Guvernul urmează să aloce, în şedinţa de joi, în contul Ministerului Sănătăţii, sumele necesare donaţiilor de echipamente de protecţie şi de alte materiale medicale necesare Republicii Moldova, în contextul pandemiei de COVID-19.

Guvernul OrbanFoto: gov.ro

Potrivit unui comunicat al Executivului, Guvernul României va face, în perioada imediat următoare, donaţii de echipamente de protecţie şi alte materiale medicale necesare Republicii Moldova, iar în şedinţa de joi vor fi alocate în contul Ministerului Sănătăţii sumele în acest sens.

Tot joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, merge la Chişinău împreună cu o echipă medicală care va lucra la spitale din Republica Moldova implicate în tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus.

În şedinţa de joi, Guvernul urmează să aprobe și un proiect de lege privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect.

În nota de fundamentare a proiectului de act normativ se arată că "prin prezenta Lege se detaliază cadrul legislativ naţional privind organizarea şi exercitarea profesiei de arhitect, în vederea armonizării cu legislaţia obligatorie a Uniunii Europene, ca urmare a avizului motivat al Comisiei Europene în cazul încălcării 2018/2303".

Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi un proiect de hotărâre referitor la completarea normelor metodologice de aplicare a Legii 336/2018 privind aprobarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industrie alimentară, aprobate prin HG 325/2019.

"Prin prezentul act normativ se urmăreşte continuarea Programului pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară, derulat pe perioada 2018-2020, aprobat prin Legea 336/2018. În vederea continuării Programului care se va implementa prin direcţiile pentru agricultură judeţene şi a Municipiului Bucureşti, pentru anul 2020 s-a alocat suma de 1.000 mii lei. (...) Prezentul act normativ stabileşte şi reglementează modul de acordare a sprijinului financiar, condiţiile de eligibilitate angajator-beneficiar, necesitatea studiilor de specialitate şi calificare în sectoarele agricultură, acvacultură şi industria alimentară", se spune în nota de fundamentare a actului normativ.

Un alt proiect de hotărâre care urmează să fie adoptat de Guvern vizează aprobarea Planului naţional de paturi pentru perioada 2020-2022 din unităţile sanitare.

Astfel, în proiectul de HG este prevăzut că pentru 2020, 2021 şi 2022, numărul total de paturi aprobat la nivel naţional este de 119.579 pe an.

Tot acolo se prevede că numărul total de paturi la nivel naţional "include paturile din secţiile de spitalizare continuă pentru afecţiuni acute, respectiv pentru afecţiuni cronice (...) şi paturile din sanatorii şi preventorii", dar "nu include numărul de paturi aprobate pentru pacienţii care se afla în executarea unei măsuri educative ori de siguranţă privative de libertate, precum şi numărul de paturi din penitenciarele spital".

Executivul va aproba, tot prin HG, "includerea unităţilor administrativ-teritoriale Negreni, Căpuşu Mare (judeţul Cluj) şi Geoagiu (judeţul Hunedoara)" în anexa 1 la HG 323/1996 privind aprobarea Programului special pentru sprijinirea dezvoltării economico-sociale a unor localităţi din Munţii Apuseni.

În cadrul şedinţei de guvern va fi aprobat, printr-o hotărâre, bugetul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2020 al Regiei autonome "Monetăria statului", aflată în subordinea Băncii Naţionale a României. (Sursa: Agerpres)