VIDEO-FOTO REPORTAJ Cum arata Mamaia si Vama Veche de 1 mai. Dodo, mic antreprenor: “eu văd sezonul ăsta compromis”

Vineri, 1 mai 2020, 12:34 Actualitate | Esenţial


Mamaia litoral 1 mai 2020
Foto: Hotnews

Am traversat litoralul de la Năvodari la Vama Veche să vedem cum ar putea trece stațiunile de la Marea Neagră prin vacanța de 1 mai. Ce se mai renovează și cât se mai construiește în plină pandemie, cum arată cluburile de fitze din nord și zona de promenadă din Mamaia, cum îi așteaptă Vama Veche pe vamaioții de tradiție.

Câțiva kilometri nord înainte de Hanul Piraților, pe o gâlcă de teren din fața unui cvartal plin de pensiuni și vile de vacanță, 3 blocuri gemene, de 4 etaje, își așteaptă instalatorii și faianțarii. Al patrulea geamăn e abia ridicat la 2 nivele.

De la unul dintre etaje se aude turuind o bormașină iar într-un balcon un muncitor lucrează domol la o pardoseală. Muncitorii din fața scării sunt scumpi la vorbă: proprietarul unuia dintre blocuri e cu ei pe șantier și n-are nici el chef de discuții: ne dă voie doar să luăm câteva cadre.

De la o fereastră, un meșter spune că blocul de la față e ”la gata” în maxim o lună, după ce se leagă cu branșamentele. La cel de vis-a-vis; chiar la intrare, așteaptă paleții cu gresie și faianță.

Proprietarii și-au făcut, probabil, o socoteală simplă: dacă le-ar da gata până în vârf de sezon, ar putea prinde două luni pline din vara lui 2020 și ar începe, deja, recuperarea investiției.

Asta era pe la început de an. În martie însă, în turism s-a pornit tăvălugul; nici 2 luni mai târziu, nimeni nu poate spune sigur când și, mai cu seamă, cum se va opri și ce pagube financiare va lăsa în urmă pandemia.

Totuși, pe șantierele dintre Mamaia și Năvodari încă se lucrează, chiar dacă numărul muncitorilor este redus iar investițiile începute continuă; pe de o parte din inerție, pe de altă parte în speranța că re-startul sezonului turistic nu va întârzia prea mult.


(Montaj, sunet: Matei Budeș; Imagini: Adi Iacob, Matei Budeș)

La vremea asta, anul trecut, toate erau ”on”

Anul trecut de 1 mai, la Summer Land Mamaia, tot în zona de nord, parcările erau deja pline iar barmanii de la Fratelli, Ego, Nuba sau Bamboo abia își făceau încălzirea pentru bacșișuri. În zona cluburilor de fitze unde șampania e bună doar dacă e în exces, vine cu roaba și e indecent de scumpă, anul ăsta bate, bine de tot, vântul.

Singurii care profită sunt trei kiteboard-eri în costume de neopren, ieșiți pe mare cu zmeiele ”în apropierea casei” după cum spune Dodo, un veteran al plăcii din zona de nord a litoralului. Casa? O autorulotă, în parcare, la câțiva metri de plajă.

Dodo și alți 2 instructori de kiteboarding fac bani în fiecare sezon din închiriat echipamente și ore de inițiere sau antrenament pentru cei interesați de sportul nautic. Spune că pentru toți afaceriștii de pe litoral, mari sau mici, situația e total neclară.

”La vremea asta, anul trecut, toate erau ”on”. Dacă nu dau drumul la terase, nu dau drumul la restaurante, că vii să bei un ceai, să mănânci o scoică, un calcan, ceea ce eu nu pot să-ți ofer.

Toată zona de cluburi, aveam aici festivalul de 1 mai, aveam toate astea…acum au picat toate. Oricum, eu văd sezonul ăsta compromis”.


Poate nu întâmplător zona unde i-am întâlnit pe Dodo și amicii iesiți cu pânzele în vânt se cheamă Crazy Beach și e locul unde mii de tineri din România și din toate colțurile lumii se adună la Sunwaves, unul dintre cele mai apreciate festivaluri de muzica electronica din Europa.

Sunwaves are loc de două ori pe an în lunile mai și august, ajunsese, în 2019, la ediția cu numărul 26 și se organiza de obicei pe plaja H2O, din zona de nord a stațiunii Mamaia.

Anul acesta, din cauza situației actuale, organizatorii au ales sa mute reprezentațiile artiștilor în mediul online, cu un live stream de 24 de ore.

Hoteluri în stand-by

Mergem către sudul stațiunii, lăsăm în urmă hotelul lui Gică Hagi și ne oprim să luăm puțin la pas aleea de promenadă din Mamaia, într-o zonă cu mici magazine de sezon și restaurante.

Prin fereastra larg deschisă a unui hotel de 4 stele se aude gălăgie și o tânără acceptă să stea de vorbă cu noi, de la balcon. 40 de camere și un restaurant cu terasă așteaptă, nu se știe până când, să reprimească turiști.


”Telefonul sună și pentru rezervări după data de 15 mai…Eu am și o unitate la munte, în special pentru cele de la munte e cererea foarte mare. În perioada asta, la munte, nu a fost nimic, a fost gol! Pentru că toată lumea voia: ”Știți, venim să ne cazăm...dar ne dați o adeverință ca să ajungem până acolo?” Ori, e o chestie complicată, nu poți să faci o declarație, așa, doar pentru că vrea turistul.

Dar, pe mare, încet-încet o să ne dezmorțim. Vine sezonul, va fi timpul, lumea va veni la plajă! Important va fi să respectăm cerințele turistului în materie de protecție și distanțare socială, astfel încât să nu aibă senzația că nu sunt protejați sau că nu ne dăm noi interesul pentru protecția lor.(…)

Hotelurile nu pot funcționa fără un restaurant, asta e clar! Deci, suntem în stand-by. Ne pregătim de deschidere dar vedem ce va fi..Angajații, o parte sunt în șomaj tehnic, o parte muncesc.

Ne pregătim dar, încet...pentru că nu ne garantează nimeni că va fi un start în forță și nu ne garantează nimeni că vom avea un grad de ocupare atât de mare încât să asigurăm cheltuielile pentru tot personalul.”

În apropiere, e cabina de îmbarcare pentru telegondolă și câțiva angajați lucrează la reparații și fac probe. Așteaptă, spune unul dintre ei, o certificare pentru punerea în funcțiune. Când și pentru ce turiști vor porni gondolele, nu știe nimeni.

În fața punctului de îmbarcare așteaptă cu vopseaua scorojită de vânt și apă sărată, ca un șarpe uriaș cu pielea zbârcită, un tobogan cu apă.


Câteva zeci de metri mai în față, un șirag de mici prăvălii cu geamurile murdare de praf și nisip în spatele cărora se văd rafturi goale și vitrine frigorifice deconectate.

Pentru tot ce înseamnă afacere de turism în Mamaia, ce se pierde în weekendul 1-3 Mai e cea mai mică problemă. Marea întrebare este ce se va mai putea salva din întreg sezonul de vară 2020.

Ce mai e prin Vamă?

Liniște și câțiva pescăruși. Vis-a-vis de Stuff o echipă de muncitori lucrează la o clădire P+3, albă și în total contrast cu ce amenajat în fața ei. Așadar, și după pandemie va fi, mai semeață, tot acolo.

Câteva clădiri mai încolo, spre Șoni, toarce molcom o mini-betonieră și amestecă noua șarjă pentru meșterul care nivelează la o șapă.

Urcăm pe alee, pe lângă Camuflaj, și schimb câteva vorbe cu un agent de vânzări de la o companie de răcoritoare. A refuzat politicos filmarea; îmi spune totuși că i se par prea dure măsurile de izolare. Și durează prea mult. Îmi dă exemplul Suediei și se declară îngrijorat de sezonul estival.

Pornim la pas pe străduțele pustii. Un grup de câini ne latră nervoși că le-am tulburat liniștea. Mai sus de ”La felinare”, în curtea unei gospodării, proprietarul tunde iarba din curte. Îl întreb prin gard dacă mai face rezervări. ”Sună telefoanele în continuu, pentru după 16 (n.r. – mai), încolo... Dar nu știu dacă vreau să deschid. Poate mai târziu, în iunie”, spune omul și se scuză că are de lucru.

Ținem străduța paralelă cu plaja, către Expirat și ne oprim la o curte unde echipa de muncitori construiește câteva căsuțe. E un camping cu căsuțe din lemn pe care proprietarul - turist frecvent la Vama Veche – spune că l-a cumpărat în urmă cu 2 ani.

Clienții vin mai ales de pe platforme de booking iar acum zice că are toate rezervările blocate.

”PurșiSimplu se numește campingul nostru. Avem 30 de căbănuțe.2 locuri de cazare separate în fiecare căbănuță. Și așteptăm: pur și simplu Vama Veche, natură, lemn, mare.”

-Dar ce așteptați, că văd că toată lumea e dispărută de pe stradă, nu-i nimeni pe aici.

-Ce așteptăm? Cred că ce așteptam noi, așteaptă toată lumea. Să se termine odată, nu? O să fie când o să se poată. Eu nu cred că statul vrea să nu deschidem.Toată lumea vrea să deschidem, e în interesul tuturor. Probabil că vom deschide când riscul o să fie minim.

-Ați avut rezervări?

-Am avut full. Pentru 30 aprilie și 1 mai, plin. Am anulat toate rezervările pentru că așa era normal.

-Și acum, mai sună telefoanele?

-Am blocat tot. Vă dați seama, nu poți să lași pe booking totul deschis, oamenii vin, fac cazare și apoi ce faci, anulezi tot?

-Angajați aveți?

-Avem, noi suntem o firmă mai mare, avem 170 de angajați, dintre care 160 sunt în șomaj tehnic. 10 oameni sunt aici. Ăsta e un punct de lucru al firmei. Restul sunt acasă în șomaj tehnic, asta e situația.

Am fi foarte mulțumiti dacă 12 luni de-acum înainte închidem în zero. E o situație, trebuie să o înțelegem, trebuie să înțeleagă și angajații și angajatorii și statul și guvernul… Până la urmă toată lumea trebuie să-și dea mâna să treacă hop-ul.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

24430 vizualizari

 • -40 (72 voturi)    
  #emaibineafara (Vineri, 1 mai 2020, 13:05)

  Eu38 [utilizator]

  Este foarte cald azi, cel putin in Bucuresti. Studiile arata ca virusul asta e slab in fata soarelui. Cu toate astea, autoritatile ne tin in casa.

  Va salut, eu #numaistauacasa.
  • +23 (39 voturi)    
   Care studii? (Vineri, 1 mai 2020, 14:30)

   arzdan [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

   Care studii, fra? Studiile din Brazilia, Spania, Turcia, Arabia Saudita, Ecuador, India? Sau acolo e mai frig ca la noi? Eu vad ca virusul o duce foarte bine la mare la soare. Cine te tine in casa? Toti sunteti tari de gura pe net. Mergi intr-un spital si viziteaza sectia de terapie intensiva sa vedem cat de revoltat mai esti!
   • -5 (27 voturi)    
    Pune mana si citeste (Vineri, 1 mai 2020, 17:25)

    Eu38 [utilizator] i-a raspuns lui arzdan

    Ca mi-e lene sa iti explic: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23914545-coronavirus-covid-19-caldura-umiditate-razele-soarelui-studiu-sua.htm

    Si de ce sa merg sa vizitez o sectie de terapie intensiva? Cand inainte ajungeau acolo oameni cu alte boli mergeam? Ma gandesc ca stii, oamenii mureau si inainte de COVID.

    Ia uite aici: https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-23966223-coronavirus-ungaria-spitalele-evacuate-pacienti-cronici-sau-chiar-dupa-avc-oamenii-sufera-sau-mor-domiciliu.htm

    De oamenii astia nu ne mai pasa?
   • -3 (19 voturi)    
    Ai vizitat vreun spital? (Vineri, 1 mai 2020, 17:47)

    STEAUA85 [utilizator] i-a raspuns lui arzdan

    Ai vizitat vreun spital? Sunt atâtea reportaje tv și în toate sunt o grămadă de paturi goale. Ești intoxicat rău fra.
  • +1 (7 voturi)    
   alo (Vineri, 1 mai 2020, 23:14)

   AnderT [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

   pastilele bre!!!
   • 0 (4 voturi)    
    Nu ti le-ai luat? (Sâmbătă, 2 mai 2020, 9:14)

    Eu38 [utilizator] i-a raspuns lui AnderT

    Se vede, sa stii. Probabil ai manifestari din alea de iti vine sa stai numai in casa si te panicheaza doar gandul de a iesi afara. Esti un caz grav, imi pare rau sa-ti zic.
  • +1 (3 voturi)    
   esti o cauza pierduta :) (Sâmbătă, 2 mai 2020, 1:11)

   natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

   .
   • 0 (4 voturi)    
    Hai, nu ma copia (Sâmbătă, 2 mai 2020, 9:12)

    Eu38 [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

    Eu ti-am spus ca esti un caz pierdut, vino si tu cu ceva mai bun. Am vazut ca poti sa-mi corectezi virgulele, deci am incredere ca poti mai mult de atat.
    • -1 (3 voturi)    
     :) (Sâmbătă, 2 mai 2020, 9:47)

     natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

     nu s-a dorit a fi o copiutza, ci mai degraba un salut amical.

     O zi buna !
     • -1 (3 voturi)    
      Daca vrei sa te salut (Sâmbătă, 2 mai 2020, 9:59)

      Eu38 [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

      Asteapta si tu sa ies afara. Statul asta in casa nu ma face sa am un comportament prietenos.

      #emaibineafara
      • -1 (3 voturi)    
       eu ies (aproape) zilnic din casa (Sâmbătă, 2 mai 2020, 10:58)

       natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

       Merg la servici, la intoarcere intru prin magazin daca e necesar

       Spre casa, daca vad un cunoscut pe drum ma opresca la o discutie cu el.

       Cumparaturile principale le fac in weekend, si atunci "total intamplator" ma intalnesc cu 1-2 amici la magazin. Si dupa cumparaturi stam in fata magazinului la o tigara si o cafea, la distanta si cu masca la indemana. Si in timpul asta mai trec si alti amici pe acolo.
       Nu ne-a intrebat niciodata, nimeni, nimic.

       Da, e bine si e rau. Pe de o parte am descoperit ca pot avea timp si pentru mine, pentru casa Altceva decat sevrici-terasa-TV-somn "de voie" pana suna desteptatorul...

       PS: sunt fan al principiului "what doesn't kill you makes you stronger", si viata mi-a demonstrat-o de multe ori. Dar putina precautie nu strica - vorba aia, riscuri calculate
       • +2 (4 voturi)    
        Si crezi ca eu nu? (Sâmbătă, 2 mai 2020, 11:42)

        Eu38 [utilizator] i-a raspuns lui natbl73

        Asta spun si eu, riscuri calculate. Nu am sustinut nicio clipa sa fie ridicate toate restrictiile in bloc.

        Am spus inca de la inceput ca autoritatile au luat cea mai simpla masura (pentru ele) si cu cele mai multe efecte negative (pentru noi).

        Eu tot am intrebat pe aici, pe fanii izolarii, sa imi dea argumente logice pentru care sa ies afara in parc/padure/munte este mai periculos decat sa merg la piata/hypermarket. Evident, nu am primit niciunul pentru ca nu exista.

        Noi am acceptat ca autoritatile sa se comporte cu noi ca cu niste animale de companie. Iesi afara doar cand iti spun eu, te plimbi doar unde iti spun eu.

        Nu stiu cum sunt altii, dar eu am verificat, nu am nicio lesa de gat. Cred ca pot analiza si singur riscurile la care ma expun.

        Astea fiind spuse, nu sustin ridicarea completa a restrictiilor. Trebuie mentinute cele de grup, fara adunari, evenimente etc. Insa trebuie lasati oamenii sa iasa afara, in parcuri etc., trebuie deschise cabinetele stomatologice (am un prieten care a avut o problema exact in perioada asta, s-a dus la urgente si i-au stricat acolo toata lucrarea, are si acum dureri) si celelalte afaceri. Iar autoritatile sa gandeasca masuri de distantare sociala, ca de aia sunt cu miile de bugetari in fiecare institutie. Nu sa vina cu #statiacasa a.k.a #suntemincompetentisinustimcesafacem.
        • -1 (1 vot)    
         hai sa iti raspund eu (Sâmbătă, 2 mai 2020, 13:45)

         natbl73 [utilizator] i-a raspuns lui Eu38

         pe scurt:
         Suntem ca intr-o ferma pentru ca Darwin a avut dreptate in "Originea speciilor". Si implicit mieii blanzi sufera din cauza berbecilor incapatanati.

         Tu (permite-mi adresarea, suntem deja prieteni:))...tu ai dreptate doar daca te analizezi pe tine, eventual si pe mine.

         Dar gandeste-te ca daca ar fi fost permisa iesirea la padure ai fi vazut de 1Mai grupuri de dubite cu numere straineze, cu care au venit echipe intregi de fotbal, cu tot cu staf tehnic si juniori.
         Oricati jandarmi bine hraniti am avea, nu i-ar fi putut opri.

         Si cand veneau sa isi recupereze mingea de pe patura ta, care ai iesit la aer cu familia restransa, te-ar fi putut imbolnavi daca iti tuseau in salata.

         De aceea sunt eu de acord cu izolarea: eu ma pot apara de mine, dar de altii ma apara aceasta izolare

         ...mda, punctul meu de vedere pare a fi o bulina, dar a trebuit sa mi-l exprim :)

         multa sanatate si o bere la terasa cat mai curand !
 • +49 (51 voturi)    
  ce pierdere .. (Vineri, 1 mai 2020, 13:10)

  sareta [utilizator]

  S-a umplut plaja de cotete si betoane ! Asta se vede... ,unic in lume sa-ti bati joc de sfantul nisip .
  • +16 (18 voturi)    
   Politicieni si mafioti (Vineri, 1 mai 2020, 16:52)

   robyzs [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   Politicienii si mafiotii au ocupat plajele din Romania, crezi ca tu simplu cetatean iti puteai deschide un restaurant in Vama Veche fara pile, spagi ?
  • +9 (9 voturi)    
   Iti pasa pt ca....? (Vineri, 1 mai 2020, 21:30)

   bgd [utilizator] i-a raspuns lui sareta

   Daca am fi avut apa si peisajele din Indonezia, Hawaii, Caraibe...ok, dar asa? Asa ai preturi de zici ca esti in Cannes da te simti ca la strand in Ferentari.
   Na... unii dintre noi. E inca f populara destinatia, mai ales printre camasile albe.
 • -22 (42 voturi)    
  Declaratie (Vineri, 1 mai 2020, 14:22)

  robyzs [utilizator]

  Ce a scris in declaratie ziaristul Hotnews?
  • +16 (20 voturi)    
   ! (Vineri, 1 mai 2020, 14:28)

   chiuaua [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   mori de grija altuia ?
  • +7 (11 voturi)    
   interes de serviciu (Vineri, 1 mai 2020, 21:14)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   De ce mai intrebi?

   vrei si tu acolo?
   trimite un email si poate te iau in echipa.
   Succes
  • +7 (9 voturi)    
   Ca merge la lucru! (Vineri, 1 mai 2020, 23:35)

   Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

   Sau tie meseria de jurnalist nu ti se pare o meserie serioasa? Daca noi toti am sta in casa, nu ar mai circula nici jurnalisti, ar mai sti cineva pe ce lume traieste? Chiar nu vrei sa gandesti deloc?
   • 0 (4 voturi)    
    Camere web (Sâmbătă, 2 mai 2020, 9:42)

    robyzs [utilizator] i-a raspuns lui Beer-gummy-bear

    Exista camere web pe plaja, jurnaliști locali, etc.

    Daca pleci din București pentru o filmare cu plaja atunci nu este interes de serviciu ci abuz si o ofensa la adresa celor care respecta carantina si măsurile impuse de Guvernul PNL
    • +1 (1 vot)    
     Poate o camera web sa puna intrebari? (Luni, 4 mai 2020, 19:38)

     Beer-gummy-bear [utilizator] i-a raspuns lui robyzs

     Sau sa poarte o discutie cu un om? Crezi ca sunt camere web peste tot pe unde ar fi vre-un subiect de interes? Jurnalistii locali nu ar trebui sa aibe si ei o declaratie (in ton cu rationamentul tau)? Cei locali poate nu au vizibilitatea sau experienta unor agentii nationale...
     Dar ce iti scapa tie e ca, daca jurnalistii lucreaza, ei nu au nevoie de o declaratie pt deplasare pt ca au adeverinta de la locul de munca! Si al doilea aspect, tocmai in situatiile de genul acesta nu vrei sa creezi un precedent in care incui presa in casa, impreuna cu toata lumea, lasand orice fel de infractori sa profite de libertatea data de situatie!
 • +22 (32 voturi)    
  ..... (Vineri, 1 mai 2020, 15:05)

  ak33 [utilizator]

  cum se pregatisera ei sa vand hamsia cu 15 lei sa isi umple buzunarele
  ghinion
  • -3 (7 voturi)    
   s-a intalnit hotul cu prostul.. (Sâmbătă, 2 mai 2020, 8:06)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui ak33

   Te duci tu pe litoral sa vinzi hamsia cu 5 lei? Se vor inghesui toti sa cumpere de la tine.. ;)
 • +29 (33 voturi)    
  Nema gipane, nema cocalari (Vineri, 1 mai 2020, 15:09)

  Mihail. [utilizator]

  Cool!
  • +10 (14 voturi)    
   nema bizoni in comatoza alcoholica (Vineri, 1 mai 2020, 17:44)

   unics33 [utilizator] i-a raspuns lui Mihail.

   nema vome amestecata cu bila decorind nisipul fin
 • +14 (34 voturi)    
  /// (Vineri, 1 mai 2020, 16:01)

  GemstonePig [utilizator]

  Anul asta turistic este pierdut total si 90% si sezonul 2021 pentru ca pana atunci nu va exista in Romania vaccin anticov. Sa mergi intro camera de hotel unde nu stii cine a stat si a balosit peste tot? sa mergi la un teatru film sa respiri acelasi aer 2 ore cu posibili asimptomatici? la un spectacol in aer liber cu aglomeratie 4 insi pe m2? de ce ai risca?
  • +8 (12 voturi)    
   ptr ca in Romania (Vineri, 1 mai 2020, 17:46)

   unics33 [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   daca nu e inghesuiala, galagie, fum,hora pe ritmuri de tzambal,nu simti ca traiesti din plin VIATA
  • +6 (16 voturi)    
   Off, mama (Vineri, 1 mai 2020, 17:47)

   Gojifruit [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

   La cinema nu am mai reusit sa gasesc mai mult de 30 de oameni rasfirati in toata sala de ani de zile..deci, da, eu o sa ma duc la cinema.
   Covid nu o sa iei de pe cearceafuri si, daca vrei, poti sa dai cu igienol in baie sa te simti mai in siguranta.
   La spectacol poti sa te duci.cu mascuta.
   Ideea ce ca, indiferent in ce domeniu lucrezi, o sa mori de foame in curand daca toate industriile despre ai scris mai sus dispar. Cred ca nu realizati ce inseamna. Nu se pot redistribui oamenii, activele si capitalul in nicio economie in cateva luni.
   Ce o sa faci cu timpul si banii pe care nu ii mai cheltuiesti? Cumparaturi pe emag? O sa faca emag depozite in hoteluri.si restaurante si o sa angajeze.chelnerii someri?
   Colaps total scrie pe noi daca asa o sa reactioneze lumea.
   • +4 (10 voturi)    
    100% corect! (Vineri, 1 mai 2020, 19:16)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui Gojifruit

    Riscul de infectare este real, ins ama tem ca ai 100% dreptate cu:

    "indiferent in ce domeniu lucrezi, o sa mori de foame in curand daca toate industriile despre ai scris mai sus dispar."

    Noi lucram deocamdat de acasa si nu avem nicio treaba, DIRECT, cu turismul.
    Dar indirect?
    Evident ca o sa simtim cu totii daca un intreg domeniu, precum turismul si restaurantele, RAMANE inchis!
    Nu mai circula banii ...
   • -1 (7 voturi)    
    /// (Vineri, 1 mai 2020, 20:46)

    GemstonePig [utilizator] i-a raspuns lui Gojifruit

    Deci sa merg la risc ca sa sustin industriile astea, nu? ca sa nu cada economia nationala in cap o sa-mi risc viata la teatru si la inghesuiala la cazino Mamaia ce sa faca daca asa zici
    • +3 (9 voturi)    
     Gemstone (Vineri, 1 mai 2020, 22:01)

     Gojifruit [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

     Uite, nu vreau sa te conving de nimic. Fiecare face cum crede ca e mai bine. Iti spun doar ca voi, cei care sunteti angajati si poate acasa acum, nu aveti si perspectiva cealalta, a afacerilor private. Este jale! Proprietarii de spatii si mallurile cer chiria pe toata perioada inchisa, informatiile din celelalte tari sunt ca traficul, dupa deschidere, va fi sub 50% pentru magazine de haine si restaurante, malluri etc si multa lume se gandeste daca mai are cu ce bani si cu ce speranta sa mai redeschida.
     Va rog, nu incepeti iar cu "patronii care au mercedes" povestile astea. Cei mai multi patroni din romania au datorii la furnizori mai mari decat pot plati chiar in perioada dinainte de criza.
     Cand va aud ca va propuneti sa evitati magazinele si restaurantele ca un titlu de glorie va spun doar atat: nu aveti informatiile ca sa intelegeti ce va urma! Nu va condamn..
    • +1 (5 voturi)    
     cu oleaca de materie cenusie (Sâmbătă, 2 mai 2020, 8:10)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui GemstonePig

     Pusa in functiune cred ca nu se va ajunge la dezastre.

     De exemplu -
     relaxarea deplasarilor - pasul 1.
     Asta inseamna ca poti sa te deplasezi cu masina personala, cu trenul sau cu autobuzul in conditii de siguranta verificarea temperaturii la intrarea in mijlocul de deplasare, purtarea obligatorie a mastii Daca totul este OK mergi mai departe

     relaxarea cazarilor - pasul 2
     In afara locului de cazare purtarea obligatorie a mastii - dupa plecarea turistului obligatoriu curatenie adevarata pentru a elimina sansa colectarii virusilor

     relaxarea restaurantelor - pasul 3
     daca ai vizeta poti sa mananci linistit. si daca se face curatenie in urma ta iarasi spun ca este bine.

     Distanta dintre pasi - 2 saptamani.

     Intr-o luna si jumatate cu optimism #backtonormallife

     este doar o schita
   • -2 (4 voturi)    
    Bravo! (Vineri, 1 mai 2020, 21:12)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Gojifruit

    Multumesc
 • +16 (20 voturi)    
  Dodo o fi din ăia care spuneau că nu le pasă (Vineri, 1 mai 2020, 18:24)

  mr_mojo [utilizator]

  Când le ziceai că vrei să îți vină mâncarea în sub 90 de minute, sau din ăia care rânjeau când îți luau 12 lei pe o apă la 0,5? Ori poate din ăia care stăteau în gară cu anunțuri de cazare?
  Ce vreau să spun e că dacă aș vedea ceva decență poate as tresări un pic, dar la ce e pe litoralul nostru le doresc doar un faliment sălbatic. Toți ăștia care plâng acum după turiști sunt ăia care îl umpleau pe Mazăre de șpăgi ca sa toarne betoane pe plajă. Nu, nu simt empatie.
 • +6 (20 voturi)    
  nu duc lipsa (Vineri, 1 mai 2020, 18:57)

  unics33 [utilizator]

  sa vad transmisii live din ora in ora cu hoarde de bizoni comatati alcoolici pe plajele Patriei, cum era pina acuma 1 Mai. Si prezentatorii sa ne informeze cu zmbet candid cum tinerii "se distreaza la maxim". Tineret bovin, fara nici o busola, de izbeliste. Vama Veche de 1Mai a ajuns un urinal facut posta de gloate cocalare, perle de vome amestecata cu bila pe nisipul fin . Si Litoralul nostru "de invidiat" odata, astazi a ajuns o gramada de gunoi, fum de mici, 'pinge tava la costita cu fasole, preturi super umflate de "jmekeri" . Cine a trait vremurile la Mare /Vama Veche de acu' 40 de ani, stie ce vorbesc
 • +2 (16 voturi)    
  De necrezut! (Vineri, 1 mai 2020, 19:10)

  ber [utilizator]

  Lumea se zbate sa rezolve o grava criza umanitara si astia se lamenteaza ca Mamaia si Vama Veche sunt pustii. In fond, turismul desantat a avut o mare contributie la raspandirea coronavirusului in lume.
 • +5 (5 voturi)    
  ce lipseste in RO? initiativa privata. (Vineri, 1 mai 2020, 21:09)

  ..13 [utilizator]

  Patronii de pe litoral sau de la munte ar trebui sa VINA CU MASURI CONCRETE pentru a asigura cazarea si restaurantele si sa arunce pe masa guvernantilor.

  Nu se poate astepta la nesfarsit de la STAT - cred ca cineva trebuie sa faca un pas mic si aici cred ca SECTORUL PRIVAT este cel care trebuie sa ia primul taurul de coarne... este cel mai in masura, cunoaste cel mai bine pericolele, are cele mai mari interese...

  Guvernul poate amenda propunerile primite sau propune alte masuri. Am iesii cu totii in castig daca folosim capacitatile pe care le avem la dispozitie
  • +1 (1 vot)    
   Tot privații trebuie... (Sâmbătă, 2 mai 2020, 19:09)

   NicioLae2 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   @..13
   Tot sectorul privat trebuie să susțină economia!
   Desigur, fără patronii de pe litoral și de la munte care te jupoaie de bani în schimbul unor condiții mizerabile.
   Dar cu sectorul public ce ne facem? Exceptând medicii, polițiștii, militarii, profesorii, ceilalți o duc bine-mersi, cu salariile dolofane întregi, jucând solitaire toată ziua, vădit deranjați dace le soliciți ceva.
   Nu mai zic de cei cu pensii mari, pensionați eventual la 40 de ani, cu pensii "ocupaționale" nesimțite...
 • +4 (8 voturi)    
  super! (Vineri, 1 mai 2020, 23:13)

  AnderT [utilizator]

  asa putem salva zeci de BMW-ri de la innec... oricum hotelierii isi bat joc de clienti si de angajati si un an fara mofturile tuturor boschetarilor parveniti fideli clienti la loft, fratelli sau alte maimute va duce la scaderea poluarii si nesimtirii.

  Sa ploua cu minus!
 • -1 (3 voturi)    
  sezonu o fi compromis (Sâmbătă, 2 mai 2020, 1:52)

  iodixit [utilizator]

  dar voi sinteti in viata si aveti ocazia si la anul!
  multa sanatate va urez!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by