Judecătorul Cristi Dănileț afirmă că există o calde de revizuire a deciziilor Curții Constituționale, după ce un comunicat publicat miercuri de CCR, după decizia CEDO în cazul Kovesi v. România, afirmă că deciziile sale sunt „general obligatorii şi nu sunt supuse procedurii revizuirii, bucurându-se de autoritate de lucru judecat”.

Cristi DaniletFoto: Hotnews

Care este soluția propusă de Cristi Dănileț, potrivit unei postări publicate pe blogul său:

„​Într-un comunicat de presă de astăzi, CCR afirmă că hotărârile sale nu pot fi revizuite – asta apropo de critica adusă de Președintele statului față de decizia CCR găsită ca fiind contrară drepturilor omului de către CEDO în cazul Kovesi. Eu zic că trebuie să ne asumăm greșelile și să le îndreptăm. Și există o cale. Iat-o:

– art. 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR: „Procedura jurisdicţională prevăzută de prezenta lege se completează cu regulile procedurii civile, în măsura în care ele sunt compatibile cu natura procedurii în faţa Curţii Constituţionale. Compatibilitatea se hotărăşte exclusiv de Curte”;

– art. 509 alin. (1) C.proc.civ „Revizuireaunei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă: 10. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăților fundamentale datorată unei hotărâri judecătorești, iar consecințele grave ale acestei încălcări continuă să se producă”.

Să ne amintim că ministrul justiției a propus revocarea șefului DNA. Președintele statului a refuzat. Guvernul a contestat la CCR. CCR a spus că Kovesi trebuie dată afară dacă așa vrea ministrul, iar Președintele trebuie să execute asta, actul său neputând fi apoi cenzurat în justiție. De abia apoi Președintele a semnat revocarea. Or, CEDO a spus ieri că au fost încălcate drepturile lui Kovesi. CCR are ocazia să îndrepte situația, reconsiderându-și practica. Asta pentru că ceea ce spune CEDO e obligatoriu pentru CCR, conform art. 11 și 20 din Constituție.

Apropo, avem un exemplu: anul trecut CC Moldova a dat niște decizii, apoi a recunoscut că a greșit, și-a revizuit hotărârile după care judecătorii și-au dat demisia.

Citește ș: