Decizia CEDO în cazul Laurei Kovesi reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale, spune ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

Adrian Zuckerman, ambasadorul SUAFoto: Ambasada SUA la Bucuresti/ Facebook

Potrivit acestuia, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis azi o decizie care subliniază din nou importanța deosebită a statului de drept într-o democrație.

"Fără posibilitatea de a apela la o justiție liberă și independentă nu există libertate sau proces democratic. Curtea a decis astăzi că Laura Codruța Kövesi a fost înlăturată pe nedrept de la conducerea DNA. Președintele Klaus Iohannis a salutat această decizie. Suntem de acord cu președintele Iohannis că drepturile fundamentale ale d-nei Kövesi au fost încălcate și că accesul liber la justiție și libertatea de expresie sunt valori esențiale într-o societate democratică. Această decizie reprezintă un semnal de alarmă împotriva intervenției politicului în justiție în scopul evitării investigației penale. Statele Unite vor sprijini întotdeauna principiile democratice, drepturile fundamentale și statul de drept", afirmă diplomatul într-un comunicat postat pe site-ul Ambasadei SUA la București.

Laura Codruța Kovesi a câștigat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul prin care a contestat decizia de revocare din funcția de procuror-șef al DNA.

Ce a decis CEDO:

  • A fost încălcat articolul 6 § 1 (dreptul la un proces echitabil) al Convenției europene pentru drepturile omului
  • A fost încălcat articolul 10 (libertatea de exprimare) al Convenției Europene