Reacția disproporționată a lui Péter Szijjártó, ministrul de Externe al Ungariei, față de ambasadorul României la Budapesta trebuie să primească o replică de solidaritate a MAE cu diplomatul român Marius Lazurca, spune liderul Plus, Dacian Cioloș.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul premier afirmă că derapajele democratice ale Guvernului Orban sunt deja un loc comun, din păcate, semnalate politic cu consecvență și îngrijorare de către Parlamentul European și Comisie.

"Faptul că ambasadorul Lazurca a simțit datoria morală de a susține public un politician al opoziției, supus unor atacuri care nu au legătură cu democrația și valorile politice europene, este lăudabil. Ambasadorul român are nu doar aprecierea, ci și susținerea mea necondiționată. Voi cere liderului PPE să facă demersurile necesare la nivelul guvernului ungar pentru a pune capăt unor asemenea escaladări de limbaj și comportament politic cât timp se consideră parte din Europa valorilor democratice", a scris pe Facebook europarlamentarul Dacian Cioloș.

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, îl critică într-o postare pe Facebook pe ambasadorul României la Budapesta, Marius Lazurca, şi îl acuză de "isterii mincinoase", după ce ambasadorul i-ar fi luat apărarea unuia dintre parlamentarii maghiari ai opoziţiei, insultat în Parlament când a adus critici guvernului Viktor Orban pentru materialele medicale trimise maghiarilor din România.