Anchetatorii urmăresc din mai multe surse modalitatea în care se desfăşoară achiziţiile publice în perioada stării de urgenţă, a afirmat procurorul general Gabriela Scutea într-un interviu pentru Digi 24. Ea spune că în acest moment ne-am îndepărtat de tipologia clasică, plicul pentru doctor, și că acum este vorba despre plicul pentru director sau plicul pentru economistul-şef al spitalului.

Gabriela ScuteaFoto: AGERPRES

Gabriela Scutea spune că procurorii au în vedere două posibile aspecte: fapte de corupție - trafic de influență sau luare și dare de mită - sau infracțiuni de serviciu, cum ar fi abuzul în serviciu. Pentru aceasta, anchetatorii urmăresc toate sursele publice, inclusiv articolele de presă legate de achiziţii făcute în perioada de criză, despre cum se fac preţurile sau despre "societăţi care apar peste noapte”, susține Suctea.

Ea le cere oamenilor care au cunoştinţă despre săvârşirea unor fapte penale să facă sesizări în perioada în care este valabilă starea de urgenţă.

"V-aș exemplifica cu un dosar care este în desfășurare la DNA și mediatizat, pus în legătură cu măsurile de combatere a coronavirus, dosarul doamnei Pintea, dacă rețin corect, acolo era vorba despre alte echipamente medicale, însă uitați, informații vin spre Ministerul Public! E regretabil că se petrec în continuare aceleași fapte de corupție în legătură cu perceperea unui comision din valoarea achiziției. DNA a soluționat, a pus pe roate săptămâna trecută trei dosare, simultan, cu același pattern: perceperea unui comision din achiziție”, a declarat procurorul general.

Ea spune că în acest moment ne-am îndepărtat de tipologia clasică, plicul pentru doctor, și că acum este vorba despre plicul pentru director sau plicul pentru economistul-şef al spitalului.

"Poate în acest moment ne-am îndepărtat de tipologia aceea clasică, plicul pentru doctor. Acum este vorba despre plicul pentru director sau plicul pentru economistul-şef al spitalului, ceea ce este mai trist, pentru că suntem în situaţia în care fie serviciile care se livrează în contraprestaţie sunt insuficiente sau nu au calitatea necesară, fie punerea în operă a echipamentelor medicale este întârziată şi cine are de suferit din aceasta? Este doar suferinţa pacientului, accentuată faţă de suferinţa cu care persoana se prezintă în spital”, a arătat procurorul general.

Nu au început audierile în ancheta privind Spitalul Județean Suceava

Ea a mai afirmat, în interviul pentru Digi 24, că pe durata stării de urgenţă au fost sesizate de către cetățeni 34 de infracţiuni.

Cu privire la ancheta desfăşurată la Spitalul Judeţean din Suceava, Scutea a spus că încă nu au început audierile, urmărirea penală rămânând în rem (pentru fapte) până în acest moment.

"Le este greu (procurorilor - n.r.) din perspectiva faptului că încă în cauză nu au început audierile. Colegii noştri de la Suceava încă nu s-au confruntat cu un risc serios de infectare în cadrul parchetului. Am fost aproape, dar lucrurile nu s-au confirmat. Nu trebuie, în contextul infectării majore a populaţiei la Suceava, să mai accentuăm şi noi acest risc. Trebuie să ne concentrăm pe acele tipuri de acte care se pot efectua şi o corespondenţă, strângerea de documente de la Spitalul Judeţean Suceava, de la alte autorităţi publice care au competenţe în legătură cu măsurile epidemiologice care trebuiau implementate, toate aceste lucruri s-au desfăşurat cu ritmicitate. Dacă ne gândim, dosarul a fost deschis acum o lună, în 23 martie, în acest timp s-a lucrat, dar urmărirea penală a rămas încă la nivelul urmăririi faptelor, nu suntem la nivelul urmăririi unor persoane determinate", a susținut procurorul general.