația pe proprie răspundere și în ce condiții”, a declarat Marcel Vela.

Același lucru l-a spus și despre posibilitatea de părăsire a localității: „Se va putea părăsi localitatea în anumite condiții, care vor fi precizate în decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență”.

Cât privește amenzile după decizia Curţii Constituţionale, Vela a precizat că în starea de alertă vor exista metode de sancţionare.

„Decizia Curţii Constituţionale este un moment în care statul sau cei care protejează sănătatea populaţiei nu mai au instrumente coercitive pentru a lua măsuri împotriva celor care încalcă regulile şi pun în pericol sănătatea publică. Dar, repet, analizăm această situaţie cu multă celeritate şi cu siguranţă vom avea în perspectiva stării de alertă metode prin care cei care fac unele gesturi reprobabile, discutabile, încălcând regulile sau punând în pericol viaţa celor dragi, să fie sancţionaţi într-o formă sau alta, conform legii", a declarat Marcel Vela la postul Digi 24.

Întrebat dacă după decizia CCR au mai fost aplicate amenzi, Vela a răspuns: "Au fost date câteva avertismente, fără a fi date amenzi pentru prevederile din ordonanţele militare; evident că au fost date amenzi suficiente pe alte teme care ţin de prevederi ale Codului penal sau ale Codului rutier".