Cristi Dănileț: Și totuși, o hotărâre a CCR ar putea fi revizuită

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 7 mai 2020, 14:42 Actualitate | Esenţial


Cristi Danilet
Foto: Hotnews
Judecătorul Cristi Dănileț afirmă că există o calde de revizuire a deciziilor Curții Constituționale, după ce un comunicat publicat miercuri de CCR, după decizia CEDO în cazul Kovesi v. România, afirmă că deciziile sale sunt „general obligatorii şi nu sunt supuse procedurii revizuirii, bucurându-se de autoritate de lucru judecat”.

Care este soluția propusă de Cristi Dănileț, potrivit unei postări publicate pe blogul său:

„​Într-un comunicat de presă de astăzi, CCR afirmă că hotărârile sale nu pot fi revizuite – asta apropo de critica adusă de Președintele statului față de decizia CCR găsită ca fiind contrară drepturilor omului de către CEDO în cazul Kovesi. Eu zic că trebuie să ne asumăm greșelile și să le îndreptăm. Și există o cale. Iat-o:

– art. 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR: „Procedura jurisdicţională prevăzută de prezenta lege se completează cu regulile procedurii civile, în măsura în care ele sunt compatibile cu natura procedurii în faţa Curţii Constituţionale. Compatibilitatea se hotărăşte exclusiv de Curte”;

– art. 509 alin. (1) C.proc.civ „Revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă: 10. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăților fundamentale datorată unei hotărâri judecătorești, iar consecințele grave ale acestei încălcări continuă să se producă”.

Să ne amintim că ministrul justiției a propus revocarea șefului DNA. Președintele statului a refuzat. Guvernul a contestat la CCR. CCR a spus că Kovesi trebuie dată afară dacă așa vrea ministrul, iar Președintele trebuie să execute asta, actul său neputând fi apoi cenzurat în justiție. De abia apoi Președintele a semnat revocarea. Or, CEDO a spus ieri că au fost încălcate drepturile lui Kovesi. CCR are ocazia să îndrepte situația, reconsiderându-și practica. Asta pentru că ceea ce spune CEDO e obligatoriu pentru CCR, conform art. 11 și 20 din Constituție.

Apropo, avem un exemplu: anul trecut CC Moldova a dat niște decizii, apoi a recunoscut că a greșit, și-a revizuit hotărârile după care judecătorii și-au dat demisia.

Citește ș:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7799 vizualizari

 • +19 (19 voturi)    
  dar ccr-ul nostru are soriciul mai gros (Joi, 7 mai 2020, 14:48)

  snowflake [utilizator]

  chiar daca suntem mai la vest de republica Moldova.
  • +7 (7 voturi)    
   Phitya Dorneanu,sau cum ne abureste Impostura (Joi, 7 mai 2020, 16:26)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui snowflake

   CCR perpetreaza judecati trunchiate argumentând ca nu se ocupa decât de ce i se cere. Plini de aroganta data de sustinerea partidului lor (asta, da, independenta !) ei se considera deasupra tuturor. Si chiar asa si este, chiar daca legile internationale, la care am aderat, au prioritate !!!
   Daca într-o cauza este clar ca sunt încalcate drepturile omului atunci de ce eviti sa te pronunti ?
   Esti Curte CONSTITUTIONALA sau Oracolul de la Delphi ?
   Evitând sa se ocupe de o cauza completa CCR ne abureste, evitand, pragmatic, sa evidentieze "gaurile" din Constitutie si/sau din Legile României, "gauri" puse acolo de cei interesati. Este CA SI ÏN LEGEA CARE A SCOS DIN PROCEDURA DOCUMENTELE FURNIZATE DE SRI : vezi un pericol major, dar n-ai voie sa-l evidentiezi. Noaptea mintii !
   Printre cei ce profita, evident, de acest flu voit sunt, si cei din CCR. Pot "decide" cum vor, argumentând mai apoi cu o mare de cuvinte ce încearca sa ne ameteasca logica si adevarul, ca au decis "decât" "pe" ce li s-a cerut.

   Iesiti la vot !
   Sa se schimbe Constitutia cu una mai moderna si mai putin prietena cu Hotia Politica.

   Votati Meduzelor !!!
   Meduze, asa ne-a numit, recent, un magistrat : Meduze, pentru ca "fara cap si fara creier".
   De ce ? Pentru ca am criticat "deciziile" CCR, evident pentru toata lumea, ca fiind partinice, orientate câtre cei ce detin frânele Parlamentului (si ale tarii pur si simplu), adica PSD + ALDE + UDMR + Pro România.

   Hai, Meduzelor, ca puteti ! La vot !
   Striviti Impostura si Mediocritatea !
   Poate ca înca mai avem timp sa profitam de o tara sanatoasa.
 • -11 (17 voturi)    
  Scoala profesionala de judecatori ... (Joi, 7 mai 2020, 14:56)

  ZVrk [utilizator]

  art. 509 alin. (1) C.proc.civ „Revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă: 10. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăților fundamentale datorată unei hotărâri judecătorești ...
  Despre care hotarare judecatoareasca este vorba? CCR nu este instanta de judecata , hotararea CCR nu este hotarare judecatoresca. CCR se ocupa doar de conflicte intre institutiile statului nu de conflictul Kioveshi - Toader.
  • -6 (10 voturi)    
   kevesi nici macar nu a atacat decizia lui Toader (Joi, 7 mai 2020, 15:21)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui ZVrk

   nu inteleg nimic
   de ce nu a atacat decizia lui Toader?
   de ce nu s-a dus in parlament sa vorbeasca?
   • 0 (0 voturi)    
    nu prea ai inteles (Vineri, 8 mai 2020, 14:14)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    Kovesi nu avea unde sa atace decizia lui Tulburel. Pur si simplu CCR-ul i-a taiat orice cale de atac. Exact asta au constatat aia de la CEDO.
  • +11 (13 voturi)    
   În primul rînd (Joi, 7 mai 2020, 15:34)

   gebica [utilizator] i-a raspuns lui ZVrk

   CCr și-a depășit competențele. A judecat și a dat o hotărîre de „a face”, în condițiile în care ea avea dreptul doar să constate dacă există un conflict sau nu, dar nu să stabilească modalitatea de rezolvare. Foarte corectă procedura propusă de Dănileț. Nu e prima dată cînd omul arată că știe meserie.
 • -13 (19 voturi)    
  destept (Joi, 7 mai 2020, 14:58)

  vodatepes [utilizator]

  Ba desteptule Revizuirea ar trebui sa o face o alta instanta sau complet de judecata Unde scrie care este instanta care poate reviziui deciziile CCR? Nicaieri si atunci ajungem in situatia Adicalea ala care ti-a spart capul judeca spargerea capului tau. Ba tu esti jurist ba Danilet? Vino cu picioarele pe pamint si lasa liniutile albe. Traim in Romania si nu am vazut multe instante sa spuna ca au gresit si corecteaza sentinta. FFFFF putine.
  • +10 (12 voturi)    
   Chiar ești deștept. (Joi, 7 mai 2020, 15:37)

   gebica [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Dar rămîneai și filozof dacă tăceai:
   Articolul 510 Instanta competenta
   (1) Cererea de revizuire se indreapta la instanta care a pronuntat hotararea a carei revizuire se cere.
  • +10 (12 voturi)    
   Mai citește o dată textul! (Joi, 7 mai 2020, 15:42)

   nick24 [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   sau de 2 ori sau de mai multe ori. Ai nevoie de mai mult timp de gândire?
  • +6 (8 voturi)    
   Danilet, S.O.S !!! (Joi, 7 mai 2020, 16:34)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Invectivul nu va face "superior" unui judecator.
   Ati citit macar articolele constitutionale si/sau din legile indicate ?
   Si sunteti sigur ca le-ati înteles, în timp ce profesionistii din Magistratura au dificultatile pe care le stim sa pronunte o decizie corecta ?
   Îndoctrinare, înregimentarea, imoralitatea, cupiditatea...
   Iata "legile" unei parti din cei "ce ne judeca". Sunt foarte evidente. Oare chiar nu le vedeti ?
   Adaugati si aroganta nepedepsita si aveti un tablou complet.
   Acest judecator încearca macar sa ne deschida ochii.
   Si asta în ciuda troll-ilor de tot felul sau comentatori cu drept la "libera exprimare".
 • +12 (12 voturi)    
  ... (Joi, 7 mai 2020, 15:12)

  ElDiablo [utilizator]

  ..."anul trecut CC Moldova a dat niște decizii, apoi a recunoscut că a greșit, și-a revizuit hotărârile după care judecătorii și-au dat demisia".
  In Republica Moldova se pare ca unii mai au constiinta si-si au asumat greseala. In Romania profund europeana, nu ne putem permite sa avem asa pretentii de la v. dormeanu&gasca sa de mafioti in robe.
 • +10 (10 voturi)    
  Corect! (Joi, 7 mai 2020, 15:14)

  Razvan002 [utilizator]

  Judecatorii sa-si dea demisiile si dupa aceea se vor gasi imediat posibilitati de revizuire.
  CCR a incalcat Consitutia mult prea des atribuindu-si prea multa putere pe principiul ca nu trebuie sa dea socoteala nimanui. A ajuns sa-i spuna presedintelui ce sa faca, Parlamentului ce lege sa dea si trage de urechi Guvernul. Scopul CCR este simplu trebuie sa vada daca se respecta Constitutia sau nu si restul... nu e de competenta ei, nu-i spune cuiva ce sa faca. Apoi, aceasta curte trebuie desfiintata in actuala forma, intrucat nu e normal ca ea sa fie politica. Poate, daca avem noroc, dupa ce Parlamentul va arata altfel vom avea si o schimbare in acest sens.
 • +10 (10 voturi)    
  Desigur că mă aștept ca CCR (Joi, 7 mai 2020, 15:40)

  nick24 [utilizator]

  să recunoacă vina și șă-si dea toți care au votat așa, DEMISIA.
  Eventual toți cu musca pe căciulă să renunte și la pensiile speciale!
 • +10 (10 voturi)    
  Corect (Joi, 7 mai 2020, 15:42)

  aldamar [utilizator]

  Dar va trebui să-și recunoască greșeala și să demisioneze domnii judecători.Credeți că vor să renunțe la salarii babane ???
 • +3 (3 voturi)    
  hotarare (Joi, 7 mai 2020, 17:55)

  anion [utilizator]

  Ce a facut CCR cu decizia, hotararea sau sentinta prin care a precizat ca Presedintele trebuie sa o demita de indata are caracter judecatoresc din moment ce deciziile au mentiunea ca sunt un lucru judecat. Deci este o hotarare judecatoreasca terminata cu un act al instantei supreme a Romaniei, CCR, dat in solutionarea unui litigiu. In acest act pe langa faptul ca identifica un conflict in responsabilitatea sa mai adauga si modul de solutionare ceea ce nu mai este treaba ei. CCR face acest lucru numai de cand au venit in componenta ei oamenii lui Dragnea; Dorneanu, DeliIorga si Stan. Cu Pivniceru, Szabo si Enache nu este curte constitutionala ci infractionala.
 • 0 (0 voturi)    
  deci (Joi, 7 mai 2020, 22:23)

  ..13 [utilizator]

  Decizia CEDO deschide calea revizuirii, fie ca vrea fie ca nu vrea CCR-ul -

  Dar cine ar trebui sa ceara revizuirea???

  Cumva Presedintele care a fost obligat asa cum a decis CCR-ul?

  Cred ca este important ca lucrurile sa fie duse pana la capat.

  Sunt cateva lucruri de imbunatati si in Constitutie pentru a capata procedurile de numire/revocare ale inaltilor magistrati...

  Hai ca se poate!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by