Președintele Klaus Iohannis a declarat marți seară, într-o conferință la Cotroceni, că, având în vedere criza declanșată de pandemia de coronavirus, va exista probabil „o regândire și o reașezare a lanțurilor economice, a lanțurilor de producție”, astfel încât „să avem grijă ca în Uniunea Europeană să existe facilități de producție acolo unde se realizează o producție strategică”.

Conferinta IohannisFoto: Captura video

Șeful statului a fost întrebat în cadrul conferinței de presă susținute marți seară la Palatul Cotroceni dacă, în contextul acestei pandemii, ar fi utilă selectarea unor sectoare economice esențiale pentru o producție europeană sau națională, în special în ce privește producția de materiale sanitare.

Răspunsul lui Klaus Iohannis:

  • „Răspunsul este categoric da. Avem nevoie să readucem anumite producții în România, cum am discutat și la nivel european, să încurajăm sectoare întregi, sectoare strategice să se relocheze în Europa, fiindcă toată lumea știe, nu e niciun secret, la începutul acestei pandemii am fost puși în situația să cumpărăm echipamente de protecție, ventilatoare ș.a. din țări care sunt foarte departe de noi, și nu vorbesc despre foarte departe geografic, fiindcă asta se rezolvă relativ simplu, ci sunt foarte departe de noi din punct de vedere al percepției unui sistem democratic.
  • Nu cred că cineva găsește că e un lucru bun să nu avem pe ce pune mâna în momente de criză. Și părerea mea e că va exista o regândire și o reașezare a lanțurilor economice, a lanțurilor de producție, în așa fel încât - sigur, nu trebuie să producă fiecare țară fiecare piesă, dar trebuie să avem grijă ca în Uniunea Europeană să existe facilități de producție acolo unde se realizează o producție strategică.
  • Iar pentru noi sunt convins că se vor găsi suficienți antreprenori români care vor sesiza oportunitatea, să producă și să vândă materiale care în ultimii ani, din varii motive, nu s-au mai produs la noi, de exemplu măști.”