Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat sâmbătă la Digi 24, întrebat fiind ce le-ar recomanda românilor care se gândesc la vacanță, că situația este încă neclară, ne cere să cumpănim bine ce alegeri facem, dar speră ca măcar ”într-o perioadă” a verii să putem avea vacanță respectând însă restrcițiile care se vor impune atunci.

Raed ArafatFoto: AGERPRES

Arafat le recomanda românilor, în cazul în care restricțiile s-ar relaxa, să opteze pentru o vacanță în țară fiindcă ar fi mai sigur și ar susține astfel economia care a fost grav afectată.

„S-a văzut că majoritatea a stat acasă și în familie, dar au mai fost și situații în care au fost încălcate recomandările. Încă nu am ajuns la faza în care să fim relaxați și să spunem că totul a trecut. Pot să mai apară focare. Mai avem de așteptat. Noi sperăm ca 15 mai să rămână data în care luăm decizia de a începe relaxările, dar dacă situația se înrăutățește, vă dați seama că acest lucru nu se poate face”, a declarat Arafat la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii: Ne aşteptăm la un al doilea val în octombrie-decembrie

„Suntem într-un scenariu patru, suntem la peste 12.000 de pacienţi infectaţi COVID, suntem în momentul în care avem focare în personalul medical, suntem în momentul în care avem focare la persoane instituţionalizate şi la cei care îngrijesc aceste persoane. Mă repet, suntem la momentul în care trebuie să avem precauţie, iar faptul că avem echipamente, medicamente, avem materiale sanitare nu trebuie să ducă la o relaxare în care putem greşi. Rămâne de bază un personal medical care trebuie să rămână valid, acest personal trebuie să acorde asistenţa medicală pentru pacienţii COVID, dar şi non-COVID", a declarat Nelu Tătaru.

Potrivit acestuia, al doilea val al acestei epidemii ar putea veni în toamnă, însă totul depinde foarte mult de ce se întâmplă în aceste zile.