Vicepresedintele Bundestagului, Susanne Kastner, a criticat dur, intr-o declaratie de presa, ceea ce politicianul german considera a fi "blocarea sistematica a proiectelor sociale de catre guvernul Romaniei": "Guvernul Flat-Tax-Tariceanu este orb fata de problemele sociale din propria tara. Daca privesc realitatiile din Romania sunt tentata sa cred ca unica tinta a Guvernului este sa asigure conditiile necesare pentru ca bogatii sa devina si mai bogati, in timp ce soarta celor neajutorati nu are loc pe agenda palatului Victoria", a afirmat oficialul german, intr-o declaratie de presa preluata de site-ul Deutsche Welle.

Susanne Kastner, presedinte al Grupului Parlamentar de Prietenie Germano-Roman a adaugat ca, in opinia sa, aderarea Romaniei la Uniunea Europeana a fost un mare succes, datorat in primul rand populatiei din Romania, care ar fi acceptat, dupa revolutie, o serie intreaga de neajunsuri, pentru a atinge aceasta tinta.

Vicepresedintele Bundestagului este, insa, de parere, ca Romania a reusit sa indeplineasca criteriile de aderare la Uniunea Europeana in domeniul social si a putut deveni membra a forului comunitar la 1 ianuarie 2007 numai datorita eforturilor Organizatiilor Non-Guvernamentale.

"Voluntari din toata Europa au mers in Romania, au refacut sistemul social, au creat conditii de trai umane in casele de copii, s-au ocupat de copiii strazii din Gara de Nord si din alte locuri si au creat in intreaga tara centre de terapie si tratament pentru persoane cu dizabilitati. Aceste ONG-uri, care in mare parte provin din Germania, sunt intre timp active in cea mai mare parte a Romaniei si incearca sa-i ajute pe acei oameni, care nu se pot ajuta singuri", a afirmat Susanne Kastner.

  • "Soarta celor neajutorati nu are loc pe agenda Palatului Victoria"

Politicianul german a atacat dur Executivul de la Bucuresti: "Banii din fondurile sociale europene nu pot fi accesati pentru ca Guvernul nu are nici un interes sa creeze in timp util structurile necesare.", a afirmat doamna Kastner, care a continuat: "Locuinte si camine sociale nu pot fi construite pentru ca Guvernul a redus si anulat facilitatiile fiscale pentru astfel de constructii. Apelez la guvernul Romaniei, sa isi respecte obligatiile fata de propriii cetateni. Exceptarea organizatiilor caritabile de la plata TVA trebuie reintrodusa. Exista motive temeinice pentru care Uniunea Europeana permite astfel de exceptari."

Suzanne Kastner a explicat ca directiva CE 112/2006 da statelor membre posibilitatea sa sprijine si sa ajute fiscal organizatii ce se ocupa de persoane neajutorate. "Majoritatea statelor membre UE au recunoscut si au pus in practica aceste posibilitati, nu insa Guvernul Tariceanu, care urmeaza cu strictete cursul sau neo-liberal", a afirmat politicianul german.

Vicepresedintele Bundestagului a lansat un apel la ONG-urile germane, care activeaza in Romania, de a i se alatura la infiintarea unei confederatii: "Ca presedinta a unei fundatii, care de la Revolutie ajuta copiii orfani din Romania, mi-am propus sa infiintez in scurt timp o astfel de confederatie. Prin ea vom incerca sa determinam Guvernul roman sa isi indeplineasca indatoririle pe care le are fata de propriii cetateni. Romania este stat membru UE si nu este acceptabil ca ONG-uri din alte state membre sa se ocupe pe termen nelimitat in mod exclusiv de domeniul social, in timp ce Guvernul incearca sa impiedice aceste activitati. Trebuie sa ne unim cu totii eforturile impotriva ignorantei pentru domeniul social ce stapaneste palatul Victoria", a mai adaugat parlamentarul german.