Potrivit estimărilor, 19 milioane de copii, un număr fără precedent, trăiau în 2019 departe de casă, strămutați în interiorul propriei țări din cauza conflictelor și a violenței – unii dintre ei de ani de zile, se arată într-un raport UNICEF.

copii Foto: UNICEF

Raportul, ‘Lost at Home’ [Pierduți acasă], analizează riscurile și provocările cu care se confruntă copiii strămutați intern și acțiunile stringente ce trebuie realizate pentru a-i proteja. În timp ce COVID-19 continuă să se răspândească pe întreg mapamondul, acești copii sunt printre cei mai vulnerabili la impactul direct și indirect al acestuia.

„Milioane de copii strămutați din lumea întreagă sunt oricum lipsiți de îngrijirea și protecția de care au nevoie”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore. „În momentul în care apar noi crize, precum pandemia de COVID-19, acești copii devin extrem de vulnerabili. Este esențial ca guvernele și partenerii din sectorul umanitar să coopereze pentru a le oferi siguranță, sănătate, educație și protecție”.

Conform raportului, copiii strămutați intern nu au acces la servicii de bază și riscă să fie expuși violenței, exploatării, abuzului și traficului. De asemenea, prezintă riscuri precum exploatarea prin muncă, căsătoria timpurie și separarea de familie, toate acestea punându-le în pericol sănătatea și siguranța.

Pandemia de COVID-19 înrăutățește și mai mult situația, și așa critică, a copiilor și familiilor strămutate. De cele mai multe ori, aceste persoane trăiesc în tabere supraaglomerate sau așezări improvizate, unde accesul la igienă elementară și servicii medicale este unul limitat, iar distanțarea fizică este imposibilă. Aceste condiții constituie un teren extrem de fertil pentru răspândirea bolilor, precum COVID-19.

Potrivit raportului, 2019 a însemnat strămutarea a alte 12 milioane de copii, 3,8 milioane din cauza conflictelor și a violenței, iar 8,2 milioane din cauza dezastrelor provocate în mare parte de fenomenele meteorologice, precum inundațiile și furtunile.