Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le-a cerut, joi, procurorilor să acorde cea mai mare atenţie şi să cerceteze "cu eficienţă şi profesionalism crima organizată, infracţiunile contra proprietăţii intelectuale şi a infracţiunilor cibernetice". Predoiu a atras atenția că, ne confruntăm cu cea mai dificilă perioadă de după cel de-al Doilea Război Mondial.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Este timpul să fim în alertă şi să ne asigurăm că internetul nu va deveni un loc de joacă pentru infractori cibernetici şi hackeri, care încearcă să beneficieze de nevoia noastră sporită de a utiliza internetul în contextul pandemiei. În urmă cu câteva zile, în România a existat un avertisment public despre un virus 'virtual' care preia controlul aplicaţiilor de internet banking.", a declarat Cătălin Predoiu, citat de Agerpres la un eveniment în sistem de videoconferință organizat de Departamentul de Stat pentru Justiţie al Statelor Unite.

Ministrul Justiției a adăugat că trebuie făcut tot posibilul pentru a proteja sectoarele cele mai vulnerabile - medicale, energetice, bancare - şi toate celelalte care ar putea fi considerate critice.

"Trebuie să protejăm reţeaua de asistenţă medicală, medicii şi facilităţile noastre sanitare. Acesta nu este un exerciţiu ipotetic, ţinând cont de faptul că la începutul lunii aprilie, Interpol a lansat un avertisment potrivit căruia atacatorii cibernetici vizează instituţiile medicale critice cu atacuri de ransomware. (...)Infractorii nu iau pauze şi încearcă să beneficieze de această situaţie regretabilă. Eforturile noastre combinate trebuie să contracareze acţiunile lor şi să ne ajute să câştigăm nu numai lupta împotriva COVID, ci şi împotriva atacurilor informatice care încearcă să obţină un câştig ilicit în timpul situaţiilor de urgenţă", a spus ministrul.

În acest context, Cătălin Predoiu le-a cerut procurorilor români să cerceteze infracţiunile cibernetice. "Profit de această ocazie pentru a solicita încă o dată tuturor procurorilor români să acorde cea mai mare atenţie şi să cerceteze cu eficienţă şi profesionalism crima organizată, infracţiunile contra proprietăţii intelectuale şi a infracţiunilor cibernetice", le-a transmis Predoiu.