​"Categoria de bugetari care ia bani degeaba în momentul de faţă este administraţia. Lucrând de acasă ei au un program relaxat ceea ce le permite o reducere a veniturilor cu 25%", susţine fostul preşedinte Traian Băsescu. Iată cum vede el posibilitatea creşterii pensiilor din toamnă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Traian Băsescu este de părere că angajaţilor din administraţiile locale şi centrale, plătiţi de la buget, ar trebui să li se reducă veniturile, aşa cum s-a întâmplat în criza din 2010.

"Sectorul bugetar înseamnă şi medici, înseamnă şi armata, poliţia şi jandarmeria. Partea care ia bani degeaba în momentul de faţă este administraţia locală şi centrală. Administraţia - o trecem la categoria "cei care lucrează de acasă". Lucrând de acasă au un program relaxat ceea ce le permite o reducere a veniturilor cu 25% pe perioada când lucrează part time, ba chiar şi pe o perioadă mai lungă. Dintr-un motiv simplu, trebuie să controlăm cheltuielile. Venituri nu se ştie câte vom avea, dar regula de aur pe timp de criză este să controlăm cheltuielile.

Şi dacă te uiţi că ai cheltuieli mult prea mari faţă de venituri, cum este cazul României.

Este esenţial ca în ceea ce urmează să controlăm cheltuielile. Or reducerea de venituri în aparatul administrativ este obligatorie. Şi în celelate găuri mari - cheltuieli materiale, toată panoplia de cheltuieli pe care o aduce funcţionarul administrativ, maşini şi tot ce se cumpără de regulă.

Ei (n.red. membrii PNL) au trimis în şomaj 1 milion de oameni din sectorul productiv şi protejează sistemul administrativ bugetar. Cei din producţie pe care i-au trimis deja în şomaj nu o să aibă la infinit bani pentru cei din administraţie, care speră ei vor vota.

Dacă ei din prima zi au zis că dau ajutoare de şomaj, sigur că nu s-a mai străduit niciun IMM să se reprofileze. Acestea sunt greşeli. Oamenii trebuie stimulaţi să muncească. Este pandemie, dar uitaţi-vă la Dacia, sunt convins că şi Ford a făcut. Toţi vor să reia producţia, dar cu muncitorii în stare de siguranţă. Au mărit spaţiul între muncitorii de la bandă, au pus paravane, le-au asigurat măşti, le-au asigurat halate şi pot spune că oricând este cerere vor relua producţia. Momentan nu este cerere", a declarat Traian Băsescu, într-un interviu la Digi24.

Problema majorării pensiilor

Întrebat dacă ar trebui pensionarii să se aştepte la creşterea cu 40% a pensiilor din septembrie, aşa cum prevede legea, fostul preşedinte a declarat că această lege nu poate fi aplicată.

"Pensionarii se pot aştepta la orice. Dar trebuie să înţeleagă că punerea în aplicare a legii înseamnă dezastrul României. La 3 luni după punerea în aplicare, nu vor mai da pensii deloc.

Legea nu se poate aplica.

Mă surprinde laşitatea ministrului Muncii, care spune: "eu am banii bugetaţi". De ce nu are curajul să spună din timp, să îi pregătească pe oameni. De ce aşteaptă ca pe 1 septembrie să le spună că nu avem bani", a mai spus Traian Băsescu.