Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic

Traian Băsescu, reclamat la CNCD pentru afirmații „incitatoare la ură” la adresa minorității rome

de V.M.     HotNews.ro
Sâmbătă, 2 mai 2020, 23:02 Actualitate | Esenţial


Traian Basescu
Foto: Agerpres
Trei ONG-uri, respectiv Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO și Asociația MozaiQ LGBT, anunță sâmbătă că au sesizat Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) cu privire la o serie de declarații „discriminatorii și incitatoare la ură” exprimate de fostul președinte Traian Băsescu la adresa minorității rome. Potrivit organizațiilor citate, afirmațiile au fost făcute vineri seară, într-o emisiune de televiziune.


Redăm mai jos, integral, comunicatul remis de Centrul de Resurse Juridice:

„Recidivistul Traian Băsescu discriminează din nou

Organizațiile semnatare, Centrul de Resurse Juridice, Centrul de Acţiune pentru Egalitate şi Drepturile Omului – ACTEDO și Asociația MozaiQ LGBT, informează pe această cale și solicită Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării și Consiliului Național al Audiovizualului să își exercite mandatul cu privire la declarațiile discriminatorii și incitatoare la ură ale lui Traian Băsescu exprimate ieri, 1 mai 2020, la adresa minorității rome.

Printr-o intervenție telefonică în cadrul emisiunii “100%” de la Realitatea Plus , cu referire la restricțiile impuse pe perioada pandemiei, încălcarea acestora și posibilul termen de 15 mai de încetare a stării de urgență, dl Traian Băsescu a avut un discurs lung de diferențiere a cetățenilor români de etnie romă de etnicii neromi, printr-o serie de afirmații naționaliste și rasiste, începând cu folosirea termenului de țigan în locul celui de rom și marcând, din nou, un discurs ignorant și populist prin care statul român își neagă cetățenii de etnie romă: ”Uite, cred că și aici, s-a dovedit o dată în plus că bunătatea și toleranța românilor până la urmă ajung să le aducă prejudicii. Pentru că, în mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (…). Acuma tot ce vedeți aici să știți că se petrece și în străinătate, iar acolo se vorbește despre români. Această minoritate a făcut o imagine deplorabilă poporului român. Este timpul să o spunem și, până la urmă, să renunțăm și la această fantasmagorică denumire de romi. Ei sunt țigani. Asta este etnia despre care vorbim. Și așa trebuie să o numim”.

Într-o incercare eșuată de a avea probabil și afirmații în favoarea sa, negeneralizatoare, dl Băsescu continuă să discrimineze într-un mod similar celui în care i s-a mai constatat, în două rânduri [1] - [2], faptă de discriminare: ”Pe de altă parte, este bine să știm un lucru. Nu toți țiganii sunt de această categorie. Spre exemplu, ai țiganii căldărari, ăia-s cu meserie, sunt țiganii cu pălării, care sunt respectabili, nu fură, muncesc, își țin familiile, au creat sate ale lor, în care trăiesc la fel ca românii, sunt absolut respectabili. Dar este și această categorie, care, în general, provine din rândul țiganilor nomazi, care nu este capabilă ea însăși de integrare, care a rămas tot cu staborul să se judece sau să-și tranșeze lucrurile între ei, și nu prin judecători și procurori, și care acum s-a retras acasă, pentru că s-a introdus izolarea asta si în toată Europa”.

Acest discurs este cu atât mai îngrijorător cu cât dl. Băsescu l-a folosit pentru a justifica și incita la folosirea forței din partea autorităților împotriva romilor: ”Or, grupările de țigani trebuie să înțeleagă că nu pot fi tolerați cu modul lor de viata. (…) România trebuie să rămână o țară in care institutiile statului controlează tot teritoriul. Or ei, oricât ar amenința, trebuie să înțeleagă că nu va face nici Poliția, nici Jandameria un pas înapoi si dacă vreodată va fi nevoie, nici Armata.” Ba, consideră și afirmă că, și în acest caz, autoritățile române ar fi blânde din perspectiva nivelului de forță folosit împotriva romilor: ”Dacă ar mai fi in Europa, ar fi pe străzi numai ei cu carabinierii, cu polițiștii, cu jandarmii, și nu le-ar place, că le-ar aplica un tratament mai rău decât cel pe care-l primesc de la jandarmii noștri”.

Într-un stat care nu și-a asumat decât parțial și discursiv o istorie de rasism împotriva romilor în România (precum robia și Holocaustul romilor), un stat care nu gândește și nu își asumă măsuri reparatorii și adecvate pentru grupuri vulnerabile și discriminate, pentru romi, nici măcar în situații exceptionale precum pandemia COVID-19, este absolut obligatoriu ca niciun discurs public care blamează și încearcă să justifice un tratament discriminatoriu, abuziv și violent împotriva unei comunități să nu rămână nesancționat. Este cazul ca dl Băsescu să știe că a recidivat, pentru a treia oara, și că statul român se dezice de astfel de discursuri la adresa cetățenilor săi.”
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8717 vizualizari

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by