O aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a decolat azi dimineaţă, de la Baza 90 Aeriană Otopeni spre Madrid pentru a transporta 90 mii de măşti de protecţie tip FFP 2, transmite IGSU.

Avion MApN C-27J SpartanFoto: MApN

UPDATE: 12:20 Aeronava care a decolat sâmbătă spre Spania pentru transportarea a 90.000 de măști de protecție s-a întors, din motive tehnice, la sol

Materialele sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19 cumpărate de România pe baza unui grant în valoare de 10 milioane euro semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană.

Comisia Europeană a trimis DSU o invitație pentru a constitui în România o rezervă de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19.

Astfel, aceste stocuri aflate în gestiunea IGSU vor fi puse la dispoziţia statelor membre (inclusiv România) şi partenere ale Mecanismului de Protecţie Civilă al Uniunii, în baza unei solicitări, în caz de ameninţare gravă la adresa sănătăţii.

În funcţie de nevoi, Comisia Europeană urmează să decidă unde vor fi folosite echipamentele din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, potrivit Mediafax.