Guvernul va creşte "cu siguranţă" pensiile, decizia urmând să fie luată în funcţie de raportul privind starea economiei şi starea bugetului după primele şase luni ale anului şi de prognoze, a declarat luni seară premierul Ludovic Orban.

HotNews.roFoto: Hotnews

"După cum bine ştiţi, în conformitate cu Pactul de Stabilitate, care e transpus prin Legea responsabilităţii fiscal-bugetare, după primele şase luni ale fiecărui an Ministerul Finanţelor trebuie să prezinte un raport privitor la starea economiei şi starea bugetului. În funcţie de acest raport şi în funcţie de prognozele care vor fi realizate, vom lua deciziile care se impun. Cu siguranţă, vom creşte pensiile", a declarat Ludovic Orban, întrebat ce se va întâmpla cu pensiile românilor și cu alocațiile.

Întrebat dacă va fi respectată acea creştere cu 40%, din luna septembrie, sau se discută varianta unei creşteri mai mici, Orban a evitat să răspundă concret: "Vom lua toate deciziile în funcţie de evoluţia economiei şi de resursele bugetare pe care le avem la dispoziţie şi mai ales în funcţie de prognozele care se vor face, pentru că obiectivul nostru este să creştem pensiile, dar să le creştem astfel încât să le putem plăti pe toată perioada în care este necesar să plătim pensiile".

Președintele Iohannis a declarat săptămâna trecută, răspunzând unei întrebări legate de mărirea pensiilor cu 40% din toamnă, că această chestiune trebuie analizată cu mare atenție de guvernanți. ”Vă spun o chestiune care mă privește pe mine: mi pare nedrept ca pensionarii să plătească întreaga notă a epidemiei”, a spus Iohannis.