​​Politologul Vladimir Tismăneanu a fost amendat cu 5.000 de lei de Colegiul Național pentru Combaterea Discriminării(CNCD) pentru postarea cu „ciorile din Țăndărei”, decizia fiind luată cu unanimitate de voturi.

Vladimir TismaneanuFoto: Contributors.ro

„La stabilirea cuantumului sancțiunii contravenționale s-au avut în vedere următoarele circumstanțe atenuate și agravante: momentul postării mesajului, conținutul și comentariul la mesaj, comportamentul contravenientului după momentul postării mesajului, scuzele publice prezentate de contravenient, calitatea de formator de opinie și specializarea academică a acestuia (expert în analiza regimurilor totalitare)”, se arată într-un comunicat al CNCD.

Politologul Vladimir Tismăneanu a publicat recent pe Facebook o imagine cu tentă rasistă, în care apar niște ciori cu mesajul „aeroportul Țăndărei, toate zborurile au fost anulate”.

„Zilele astea, rasismul este peste tot. Însă parcă la un om care a studiat regimurile totalitare și stie foarte bine ororile pe care aceasta plagă le-a provocat întregii umanități, nu mă așteptam. Acum câteva ore, domnul Vladimir Tismăneanu a distribuit o super-mizerie rasistă. O imagine cu niște ciori care se odihnesc pe un gard de lemn, însoțită de textul "Aeroportul Tăndărei. Toate zborurile sunt anulate", a fost considerată de fostul Președinte al Comisiei pentru studierea dictaturii comuniste din România ca fiind "super tare"”, a comentat sociologul Gelu Duminică pe Facebook.

Ulterior, Tismăneanu a șters postarea. Politologul s-a scuzat că a primit poza pe messenger și „se voia haioasă”. „Nu-i deșlusisem implicațiile rasiste. Nu trăiesc în Romania, nu cunosc o mulțime de detalii”, a spus el.

„Am sters-o imediat. Pagina mea este opusă oricăror forme de rasism, xenofobie, intoleranță, excluziune. Invățătură de minte pentru mine. Poate si pentru alții”, a spus el într-o postare pe Facebook pe care însă ulterior a șters-o.

De asemenea, Institutul Elie Wiesel a reacționat, calificând postarea lui Tismăneanu drept „rasism în elita culturii”.

Ulterior, Vladimir Tismăneanu a revenit pe Facebook, cerându-și „scuze finale pentru meme-ul rasist,nepotrivit și cel mai important, dureros pe care l-am postat ieri”.