Concentrația de alcool metilic din sticlele cu spirt contrafăcut din care au băut cei zece oameni care au murit la Iași era de 300 de ori mai mare decât doza mortală, spun medicii legiști citați de Mediafax. Luni, sunt exhumate două persoane care se bănuiește că au murit tot intoxicate după ce ar fi băut spirt.

La carciuma din satFoto: Hotnews

"Cauza decesului a fost, cu certitudine, intoxicaţia cu alcool metilic. Datele de laborator au confirmat prezenţa alcoolului metilic în doze letale”, a spus Diana Bulgaru, directorul Institutului de Medicină Legală (IML) Iași, potrivit Mediafax.

Întrebată ce concentrație de alcool metilic era, aceasta a spus: "De 300 de ori mai mari decât dozele letale”.

Potrivit medicilor, doza letală de alcool metilic este cuprinsă între 30 şi 60 de mililitri. Specialiștii spun că tulburări grave pot apărea şi la persoanele care beau 10 mililitri, pentru că organismul uman nu poate metaboliza alcoolul metilic şi se ajunge la comă, acidoză severă, insuficienţă renală, şi în mod particular la alcoolul metilic, la orbire. Cei care ajung la Spitalul Parhon din Iași, acolo unde se tratează astfel de cazuri, sunt internaţi direct în Terapie Intenstivă.

"Doi dintre trei bolnavi mor pentru că este extrem important ca aceşti bolnavi să fie aduşi în primele şase ore la spital, să se poată face hemodializă în urgenţă. În absenţa acestui antidot, acestui tratament, cei mai mulţi pacienţi mor”, a spus Ionuț Nistor, medic nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului C.I. Parhon Iaşi.

Ancheta în acest caz continuă la Iaşi, iar luni sunt exhumate două persoane pentru a se stabili dacă și acestea au murit tot după ce au băut spirt.

"Astăzi (luni-n.r.) se fac două exhumări, vom vedea care va fi cauza decesului, s-a pornit de la posibilitatea existenţei, şi în aceste două cazuri a intoxicaţiei cu metanol”, a mai declarat Diana Bulgaru.

Zece persoane din mai multe localități din județul Iași au murit după ce au băut spirt. Procurorii Parchetului Tribunalului Iași au deschis anchete după ce s-a dovedit că alcoolul etilic a fost înlocuit cu cel metilic, percheziții fiind făcute, duminică, în Iași, Ilfov și București.

Practic, în luna aprilie, o firmă din zona Capitalei, profitând de starea de urgenţă, a oferit şi livrat reprezentanţilor unei societăţi comerciale din Iaşi mai multe baxuri conţinând pet-uri a câte 500 ml, pe care erau aplicate etichete inscripţionate "Alcool sanitar”.

Acest lucru ar fi dus în eroare reprezentanţii firmei, care au crezut că produsul achiziţionat ar fi alcool sanitar, în condiţiile în care analizele toxicologice efectuate au scos la iveală prezența alcoolului metilic în cantităţi mari, folosit pentru a obține profit.

"Reprezentanţii societăţii din Iaşi au distribuit produsele achiziţionate mai multor agenţi economici de pe raza judeţului Iaşi. În urma folosirii/ingestiei acestui produs, mai multe persoane au decedat. Astfel, în perioada 15 aprilie - 24 aprilie, pe raza județului Iași au fost înregistrate 10 decese care au fost cauzate de intoxicația cu alcool metilic”, se arată într-un comunicat transmis duminică de procurorii ieșeni.

Cei doi bărbaţi, de 55 şi 67 de ani, duşi la audieri la Iaşi în urma percheziţiilor făcute duminică au fost reţinuţi pentru 24 de ore şi urmează să fie duși în instanță cu propunere de arestare preventivă.